Wisselstroom 24/02.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“ZITTENBLIJVEN” EEN ZINVOLLE ONDERWIJSPRAKTIJK?
Advertisements

SSL-studiedagen februari 2011 De invloed van de studieloopbanen in het secundair onderwijs op het succes in het hoger onderwijs Kim Bellens & Jan.
Prof. Dr. Pol Ghesquière Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
LEERKRACHT MIJN SPREEKBEURT LAURENT GOEMAN.
Informatieavond 22 april 2013
Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003 Gelijke onderwijskansen dankzij zorg? Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003.
Welkom in klas VP Mentoren:
De historie & de toekomst
De Van Damschool in ontwikkeling
VFO-studiedag ‘Naar meer gelijke kansen in en door onderwijs’ – 24 oktober 2003 Lieve Ruelens Wetenschappelijk medewerkster HIVA De uitstroom naar het.
Algemene ouderavond
Presentatie Procedure naar het VO
Hoorde je ook net de bel? Heeft het secretariaat zich vergist? Het is toch nog maar tien voor drie? Toch niet… er is geen vergissing… Vandaag is het 5.
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
Leeromgeving Wie Martin Hakkert Wat Zorgcoördinator LWOO-coördinator
Copy + Gisteren deed ik vervelende ontdekking. Al jaren heb ik een goed idee om een onderneming op te zetten. 2 jaar geleden had ik geen opdracht en begon.
1ste collegagroep zorgcoördinatoren
Vroegtijdig doorstromen naar het 1ste leerjaar B: een op- of afrit?
Na de basisschool Informatie over soorten voortgezet onderwijs.
Allochtonen in het hoger onderwijs
Structuur secundair onderwijs
D. Hermans, M.-C. Opdenacker, E. Van de Gaer & J. Van Damme Ongelijke kansen in het secundair onderwijs in Vlaanderen Een longitudinale analyse van de.
Informatie avond groep 8
de ouderbetrokkenheid vergroten
Het belang van een evidence based benadering in het onderwijs
1. Waaraan zullen we het succes van het GOK-beleid afmeten? 2. Is er een limiet aan gelijke kansen? 3. Kunnen concentratiescholen ook goede scholen zijn?
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS Mieke Van Houtte Universiteit Gent Vakgroep Sociologie.
Hoe een alternatieve aanpak voor zittenblijven implementeren Anneloes Vandenbroucke & Goedroen Juchtmans.
Conferentie van het Steunpunt SSL februari 2011
Hoe gaan andere onderwijssystemen met zwakke leerlingen om
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL - Van basisschool.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SS/-Conferentie februari.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Rookstopcursus voor jongeren
Rookvrije school, educatie en rookvrije klassen Werkgroep onderwijs.
Fasenonderwijs Ouderavond 29 maart September 24, 2014Titel van deze presentatie2 Jaargroepen en fasegroepen  Regulier De Wendakker  groep 1kleuterfase.
© I. Nicaise Comprehensief onderwijs en gelijke kansen: lessen uit onderzoek Studienamiddag School+ ‘Hervorming secundair onderwijs’ Leuven, 14 mei 2009.
Voortgangsgesprek fase 1
“Ontwikkeling van hoogbegaafde leerlingen en schoolse kenmerken”
Welkom in klas VQ Mentoren:
HGW(handelingsgericht werken) De digitale klasagenda
Opdracht wetenschappelijke review leerlingenbegeleiding
Aanpak Onderwijsbeleid Stad Antwerpen
Vrije centra voor leerlingenbegeleiding Voortijdig schoolverlaten Bewezen maatregelen… K. De Witte Caleidoscoop, 26 nr 1.
Aanpak van ongekwalificeerde uitstroom vanuit CLB CLB Veurne –
Voortijdig schoolverlaten
De weg van de leerling met specifieke
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
Onderzoek ‘Loopbanen in het secundair onderwijs’
Deelnemers aan de enquête. Is de sfeer in de klas zoals je denkt dat ze zou moeten zijn?
M-decreet Een korte toelichting.
Informatie-avond Praktijkonderwijs Dinsdag 2 februari 2016.
GRENZEN EN ZINVOLHEID INTEGRATIE IN HET ONDERWIJS SOFIE VUYLSTEKE – 1 BASWB Bron: Loesje, 1988.
Van basisschool naar voortgezet onderwijs
University centre for learning & teaching teacher education Training ICALT observatie-instrument Carlien Vermue & Bert Slof November 2010.
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop N.a.v. vragen over doublure & verwijzen naar SBO Bijeenkomst 3.
Inzetten op diversiteit in grootstedelijk onderwijs Keuzemogelijkheid binnen het universiteitsbrede OPO diversiteitsstage (O0A96A, titularis prof. E. Claes)
Hoe werken LOP’s mee aan gekwalificeerde uitstroom?
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop
Voorstelling Meerjarenprogramma
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS
Welk schoolklimaat bevordert gelijke onderwijskansen
Workshop basisonderwijs
Kansarmoede in de kleuterschool
METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS Sessie 4
Infonamiddag De werking van het Belgisch Onderwijssysteem
Alternatieven voor zittenblijven
Doubleren.
Doubleren.
Transcript van de presentatie:

