De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

IBS 2 de verpakking Lesweek 2..

Verwante presentaties


Presentatie over: "IBS 2 de verpakking Lesweek 2.."— Transcript van de presentatie:

1 IBS 2 de verpakking Lesweek 2.

2 Wat gaan we doen? Terugblik naar vorige week.
Waarom de invulling van deze les? Gezonde voeding, schijf van vijf. Energie en voedingsstoffen. Energiebalans. BMI en ADH. Opdracht, berekenen van een dag-voeding.

3 Terugblik vorige week ADH Recept opdracht
Keuzes voor deze les en waarom.

4 Schijf van vijf http://www. voedingscentrum

5 Energie en voedingsstoffen
Wij hebben energie nodig om onze dagelijkse bezigheden uit te voeren. Deze energie halen wij uit voeding. De gemiddelde behoefte verschilt uiteraard per leeftijdsgroep, maar ook per geslacht. Mannen hebben over het algemeen een hogere energiebehoefte dan vrouwen. Ook hangt de behoefte van energie af van je inspanningen en sportactiviteiten.

6 In de tabel zijn energiewaarden weergegeven in kilojoules (kJ) en kilocalorieën (kcal). Dit, omdat deze twee grootheden allebei nog worden gebruikt en de ene persoon de voorkeur geeft aan rekenen met kilojoules en de ander aan rekenen met kilocalorieën. 1 kcal=4,18 kJ.

7 Energie en voedingsstoffen
Eiwitten Vetten Koolhydraten Alcohol Vitamines en mineralen(0 kcal) Water (0 kcal) Gram Kcal Eiwitten 1 4 Vetten 9 Koolhydraten Alcohol 7

8 Energiebalans Eten en drinken geeft je lichaam energie, bijvoorbeeld om je warm te houden, om eten te verteren en om te bewegen. Vergelijk je lichaam maar met een oplaadbare batterij. De batterij laadt op door voeding. Hij loopt weer leeg door de energie uit je eten te gebruiken.  Er gaat dus energie je lichaam in, en er gaat energie uit. Als je over langere tijd net zoveel energie binnenkrijgt als je verbruikt, dan kom je niet aan. Dat noem je de energiebalans. Meer informatie: Energie uit balans Als je meer energie binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt, dan blijft er energie ‘over’. Dit teveel aan energie slaat je lichaam op als vet. Als je lange tijd achter elkaar meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, dan neemt je gewicht toe. Krijg je juist minder energie binnen dan je verbruikt, dan val je af. 

9 BMI Body Mass Index (BMI) is de verhouding tussen uw gewicht en lengte. Het is een maat om een indruk te krijgen of uw gewicht gezond is. Zou jij jouw eigen BMI willen berekenen? Ga naar de website van de hartstichting of op zoek naar het berekenen van de BMI en bereken jouw eigen BMI.

10 Opdrachten Opdracht voeding berekenen. De opdracht is individueel.
Pak jouw voedingsdagboek er bij en bereken met een rekenmachine; - Hoeveel grammen koolhydraten, eiwitten en vetten per product. - Hoeveelheid Kcal koolhydraten, eiwitten en vetten per product. - Hoeveelheid Kcal totaal. Je mag alleen jouw laptop gebruiken om de etiketten of voedingsstoffen per product op te zoeken en jouw bevindingen te noteren. Gebruik hiervoor; (Bereken het eerst per onderdeel in jouw dag-voeding en reken daarna het totaal uit.

11 Huiswerk voor volgende week Woensdag
Doorlezen van de volgende webpagina's; regelgeving.aspx alen.aspx dagelijkse-inname-tdi.aspx heid-in-nederland antwoord/wat-moet-er-op-het-etiket-van-voedingsmiddelen- staan


Download ppt "IBS 2 de verpakking Lesweek 2.."

Verwante presentaties


Ads door Google