De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema 2 Voeding en vertering

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema 2 Voeding en vertering"— Transcript van de presentatie:

1 Thema 2 Voeding en vertering
Les 1: Basisstof 2.1 Voedingsmiddelen en voedingsstoffen

2 Inhoud Leerdoelen Voedingsmiddelen Voedingsstoffen
Functies voedingsstoffen Groepen voedingsstoffen

3 Leerdoelen Je kan aan het eind van deze les:
Uitleggen wat voedingsmiddelen zijn. Uitleggen wat voedingsstoffen zijn. Uitleggen welke functies voedingsstoffen hebben.

4 Voedingsmiddelen Alles wat je eet of drinkt. 2 groepen: 1. Plantaardig
2. Dierlijk

5 Voedingsstoffen Zit in voedingsmiddel
Bruikbare delen van voedingsmiddelen Voedingsvezels helpen vertering, maar worden niet verteerd.

6 Functies voedingsstoffen
Bouwstoffen Voor groei en ontwikkeling lichaam Brandstoffen Voor verbranding in het lichaam Reservestoffen Stoffen die worden opgeslagen

7 Groepen voedingsstoffen
Eiwitten Koolhydraten Vetten Water Mineralen (en zouten) Vitaminen Groep 5 en 6 samen ook wel beschermende stoffen genoemd.

8 Eiwitten Bouwstoffen Niet nodig als bouwstof? Dan brandstof.
Nooit reservestof

9 Koolhydraten Vooral brandstof Soms bouwstof of reservestof
Voorbeelden: Zetmeel en suiker Koolhydraten worden omgezet naar glucose

10 Vetten Vooral brandstof Soms bouwstof
Teveel vet bij eten, dan reservestof

11 Water Vooral bouwstof Lichaam bestaat voor 60% uit water

12 Mineralen en zouten Zouten is ander woord voor mineralen.
Voorbeelden: ijzer, kalk en zout. Vooral bouwstoffen. Ook wel beschermende stoffen Al snel teveel

13 Vitaminen Vooral als bouwstof Ook als beschermende stof
Vitamine A : Goed zien Vitamine D: Kalk opnemen uit voeding (uit vis en zonlicht)

14

15

16 Vragen? Zo nee, maken opgaven Thema 2.1 in Biologie en verzorging voor Jou. Vanaf uur mag je leren voor Summatieve toets.


Download ppt "Thema 2 Voeding en vertering"

Verwante presentaties


Ads door Google