Opleiden naar de toekomst Werken in een satelliet.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
StartDOCUMENT Petje op petje af Muziek van holland spot of fimpje.
Advertisements

Presentatie titel STAGE Leren in de praktijk
functiegebouw Naar een provinciaal functiegebouw?
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 STAGE Voor stagedocumenten ga naar: Stagevoorlichting MT januari 2013 Leren.
Herontwerp PDG-opleiding
Motivatie van de professional Willy Limpens
De weg naar het voortgezet onderwijs
Medezeggenschap en ondersteuningsplannen
Summatieve beoordeling BPV met behulp van STAR en een competentiemeter
3600 feedback kwaliteit BPV Kwaliteitsspiegel
Titelpagina.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Welkom. Teamleider HAVO / VWO Even voorstellen: De heer C. Bentlage.
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
Ton van den Boom, opleidingscoördinator. Opleiden in School Doel ministerie O&W –visie ontwikkelen op Opleiden in School –visie ontwikkelen op werkplekleren.
GASTLESSEN VOOR STUDENTEN 1 E LEERJAAR PW 3 EN 4 Kwaliteitszorg in de KO.
INFO - AVOND VMBO 3.
Resultaten BPV-evaluatie
Proeve van Bekwaamheid
Schoolmodellen LOB Frans van Hoek, 20 juni 2014.
Mijn opleidingsbeeld.
Facultaire Opleidingscommissie Informatica TouW-symposium 13 november 2010 Michallis Pashidis.
Studieadviesregeling
Bachelor Medische Hulpverlening
Actiegroep ‘Bemiddeling en Selectie’ Begeleiding: Ann De Cuyper en Luc Henau.
Studieloopbaancoaching Kwartaal 2 week 1
Evaluatie Orientatieweek opleiding verpleegkunde Schooljaar
BBM workshop Educatie & Jeugdbeleid 20 april 2015 Tilburg.
Ruimte voor begeleide onderwijstijd (bot) is beperkt. Te weinig keuzedelen die herkenbaar en uitvoerbaar zijn in de praktijk. Lage bereidheid van bedrijven.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
VAKDIDACTIEK PEDAGOGIEK Bijeenkomst 2.1 Kopopleiding – Vakdidactiek Docent: Sanne van Kessel.
Begeleiding en Professionalisering van invallers De leraar van de toekomst Tiny Rompen
09/11/2009 Interactie met studenten Workshop opleiding Psychologie 9 november 2009.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
INFO - AVOND VMBO 3. Informatie-avond VMBO-T3 Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Theoretische leerweg.
19 september 2016 Herinrichting Stevensbeekseweg door Bas Verwayen.
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
<plaats en datum>
Rollen binnen het werkplekleren
Centraal inwerkprogramma docenten HAN
Anders kijken, anders doen
Met Minder Meer en Beter
Informatie-avond Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs
Kwaliteitsverbetering BPV 2017
Daphne Keller 30 augustus 2017
Voorlichting BPV voor Studenten
Analyse van het studiekeuzeadvies binnen het Ichthus Lyceum
Ouderavond 24 oktober 2017 WELKOM Ouders - verzorgers – begeleiders.
MBO College Airport Presentatie Verdraaid Goed Onderwijs
Hoe schoolontwikkeling een feestje wordt op de werkvloer
Toekomst Fysieke Overlegtafel BOV/Kempen Resultaten inventarisatie
Blik op de toekomst.
Workshop “de coachende praktijkopleider”
Ondernemerschap Jullie zijn gestart aan het laatste studiejaar en met nog een paar maanden te gaan komt een diploma steeds dichterbij. Om dit diploma te.
Werkveldbijeenkomst Z&W 19 Juni 2018
<plaats en datum>
Marlon de Wilde | september 2018
een vertrouwd gezicht binnen het vo én mbo!
Medezeggenschap en ondersteuningsplannen
Werkveldbijeenkomst Dienstverlening
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
Stages in klare taal Daphne Keller - stagecoördinator
Beroepsoriëntatie binnen de MA CIW
Aankomend & Aansluitend Tweedegraads lerarenopleiding
Ontwikkelingen zichtbaar
UMCG Gilde niveau 4 MBO verpleegkundige.
19 juni 2019 in 't Spant in Bussum
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Leerhuis WBC Aan de Pas Start
Transcript van de presentatie:

