Voortijdig schoolverlaten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
PAL Peer assisted learning Peer support in het onderwijs
Advertisements

Informatieavond vervolgkeuze Mavo Dinsdag 1 oktober 2013.
SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Zeer Intensieve Behandeling
ROC Mondriaan Domein Zakelijke Dienstverlening Haverkamp 250
De historie & de toekomst
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Startpagina CWI presentatie.
Klas 1a.
CALVIJN MEERPAAL ACADEMY
Loverboys.
Ouders Present!  Kinderen die spijbelen geraken gemakkelijker in de grote of kleine criminaliteit  Om ouders meer grip te geven op spijbelsituatie van.
Communicatie in de Aanval op Schooluitval
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
Begeleiding van kinderen met zorg
Workshop Relationele en seksuele vorming
Schoolweigering: stappen naar een oplossing
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
VAN HOUTEN-VAN DEN BOSCH E.J., KUIPERS J., PETERS W.A.M.
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Medisch Pedagogisch Centrum Terbank Heverlee
Vrije-CLB-Koepel vzw Maak kennis met het CLB. 2 Voor wie?  Leerlingen  Ook los van de school  En los van de ouders  Ouders  Met hun zorgen en vragen.
Pleegzorg, een haalbaar alternatief?
Psychotherapie en armoede
Workshop 5: LPA en RMC, samen tegen VSV
Drugpreventie bij jongeren
Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven L. Eldering & E.J. Knorth.
Algemene informatie voortgezet onderwijs september 2013.
Vroegtijdige Schoolverlaten
 Minister Vandenbroucke  Voorstellen tegen spijbelen  12-actieplan.
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Jongerenloket JOLO Onderdeel van de gemeente/DWI voor jongeren tussen de 16 en de 27 jaar.
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
De weg van de leerling met specifieke
Een prachtige kans voor uw kinderen
Liefde en relaties.
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
Pascal van Schajik.  Uitleg  Filmpje  Casus  Bespreken  vragen.
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
De leerkracht = DE BELANGRIJKSTE PERSOON in de schoolloopbaan van je kind! PARTNER vd ouders …
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Methodiek: Plancyclus
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Vroegtijdig signaleren van VSV Inspiratiebijeenkomst ‘Aanval op schooluitval zuidoost Brabant’ Carlos van Kan Onderwijskundigonderzoeker
Opvoedingsstijlen met een risico.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
Succesvol eerste studiejaar Wat kunt u als ouder doen Hermien Miltenburg.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
De weg van de leerling met specifieke onderwijsbehoefte in het VO 2016 Marlies Willems Coördinatie Website:
Ouderavond over pesten op de basisschool
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Richtlijnen voor professionele begeleiders
Hoe werken LOP’s mee aan gekwalificeerde uitstroom?
In schooljaar kwamen leerlingen door de voordeur van vo en mbo
Maak kennis met het CLB.
Trauma sensitief lesgeven
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
Voorlichting leerplicht
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Transcript van de presentatie:

Voortijdig schoolverlaten Jeugdwerkloosheid T. Eimers

Voortijdig schoolverlaten als maatschappelijk probleem VROEGER: aan 12 à 13 jaar gaan werken NU: Leerplichtig tot aan 18 jaar, Tenzij: Eerder een startkwalificatie behalen MAAR er zijn veel: - spijbelende leerlingen - leerlingen die voortijdig school verlaten Hoe komt dit?  niet leuk op school en een alternatief elders Voortijdig schoolverlaten: - Verplicht bij de overheid te melden - Komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes

Achtergronden en mogelijke oorzaken Persoonlijke factoren: Vb: schoolresultaten, blijven zitten, motivatie, toekomstverwachtingen, geslacht, leeftijd, vermogen om te leren, beperkingen om te leren,... Gezins-en thuissituatie: Vb: moedertaal, opvoedingsstijl ouders, ondersteuning voor het leren, vaak verhuizen, werkloosheid ouders,... Schoolfactoren: Vb: schoolklimaat, relatie leraar-leerling, schoolgrootte, schooltype en –niveau,... Persoonlijke geschiedenis: Onderzoekers kunnen laten zien welke factoren een rol spelen, maar niet hoe en waarom. Chain of events: = keten van gebeurtenissen = ingrijpende, negatieve gebeurtenissen of situaties die de druk op een individu vergroten.

Twee soorten voortijdig schoolverlaters 1) Risicojongeren Ze hebben heel veel problemen en een lange probleemgeschiedenis. Ze hebben het niet alleen op school moeilijk hebben, maar in bijna alle situaties waarin zij terechtkomen. 2) Opstappers Ze hebben nauwelijks risicokenmerken, vertonen weinig problematisch gedrag en halen meestal gewoon hun vmbo-diploma. De school is voor hen niet aantrekkelijk, omdat de opleiding niet aan hun verwachtingen voldoet of omdat ze geen positieve opleidingskeuze kunnen maken. De arbeidsmarkt lijkt voor hen veel aantrekkelijker.

Signalering De school Scholen hebben vaak deskundigen in huis, zoals een orthopedagoog of schoolmaatschappelijk werker. Ook zijn er meestal in school docenten met een specifieke taak en deskundigheid. Op die manier kunnen leerproblemen of psychosociale problemen vaak al in een vroeg stadium opgemerkt worden. Zorgadviesteams en CLB Het onderwijs vormt een belangrijke plaats waar kinderen en jongeren met problemen al vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd. Zogenaamde zorgadviesteams zijn verbonden aan een of meer scholen en hebben een multidiscplinaire samenstelling. Voortijdig schoolverlaters als individueel persoon Intelligentieniveau, karaktereigenschappen, sociaal-emotionele problemen of neurologische aandoeningen kunnen een rol spelen bij het niet volbrengen van een schoolloopbaan. Psychosociale omstandigheden Gepest worden, thuis problemen hebben, in psychische moeilijkheden verkeren. Dit komt veel voor. Te hoog inzetten ieder kind dat niet aan de (te hoge) verwachtingen van de ouders doet, heeft een sterke faalervaring.

Interventie De school, leerplichtambtenaar en ouders kijken hoe het verder moet als een leerling is uitgevallen. Er wordt gekeken op werlke manier de leerling weer naar school kan worden geleid. School De hulp voor het kind, loopt voor een groot deel via de school

Time-out Meestal zijn de problemen niet zo ernstig. Het kan vaak al helpen wanneer de jongere een periode even niet naar school hoeft te gaan en in die tijd intensief begeleid wordt. Naar werk In sommige gevallen is voor een jongere de weg terug naar school geen oplossing. Als hij/zij eenmaal 15 jaar of ouder is, dan wordt er gekeken naar de mogelijkheid hem/haar naar de arbeidsmarkt te leiden via een aangepast opleidingstraject.

Conclussie Voortijdig schoolverlaten = maatschappelijk en individueel probleem met twee gezichten 1) risicoleerling 2) opstappers Het is nodig om signalen vroegtijdig op te pikken, ze bespreekbaar te maken en met inzet van ouders, school en eventuele hulpverleners tot actie over te gaan! We moeten erkennen dat telkens maar langer en meer leren op school niet voor alle jongeren de beste weg is.

Lien Vanoost 1 BaOD