De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De actieve voedingsdriehoek

Verwante presentaties


Presentatie over: "De actieve voedingsdriehoek"— Transcript van de presentatie:

1 De actieve voedingsdriehoek
Auteur: Ruth Van Ravensteyn De voedingsdriehoek

2 Wat is de voedingsdriehoek?
Hulpmiddel Advies  eten Actief bezig zijn Aanbevelingen vanaf 6 jaar Diëtist(e) 10:57 De voedingsdriehoek

3 De actieve voedingsdriehoek
10:57 De voedingsdriehoek

4 Waarom gebruik je de actieve voedingsdriehoek?
Elk voedingsmiddel  bepaalde voedingsstoffen Voedingsstoffen plaatsen in 8 groepen 8 groepen gezonde levensstijl 10:57 De voedingsdriehoek

5 De voedingsstoffen Vetten Eiwitten Vezels Koolhydraten Water Vitaminen
Mineralen 10:57 De voedingsdriehoek

6 Hoe is de actieve voedingsdriehoek opgebouwd?
8 groepen (van onder naar boven, van links naar rechts): Beweging Water Aardappelen – en graanproducten Groenten Fruit Melk –en melkproducten en Ca-verrijkte sojadrinks Vlees, vis, eieren en vervangproducten Smeer –en bereidingsvetten De restgroep 10:57 De voedingsdriehoek

7 Beweging Belangrijk voor goede gezondheid
= Inspanningen met bepaalde intensiteit Volwassenen: 30 min (ev.2X 15’) Kinderen en jongeren 60 min 10:57 De voedingsdriehoek

8 Hoe bewegen? Keuze genoeg: Zwemmen Trap i.p.v. lift Fiets i.p.v. auto
Dansen Joggen Stofzuigen 10:57 De voedingsdriehoek

9 Splitter, spletter, splater, lekker lekker water!
Water = onmisbaar Aanbevolen hh: 1,5 l 1 l uit vaste voeding Water zit in? Koffie Thee Bouillon Mineraal water 10:57 De voedingsdriehoek

10 Aardappelen en graanproducten
Leveren Koolhydraten, vezels, Mineralen Basisvoeding = dagelijkse voeding Omvat alle soorten graanproducten: Rijst Deegwaren Brood Ontbijtgranen 10:57 De voedingsdriehoek

11 Aanbevolen hoeveelheid:
5 – 12 sneden brood ( g) 3 – 5 aardappelen (210 tot 350g) 10:57 De voedingsdriehoek

12 Groenten Leveren voedingsvezels, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Afwisseling belangrijk Aanbevolen hoeveelheid: Groenten eet je nooit te veel! 300 g per dag Zowel bereide als rauwkost Warme maaltijd = 200 g 10:57 De voedingsdriehoek

13 Enkele groenten op een rijtje!
10:57 De voedingsdriehoek

14 Fruit Leveren vitaminen, mineralen en koolhydraten
Andere vitaminen en mineralen als groenten Als ontbijt, tussendoortje, broodbeleg Aanbevolen hh: 2 – 3 stuks per dag 10:57 De voedingsdriehoek

15 Melk –en melkproducten en Ca-verrijkte Sojadrinks
Bron van Ca, eiwitten, mineralen en vitaminen (B-complex) Zorgen voor opbouw v/d botten Aanbevolen hoeveelheid: 3 – 4 glazen melk 1 – 2 sneden kaas 10:57 De voedingsdriehoek

16 Enkele voorbeelden: Kaas Koemelk Yoghurt Platte kaas Sojadrinks 10:57
De voedingsdriehoek

17 Vlees,vis eieren en vervangproducten
Bron eiwitten, mineralen en Vitaminen Belangrijke bron aan ijzer Vervangproducten = Sojaproducten Peulvruchten Noten Aanbevolen hh 100g/dag Vis  1 tot 2 x per week 10:57 De voedingsdriehoek

18 Smeer –en bereidingsvetten
Leveren energie Aanbreng essentiële vetzuren Vetoplosbare vitaminen Enkele vb.: Margarine Bak –en braadvet Olijfolie Aanbevolen hoeveelheid: 1 eetlepel/ dag 10:57 De voedingsdriehoek

19 De restgroep Beperken ! Toemaatje, leveren veel energie
Zwevend gedeelte Enkele voorbeelden: Snoep Zoetigheden Alcoholische dranken Suikerrijke dranken Vette sauzen Beperken ! 10:57 De voedingsdriehoek

20 Bronvermelding www.vig.be www.onafhankelijkziekenfonds.be
10:57 De voedingsdriehoek


Download ppt "De actieve voedingsdriehoek"

Verwante presentaties


Ads door Google