Wisselstroom 24/02

1800 seconden Preventie – interventie Onderzoek Link met vandaag Zittenblijven Talis zorgbeleid Link met vandaag

Preventie - interventie

onderzoek Gadeyne, Onghena, & Ghesquière, 2008 Alexander, Entwisle, & Dauber, 2003; Jimerson, 2001 Goos, Van Damme, Onghena, & Petry, 2010 Mieke Goos, Barbara Belfi, Carl Lamote, & Jan Van Damme Centrum voor Onderwijseffectiveit en – Evaluatie Teaching and Learning International Survey Eindrapport OBPWO 09.05 (maart 2012) Zorgbeleid in het gewoon basisonderwijs en secundair onderwijs in Vlaanderen: kenmerken, predictoren en samenhang met taakopvatting en handelingsbekwaamheid van leerkrachten

Zittenblijven

Schoolse vorderingen in het Nederlandstalig voltijds gewoon secundair onderwijs

Wie doet een jaar over? leerlingen die zwakker presteren voor taal en wiskunde leerlingen die gedrags- en emotionele moeilijkheden vertonen leerlingen geboren in november – december allochtone leerlingen Leerlingen van wie de moeder geen diploma hoger onderwijs heeft behaald

“uit onderzoek blijkt ook dat leerkrachten niet goed in staat zijn te expliciteren in hoeverre deze verschillende factoren hun beslissingen beïnvloeden. Veel leerkrachten geven aan dat ze bij het adviseren hun ‘buikgevoel’ volgen. Bovendien zeggen leerkrachten dat bepaalde kenmerken van deliberatievergaderingen een weerslag hebben op de beslissing om een leerling al dan niet te laten zittenblijven, zoals het tijdstip van de vergadering, de sfeer tijdens de vergadering en sympathie/antipathie voor de voorzitter of andere deelnemers aan de vergadering”

Effect van zittenblijven op jonge leeftijd zittenblijvers presteren relatief beter tijdens het bisjaar in vergelijking met hun nieuwe, jongere klasgenoten. Deze voorsprong verkleint, verdwijnt en kan zelfs omkeren naarmate de ll. ouder wordt. Bij doorstroming zou de zittenblijver op termijn beter gepresteerd hebben voor rekenen en lezen Zittenblijvers zijn in hun bisjaar zelfstandiger, minder hyperactief, even gemotiveerd als klasgenoten Bij het beëindigen van de basisschool hebben ze op psychosociaal vlak een achterstand op hun klasgenoten, ze zijn minder gemotiveerd, minder zelfstandig, hyperactiever en ze hebben minder zelfvertrouwen!

Effecten op langere termijn Zittenblijvers verlaten opvallend vaker het secundair onderwijs zonder kwalificatie dan niet- zittenblijvers Zittenblijvers die alsnog een kwalificatie behalen (getuigschrift/diploma) hebben 4 keer minder kans op succesvolle hogere studies en gaan twee maal vaker een professionele bachelor volgen dan een academische bachelor. 1x blijven zitten -> tot 50% meer kans op ongekwalificeerde uitstroom 2x blijven zitten -> 90% meer kans op ongekwalificeerde uitstroom

WAT HELPT? positieve lkr – ll. Interactie klasdoorbrekend werken kleinere klassen feedback nascholing van leerkrachten Ouderbetrokkenheid ...

TALIS Teaching and Learning International Survey

(HBSC-studie, 2012) min. 2x door iemand gepest /laatste 2 maanden

(HBSC-studie, 2012) min. 2x iemand gepest/laatste 2 maanden

Eindrapport OBPWO 09.05 (maart 2012) Zorgbeleid in het gewoon basisonderwijs en secundair onderwijs in Vlaanderen: kenmerken, predictoren en samenhang met taakopvatting en handelingsbekwaamheid van leerkrachten Promotor-coördinator: Elke Struyf (Universiteit Antwerpen) Promotoren: Karine Verschueren (Katholieke Universiteit Leuven) Pieter Verachtert (Karel de Grote Hogeschool)

Overzicht van zorgtaken

Klasorganisatie in het secundair onderwijs

Individuele zorgnoden

Individuele zorgnoden

Aanwezigheid CLB

Aanwezigheid CLB

Wat betekent dit voor ons Inzetten op: Professionalisering van leerkrachten Nascholingsbeleid op school(groep)niveau Lerende netwerken-intervisie Werkplekbezoeken samen in de klas Thema’s: Verschuiving naar zorg binnen de klasmuren Verhogen van de handelingsbekwaamheid Verlagen van de handelingsverlegenheid Zittenblijven / motivatie Ouderbetrokkenheid Klasmanagement / gespreksvoering

Handelings- bekwaamheid