Reflectie op leeropbrengsten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT …. een succesvolle combinatie?
Advertisements

Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Dalton op De Wereldweide. Dalton is geen methode, geen systeem Dalton op De Wereldweide.
Welkom op de Julianaschool
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Reflectievaardigheden en instrumenten
Autisme en Mindmap Thuis en op School
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
HGW en gesprekken met leerlingen
Dalton middelen Op Daltonschool de Kleine Kapitein.
Werkmancollege Dalton i.o.
Logical Framework Approach
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Even voorstellen.... Presentatie PABO-2 september 2009
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Reflectievaardigheden en instrumenten
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
TOPOI Model: Taal Verbale communicatie: Wat zegt de ander precies?
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Van doelen naar reflectie
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Reflectie.
Opleiding Brandveiligheidsadviseur

Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Stagebegeleiding Bijeenkomst 3 Blok 2.
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
MBO PERSPECTIEF 1 Diverse afdelingen met diverse specialisaties/ technische takken MBO ers laten leren vanuit concrete ervaringen Nieuwsgierigheid van.
Help Selina’s eerste les
Onze doelen en visie in beeld
Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman
Portfolio Presentatie
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Agenda klassenavond 8 september uur inloop uuropening uur pauze uurnaar de klas uurafronding.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Leerdoelen Ik heb de elementen van het Daltononderwijs vormgegeven binnen mijn eigen klas Ik heb een balans gevonden tussen het ‘werken als Daltonleraar’
Mind Us INCLUSIE Voorwoord De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) veronderstelt dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Maar hoe vanzelfsprekend.
Studieloopbaancoaching Kwartaal 2 week 1
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Praktijkervaring en reflectie
Hoofdstuk 5: Lastige gesprekken met individuele studenten.
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Slc. Hoe gaat het ?? 4.5 Opdracht: Mijn studievaardigheden Planning: kwartaal 2 Inleveren via: Inleverknop van module SLC via Voor deze opdracht.
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
COACHEN; zelf aan het werk! HELICON MBO Den Bosch W43
Hulpvragen voor het formuleren van je eigen kernwaarden
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
Dalton op de Dorendal.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
Informatieve ouderavond Inrichting schoolorganisatie Th.J.Rijkenschool
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Ogo op de Achthoek Klik bij elke dia om verder te gaan!
Rob Goossens Komende lessen Werkomschrijving, werkplan en werkplanning.
? (Periode-) taak ?.
Reflectie op leeropbrengsten
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
Nieuwsbrief 6 OBS De Driekleur Daltonlocatie 14 november 2017 AGENDA
12 oktober 2017 Aanwezigen & je richten op deze les.
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Cijferloos lesgeven bij talen
Transcript van de presentatie:

Reflectie op leeropbrengsten 29 januari 2015 Reflectie op persoonlijkheidsontwikkeling IK Hans Wolthuis, Regio Groot Zwolle

Aanbevolen literatuur http://www.daltondeventer.nl/reflectie/map/Berends_Rene_2012_Reflectie_en_dalton-ori.pdf http://www.daltondeventer.nl/reflectie/map/jrg94_nr8_april2010_A.Boutellier_Reflectie_werkt_pag_20_23.pdf www.kpcgroep.nl/~/media/files/documentenpo/reflectie.ashx http://www.daltondeventer.nl/reflectie/map/eBook-De-Reflectieve-Leraar.pdf Al eerder gelezen: http://www.schoolaanzet.nl/uploads/tx_sazcontent/Doelen_stellen_met_je_leerlingen_01.pdf

Agenda Opening Reflectie en opbrengsten ?? Opbrengsten delen Reflectie en opbrengsten? Mens zonder vrees Nieuw model: Fearless human being Pauze IK-doelen Het kader: IK-doelen als spiegel Van IK-doelen naar rapportage -portfolio Delen: Eigen rapporten / portfolio Plenair: Enkele portfolio’s van elders Eigen school: Streep aan de horizon? Plenair: ??

Samenvattend 1 Waar gaan we naar toe? De taak hoeft niet af, maar de doelen moeten gehaald worden, Geen taaktijd of ZW, maar: De hele dag dalton Instructiegroepen en instructierooster Keuzewerk als ondersteuning van de doelen, alternatieve of extra route. Reflectie op pers. ontwikkeling en als onderdeel van het leerproces; Naast de weektaak ook periodetaak, IK-doelen, reflectie, portfolio, leerling-ouder-gesprekken En dus ook: Inzet ict-mogelijkheden, Een andere inrichting van het gebouw, etc. .

Samenvattend 2 Daltondag ideaal De hele dag is daltontijd De leerling weet, wanneer er welke instructies zijn. (Er hangt een instructiebord in de klas) De leerling weet (of kiest zelf) welke instructiemomenten hij bijwoont. De taak is weer echt de ‘assistent teacher’ De leerling weet van elke taak het doel en wanneer de taak af moet zijn i.v.m. de geplande nabespreking Er zijn ook taken, die een langere periode beslaan, (en/of waarvan de leerling zelf controleert in hoeverre hij deze al beheerst Sommige leerlingen kunnen een instructie of workshop in een ander lokaal volgen. Leerlingen, die langere daltontijd achter elkaar hebben zoeken een stilteplek of samenwerkplek op Sommige leerlingen helpen elkaar. De leerling werkt !