Opleiden naar de toekomst Werken in een satelliet

Doelstelling Voldoende mensen kunnen blijven opleiden Kwaliteit verhogen Efficiëntie in het begeleiden Opleiden betaalbaar houden Samenwerking tussen verschillende leerbedrijven en ROC bevorderen Kennis delen

Hoe willen we dit bereiken? Een 5 tal organisaties werken samen in een “satelliet” Op dit moment kennen we twee satellieten, rondom 2 ROC ’s Studenten worden geplaatst in een van deze satellieten. Studenten lopen hun stage gedurende gehele opleiding in dezelfde satelliet en rouleren tussen de verschillende organisaties. Studenten krijgen wekelijks 3 klokuren ondersteuning vanuit de praktijk, door een praktijkopleider, samen met een docent ( mentor) van het ROC. De werkbegeleider in de organisatie begeleidt de student alleen op de werkprocessen. Hele experiment wordt begeleidt en gemonitord door de trekkersgroep.

Hoe ziet de theoretische ondersteuning eruit? Deze ondersteuning wordt gegeven op een ROC. Deze sessies duren 3 klokuren. Aanwezigheid is verplicht en de uren tellen mee als begeleide onderwijstijd. Vindt plaats op een vast moment in de week. Praktijkopleider en docent werken samen en bereiden voor en voeren uit.

De inhoud Intervisie en kennis delen in kleine groepjes Individuele gesprekken Uitleg over opdrachten Werken aan opdrachten Theorieles Verbinden theorie en praktijk Voorbereiden volgende stagedagen.

Taak en rol van de praktijkopleider en de docent Praktijkopleider Is door de organisatie gefaciliteerd. Richt zich met name op de praktijkondersteuning bv. de intervisie en hoe vertaal je een theoretische opdracht naar een praktijksituatie. Heeft regelmatig overleg met de werkbegeleiders. Docent Is door de organisatie gefaciliteerd. Bereid lessen voor en geeft deze. Kijkt de praktijkopdrachten na.

Waar staan we nu? In februari 2015 zijn de 1 ste jaars studenten gestart op hun stageadres. Daarnaast is de theoretische ondersteuning door de praktijkopleider en de docent gestart. Werkbegeleiders zijn geïnformeerd en getraind. Trekkersgroep komt regelmatig bij elkaar. Er zijn en worden lesprogramma’s ontwikkeld en gedeeld tussen de beide satellieten. Er is een communicatieplatform ingericht om informatie en kennis te kunnen delen. (slack) Schema.

Waar staan we nu? (vervolg) Er heeft een eerste digitale evaluatie plaatsgevonden. - Mentoren - Praktijkopleiders - werkbegeleiders - studenten De eerste resultaten………

Werkbegeleider A. Uitleg opdrachten duidelijkB. Weet theorie en zie in de praktijk C. Knelpunten snel opgepakt mentor D. Werkbegeleider en mentor 1 lijn E. Geen achterstandF. Tijd coaching buiten werk

Praktijkopleider A. Tijd overleg PO en mentoren B. Tijd overleg PO en student C. Tijd groepsbegeleider studentD. Tijd ondersteuning WB

Effecten begeleiden satelliet (PO)

Mentor Korte lijn met WB Kennis over kinderopvang bij docent verdiept Samen eigenaar van de groep

Student (totaal 32) Leer eigen planning uitvoering opdrachten maken: 24 Weet wat de praktijk verwacht bij uitvoering opdrachten: 28 Ik neem initiatief om opdrachten uit te leggen: 29 Lesgroep ondersteunt elkaar: tips geven en uitwisselen ervaringen: 25 Wat ik leer tijdens reflectiebijeenkomst kan ik meteen toepassen in de praktijk: 27 Wat ik moeilijk vind in de praktijk kan ik inbrengen en dat helpt mij: 28 Mentoren ondersteunen waar nodig: 27

Dilemma’s Er moet een nieuwe satelliet worden gestart voor de studenten die in februari 2016 starten met stage. Hoe zorgen we voor voldoende organisaties die mee willen doen? Hoe zorgen we voor continuïteit in de volgende jaren? Facilitering praktijkopleider voor nieuwe satellieten en continuïteit daarin. Facilitering docent. Facilitering praktisch: ruimte, computers e.d. Examinering. Veranderende rol van de werkbegeleider.

Vragen?