De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stofwisselingsziekte…

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stofwisselingsziekte…"— Transcript van de presentatie:

1 Stofwisselingsziekte…
Gebruik deze presentatie om je klas uit te leggen wat stofwisselingsziekte is. De toelichting per onderdeel staat in het notitievak onder de betreffende slide. verwijder dit rode vlak vóór je de presentatie geeft :-) Stofwisselingsziekte… Wat is dat eigenlijk?

2 Wat is een stofwisselingsziekte ?
Wie heeft er wel eens van een stofwisselingsziekte gehoord? Wat denken jullie dat dit is?

3 Wat is je stofwisseling ?
Tijdens de stofwisseling worden voedingsstoffen omgezet in andere stoffen die je lichaam nodig heeft. Ieder lichaam heeft een stofwisseling en daarmee krijg je bijv. energie.

4 Wat gaat er dan mis bij een stofwisselingsziekte ?
Bij veel stofwisselingsziekten is in lichaamscellen van de patiënt een bepaald enzym niet, of niet voldoende, aanwezig. Enzymen zijn hulpstoffen, die helpen bij de processen in je lichaam. Enzymen zijn eiwitten die de stofwisseling helpen bij het omzetten van de ene stof in de andere. Er zijn veel verschillende enzymen betrokken bij de stofwisseling. Elk afzonderlijk enzym helpt weer bij het omzetten van een andere stof. Als een van de enzymen niet goed werkt of er helemaal niet is, ontstaat een stofwisselingsziekte. Stel, een enzym is betrokken bij het omzetten van stof A in stof B. Als dit enzym niet goed werkt, dan ontstaat er een tekort van stof B. Maar ook een teveel van stof A. Zo kunnen veel verschillende gezondheidsproblemen ontstaan.

5 Wat is PKU ? Vetten PKU is een stofwisselingsziekte, die je je hele leven houdt. Met PKU mag je niet te veel binnenkrijgen van het aminozuur fenylalanine. Dit zit in eiwitten. Het lichaam kan deze stof niet goed afbreken en dus hoopt het zich op. PKU is een stofwisselingsziekte. Het stofje dat een kind met PKU niet te veel mag binnenkrijgen, is het aminozuur fenylalanine. Dit zit in eiwitten. Het lichaam kan deze stof niet goed afbreken en dus hoopt het zich op. Te veel aminozuur in het bloed veroorzaakt onherstelbare hersenbeschadiging. Daarom mag het kind niet te veel eiwitten eten. Koolhydraten Eiwitten

6 Wat merk je van iemand met PKU?
Kinderen met PKU moeten hun hele leven een streng eiwitarm dieet eten, met een maximum aantal gram eiwitten per dag. Hoeveel dit is, verschilt per kind. Een eiwitbeperkt dieet is best een uitdaging, want in bijna alle voedingsmiddelen zitten eiwitten. Wel OK Niet OK

7 Wat is de oorzaak van PKU ?
PKU is een erfelijke stofwisselingsziekte, die je kunt krijgen van je vader of moeder. Het ontstaat door een foutje in het DNA. Hier kun je niks aan doen; je hebt gewoon pech.

8 Wie kan PKU krijgen? In principe kan iedereen het krijgen.
In Nederland wordt ieder jaar gemiddeld 1 : kinderen met PKU geboren. (Er worden gemiddeld baby’s geboren per jaar.)

9 Hoe kun je PKU behandelen?
Levenslang een streng eiwitarm dieet volgen en de hoeveel eiwitten bijhouden in een schrift of app. Een dagelijks drankje innemen om bouwstoffen, mineralen en vitaminen aan te vullen. Regelmatig een bloedmonster naar het ziekenhuis sturen ter controle. Iemand met PKU volgt levenslang een streng eiwitarm dieet. Je mag namelijk maar een maximum aantal gram eiwitten per dag binnenkrijgen. Hoeveel gram dit is, verschilt per persoon. Zo’n dieet is best een uitdaging, want in bijna alles dat we eten zitten eiwitten. Om ervoor te zorgen dat je toch genoeg bouwstoffen, mineralen en vitaminen binnenkrijgt is er een speciaal suppletiedrankje, dat je elke dag moet drinken. Ter controle moet regelmatig een bloedmonster naar het ziekenhuis gestuurd worden.

10 Hoe kun je PKU ontdekken?
Met bloedonderzoek kunnen artsen testen of je PKU hebt. Bij baby’s gebeurt dat met de zogenoemde “hielprik” ; enkele dagen na de geboorte.

11 Zo, nu weet je iets over PKU.
Waarom is dat belangrijk?

12 Zo, nu weet je iets over PKU…..
Waarom is dat belangrijk? Hoe meer mensen weten over PKU, hoe makkelijker patiënten erover kunnen praten.

13 Waar hebben mensen met PKU last van? Hoe kun je PKU ontdekken ?
Een paar vragen: ? Wat is PKU ? Waar hebben mensen met PKU last van? ? Hoe kun je PKU ontdekken ? ? PKU is een stofwisselingsziekte, waarbij je je hele leven goed op moet letten, wat en hoeveel je mag eten. Je mag maar een maximum aantal gram eiwitten per dag eten. Een eiwitbeperkt dieet is best een uitdaging, want in bijna overal zitten eiwitten in. De artsen kunnen met een bloedonderzoek ontdekken of iemand PKU heeft. Nu komen een paar korte vragen om de klas actief te laten nadenken over hetgeen zij gehoord hebben.

14 Hebben jullie nog vragen?

15 Meer weten? PKUvereniging.nl weetwatikheb.nl


Download ppt "Stofwisselingsziekte…"

Verwante presentaties


Ads door Google