De hele dag dalton Reflecteren als middel om de opbrengsten te verhogen? Inzet van periodetaak? Wat is op jouw school gebeurd om ‘de hele dag dalton’ betekenis te geven? De taak hoeft niet af maar de doelen moeten gehaald worden!

Reflecteren op leerlingniveau 0. Onderwijs van de toekomst? Reflecteren op leerlingniveau Een daltonschool onderscheidt dus doelen op het niveau van 1. leeropbrengsten en op het niveau van 2. persoonlijke ontwikkeling 3. talentontwikkeling helpt! draagt bij aan rendement.

21st Century Skills Kennisnet

Vrijheid / verantwoordelijkheid en 21th Century Skills Zelfstandigheid, Vrijheid / verantwoordelijkheid Samenwerken Reflectie Effectiviteit / efficiency Borgen Samenwerking Probleemoplossend denken en creativiteit Kennisconstructie Ict-gebruik voor leren Planmatig werken

en 21th Century Skills Zelfstandigheid, Vrijheid /verantwoordelijkheid/ Samenwerken Reflectie, planmatig werken Probleemoplossend denken en creativiteit, Kennisconstructie (Ict-gebruik voor leren) Effectiviteit / efficiency Samenwerking Probleemoplossend denken en creativiteit Kennisconstructie Ict-gebruik voor leren Planmatig werken

Visie 21st century skills? http://www.daltondeventer.nl/21centuryskills/map/Whitepaper_21st_Century_Skills_in_het_onderwijs.pdf http://www.daltondeventer.nl/21centuryskills/map/21_st_century_skills__discussie_paperNL.pdf Op de volgende pagina vind je een schema uit dit artikel pagina 12 13. .. www.daltondeventer.nl/21centuryskills

UT http://www.daltondeventer.nl/21centuryskills/map/21_st_century_skills__discussie_paperNL.pdf

Model; Mens zonder vrees: Leeropbrengsten Pers. Ontwikkeling En Talent-ontwikkeling

Visie effectiviteit/efficiency Effectiviteit: de hoofddoelstelling van dalton is Parkhurst’s ‘Fearless human being’, de mens zonder vrees, die zich verantwoordelijk weet en voelt en die deze verantwoordelijkheid ook aankan. Het gaat om rendement op het terrein van onderwijsopbrengsten En op het terrein van persoonlijkheidsontwikkeling. In de daltonvisie gaan we ervan uit, dat het werken aan deze persoonlijkheidsontwikkeling in belangrijke mate bijdraagt aan het behalen van ambitieuze leerdoelen; het maximale uit leerlingen halen uitgaande van ieders talent. Een daltonschool anno nu heeft ook nauwkeurig beschreven welke doelen ze precies wil halen qua persoonlijkheidsontwikkeling: wat kun je van onze leerlingen verwachten in hun relatie tot hun leeftijd ten aanzien van zelfstandigheid, vrijheid/verantwoordelijkheid, samenwerking en reflectie. Efficiency/doelmatigheid: een daltonschool probeert zo efficiënt mogelijk aan haar doelen te werken. Onderwijsleertijd, middelen en instructie zo efficiënt mogelijk en op maat inzetten; zelfstandig werken als het kan, samenwerken als dat wenselijk is. Een daltonschool leert haar leerlingen steeds meer verantwoordelijkheid te dragen voor het eigen leer- en ontwikkelingsproces, rekening houdend met individuele verschillen en persoonlijke leerdoelen. Daarvoor is het noodzakelijk, dat een leerling leert reflecteren op zijn eigen leerproces en leerresultaten en op zijn eigen persoonlijkheidsontwikkeling. Vertrouwen is de basis. Een situatie, waarin de leerling echte verantwoordelijkheid krijgt en ook gevraagd wordt verantwoording af te leggen over wat hij gedaan heeft met het in hem gestelde vertrouwen. In deze visie op dalton leert een leerling steeds meer zichzelf aan te sturen (zelfregulatie) en wordt ‘ownership’, of zelfs ‘leadership' van de leerling steeds belangrijker. Hierbij speelt de nieuwe kernwaarde ‘reflectie’ een sleutelrol.

Dus: De NDV zegt: Een daltonschool anno nu heeft ook nauwkeurig beschreven welke doelen ze precies wil halen qua persoonlijkheidsontwikkeling: wat kun je van onze leerlingen verwachten in relatie tot hun leeftijd ten aanzien van zelfstandigheid, vrijheid/verantwoordelijkheid, samenwerking en reflectie.

IK-doelen Zelfstandigheid, Vrijheid /verantwoordelijkheid/ Samenwerken Reflectie, planmatig werken Probleemoplossend denken en creativiteit, Kennisconstructie - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- (Ict-gebruik voor leren) Effectiviteit / efficiency IK-doelen voor:

Reflectie en leeropbrengsten persoonlijke ontwikkeling talentontwikkeling

Reflectie en leeropbrengsten Jezelf bewust verbeteren, omdat je de criteria helder hebt ..

