Vergunning Horeca Inrichting Maaike Janssens – Projectcoördinator Centrummanagement Stad Mechelen
Aanleiding Afschaffing formulier 240i (openingsbelasting) Gemeente bepaalt onder welke vorm toelating wordt afgeleverd oHygiëne omoraliteit Geen registratieplicht Hoe omgaan met niet-gereglementeerde horecazaken?
Concept VHI = vergunning die enkele vereisten en verplichtingen voor horeca-uitbaters bundelt in één document Administratieve vereenvoudiging Bijkomende service Opgenomen in ABP Enkel voor vaste horeca-inrichtingen
Inhoud Hygiëne-eisen: –Lokalen (wet 1953, nu afgeschaft) –Wetgeving levensmiddelenhygiëne (aanvraag FAVV) Moraliteitsattest (gegiste dranken en sterke dranken) (Objectieve aansprakelijkheidsverzekering) Brandveiligheid Stedenbouwkundige voorwaarden
Procedure Ondernemingsloket: aanvraagformulier Aanvraag VHI 45 dagen voor (her)opening horecazaak indienen bij dienst economie Dienst economie -> brandweer, moraliteit, voedselinspecteur + doorverwijsfunctie naar milieu- en bouwdienst
Procedure Moraliteit: ok? Polis nee Geen vergunning ja Brandveiligheid of voedselinspectie negatief advies geen vergunning Brandveiligheid en/of voedselinspectie Gunstig advies onder voorbehoud Brandveiligheid en voedselinspectie Positief advies definitieve vergunning voorlopige vergunning
Stand van zaken Reglement in voege vanaf april 2007 Voorlopig enkel nieuwe horecazaken Overgangsbepalingen bestaande horecazaken! 12 aanvragen VHI –3 definitieve –5 voorlopige –4 lopende
Stand van zaken Geen negatieve adviezen => dreiging GAS Betere opvolging Service voor starters Bestaande horecazaken: persoonlijke aanpak brochure