Reflectie vooraf. plannen. taak overzien, strategie bepalen, Reflectie vooraf . plannen? . taak overzien, strategie bepalen, . aanpakgedrag, wat, waar, . wanneer, hoe, met wie? Reflectie tijdens .. . monitoring . zelfregulatie Reflectie achteraf .. . evaluatie product en proces . Leerpunten, plan

Reflecteren op Inhoud Aanpak Beleving Wat heb ik geleerd Lesdoel - opdracht – lesstof Hoe heb ik geleerd Plan – samenwerking – benodigdheden Wat vind ik ervan? Inzet – ervaring - presentatie

Reflectievragen voor kinderen T. Hooijmaaijers e.a. Inhoud Aanpak Beleving Wat wil ik leren? (Leerdoel) Hoe ga ik dat doen? (Leerstrategie) Wat heb ik er voor nodig?? Met wie ga ik het doen? (middelen, materialen, personen) Wanneer, in welke volgorde, waar? (Planning activiteiten) Denk ik dat het gaat lukken? (verwachtingen) Hoe vind ik het? Wat ben ik aan het leren? Hoe gaat het tot nu toe? Sluit dit aan bij wat ik me heb voorgenomen? Waarom wel / niet? Stel ik mijn leerdoel bij? Hoe pak ik het aan? Is dit de manier waarop ik me dat had voorgenomen? Pas ik de aanpak aan? Hoe en waarom? Hoe beleef ik het leerproces tot nu toe? Komen mijn verwachtingen uit? Waarom wel / niet? Stel ik mijn verwachtingen bij? Waarom wel/niet? Wat heb ik geleerd? (leerresultaat) Heeft de strategie gewerkt? Waarom wel / niet ? Is de planning gehaald? Hoe heb ik het leerproces beleefd? Zijn mijn verwachtingen uitgekomen? Waar schrijf ik het resultaat aan toe? Hoe ervaar ik het resultaat? Oriëntatie Monitoring Evaluatie

Reflectie en persoonlijke ontwikkeling

Reflectie en persoonlijke ontwikkeling Zelfstandig, Verantwoordelijk Kan samenwerken Reflectief

Ik-doelen

Ik-doelen: perspectief Persoonlijke ontwikkeling Bijlage bij rapport Onderdeel (hart) van portfolio Kindgesprekken ipv rapportgesprekken Wat was mijn doel voor deze periode Resultaten? Wat wordt mijn doel /doelen voor komende periode.

Reflectie: HOE

IK-doelen: basis voor reflectie Manieren om ik-doelen op korte termijn in te zetten? Als persoonlijk weekdoel op de weektaak zelf beoordelen? Leerkracht beoordeelt/geeft feedback? Reflectierondje met tafelgroepje Kaartje trekken uit kaartenbakje klassikaal bespreken of in tafelgroepje Doelenkaartjes Bijlage bij rapportage Portfolio www.daltondeventer.nl/reflectie IK-doelen POSTER

Juffenbril

in allerlei vormen

Reflectiekaarten

Kratje met reflectiekaartjes op elke tafel Drie kleuren Voor de drie daltonpijlers LEERSUM

Visiteur: Ga voor de spiegel staan en en vertel tegen jezelf ….

Eigen rapport / portfolio ? 1 4 Sub-groepen: Bekijk elkaars rapporten, portfolio’s? Doet dit voldoende recht aan de visie: Een daltonschool anno nu heeft ook nauwkeurig beschreven welke doelen ze precies wil halen qua persoonlijkheidsontwikkeling: wat kun je van onze leerlingen verwachten in hun relatie tot hun leeftijd ten aanzien van zelfstandigheid, vrijheid/verantwoordelijkheid, samenwerking en reflectie. 6 all

Portfolio Leren? Dat kan ik zelf! OB BB http://prezi.com/2obcuagdqwue/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share​

Portfolio Eisen voor rapportage / portfolio? Wat is het doel? Welke informatie zit er in? Eigenaarschap? Wie levert welke informatie aan? Beoordelen of reflectie? Wie en hoe presenteren? Kennismakingsgesprek? Kind-ouder gesprek? Ouderbetrokkenheid 3.0?

Reflectie op jaartje reflectie in regio Tevreden over vandaag? over dit regio-jaar Hebben deze regiobijeenkomsten IETS concreets bijgedragen aan de verdere daltonontwikkeling op jouw school? Welke ontwikkelpunten voor de school heeft deze dag opgeleverd? Op welke thema’s zou je regio komend(e) ja(a)r(en) moeten inzetten?  Al met al: tevreden? Reflectie op jaartje reflectie in regio

www.daltondeventer.nl/reflectie

Maatjes

Tutorlezen 8 3

Korthagen

www.daltondeventer.nl/reflectie Hans Wolthuis www.saxiondalton.com Hans Wolthuis h.j.a.m.wolthuis@saxion.nl 06-19073422 www.daltondeventer.nl/reflectie