Les htv2 APV/Handhaving Oud blz. 125-130. Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 © Boot Advocaten U heeft een risicovol bedrijf in uw gemeente; wat dan? Alexandra Boot Erik van der Steen Boot Advocaten 2 juli 2012.
Advertisements

Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Introductie Bestuurlijke boete Huisvestingswet
Handhaving van milieurecht in Nederland
Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
Bestuursrecht Klas MED1 LES
Beheer fietsparkeren bij stations
Hoe pak je handhaving aan?
Introductie in het recht
Rechtspraak Paragraaf 10.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Bestuursrecht Klas MED1 LES 1.
Normstelling bestuursrecht
Juridische procedures: een routebeschrijving Bestuurs- en Concerndienst Afdeling Juridische Zaken.
Netwerkdag 15 april Implementatie Handhaving in de VR 2 Workshop Implementatie Handhaving in de VR Robert Luinge 15 april 2009.
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
BRZO dag 15 mei 2014 Marike Bakker.
Geschreven door Koen Van Heddeghem
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Hfdst 30 De politiestrafbeschikking
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst. 9 De strafbepaling
Hfdst. 29 Wet Mulder Blz
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Strafrecht en Strafvordering
Hfdst 30 Bestuurlijke boete Blz Bestuurlijke boete De bestuurlijke boete kan door een daartoe bevoegde overheidsdienst zonder tussenkomst van.
Hfdst. 19 Aanhouden Blz
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
INLEIDING ontwikkelingen Awb en attributie Luurt Wildeboer 15 april 2009.
BESTUURSRECHTELIJKE GELDSCHULDEN
Transactie wordt fiscale strafbeschikking Mr. J.H.(Hans) Peek Peek advocaten-belastingkundigen te Utrecht Specialisten in FIOD- en douanezaken 6 oktober.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
Handhaving onder de vierde tranche Awb
Rechtsstaat 4Havo Paragraaf 2 Wie kan de macht van de overheid controleren?
Beroepsgeheim en verschoningsrecht RC Actueel Verschoningsrecht notaris beperkt - de Volkskrant De Hoge Raad bepaalde in oktober 2007 dat het.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Bestuurlijke handhaving en aansprakelijkheid Prof.mr. G.T.J.M. Jurgens 18 april 2012.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Help! Worden een klokkenluider BP Holdings. Een klokkenluider is een persoon die de openbare of autoriteiten informeert over vermeende wangedrag plaatsvindt.
Workshop Actualiteiten Awb mr. Elise Fikkert en mr. Marie-Anna Bullens.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Modernisering WVO Ralph Dingemans. 2 Modernisering WVO Vereenvoudiging bekostiging scholen voor voortgezet onderwijs Integrale (wets)technische modernisering.
Nieuwe ontwikkelingen in het bestuursrecht 1 door Jaap IJdema.
Toezicht en bestuurlijke handhaving 1 Jaap IJdema Bianca d’Hooghe.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
Formeel Strafrecht, De Verdachte
Wet revitalisering generiek toezicht
Recht in Gedwongen Kader
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Thema 2: De rechtsstaat.
GRIP OP CALAMITEITEN Lastigheden die bestuursorganen en omgevingsdiensten ervaren bij inzet van handhavingsinstrumenten: Wie kan worden aangemerkt als.
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
BOA- DAG FUNCTIONEEL PARKET AMSTERDAM G.T.M. (Gerrie) de Boer
De bestuurlijke strafbeschikking milieu
Van beleid tot regelgeving
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
bezoek strafzaak voorbereiding op takenserie 3
Milieu wet en regelgeving
MINISYMPOSIUM KWALITEIT VAN BREKEN
Transcript van de presentatie:

Les htv2 APV/Handhaving Oud blz

Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen. De belangrijkste redenen voor handhaving zijn: Door handhaving zal de overheid in steeds grotere mate het door haar beoogde doel bereiken Door handhaving kan de achteruitgang van de kwaliteit van de samenleving worden tegengegaan De rechtszekerheid en gelijke behandeling van burgers worden gewaarborgd. Handhaving kan zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk zijn.

Toezicht Toezicht vindt plaats als er (nog) geen sprake is van een redelijk vermoeden dat er een strafbaar feit is gepleegd. Art. 5:20 lid 1 AWB: een ieder is verplicht om aan een toezichthouder alle medewerking te verlenen die hij redelijkerwijs kan vorderen. Art. 5:20 lid 2 AWB: geheimhouders (arts/advocaat) en de verdachte hoeven niet mee te werken. Als je verdachte bent kan er namelijk een strafvervolging tegen je gestart worden en is er sprake van criminal charge (art 6 Europees verdrag van de rechten van de mens) en mag je beroep doen op zwijgrecht. (Er is nu sprake van opsporing en niet van toezicht) Bij opsporing moet er wel sprake zijn van een redelijk vermoeden van een strafbaar feit.

Strafrechtelijke handhaving Art. 1:6 AWB: Zegt dat de AWB niet van toepassing is op de opsporing, vervolging van strafbare feiten en tenuitvoerlegging van straf hierop. Als er sprake is van strafbare feiten, vinden we regels daarover terug in Sr, Sv en bijzondere wetten. O.a. genoemd in art. 141 en 142 Sv kunnen onderzoek doen. Algemene opsporingsmethoden zijn niet geregeld in Sv, wel de bijzondere opsporingsbevoegdheden. Denk dan aan infiltreren, observatie, pseudokoop doen, opnemen van vertrouwelijke communicatie etc. o.a. kunnen ook bevoegd zijn tot het uitoefenen van controlebevoegdheden die in bijzondere wetten worden toegekend. Bijv. in de WVW staat dat dat een bestuurder op eerste vordering verplicht is mee te werken aan een ademonderzoek. Dit is een controlebevoegdheid.

Bestuursdwang, dwangsom en gedogen Art. 125 Gemeentewet: Het gemeentebestuur heeft de bevoegdheid tot het uitoefenen van bestuursdwang. Het uitoefenen van bestuursdwang heeft als doel om overeenstemming te brengen met bestuursrechtelijke voorschriften van een onwettige situatie. Het heeft een herstellende werking (is niet om te straffen, maar om te herstellen) en heet reparatoire sanctie. Art. 5:32 AWB: Een bestuursorgaan dat is bevoegd om bestuursdwang toe te passen, mag ook een dwangsom (een last om te betalen) opleggen. Je kunt geen bestuursdwang en dwangsom tegelijk opleggen.

vervolg Een bestuursorgaan kan bij een situatie die in strijd is met de wet, besluiten niet over te gaan tot handhaven. Dit heet gedogen. Wel moet een bestuursorgaan als het wordt aangesproken op de handhaving van regels volgens de jurisprudentie ook worden voldaan aan de handhaving. Bestuurlijke strafbeschikking: Sinds 2010 kunnen gemeenten bepaalde overtredingen van de APV afdoen met een bestuurlijke strafbeschikking (boete). Dit wijkt af van de andere bestuursrechtelijke ‘reparatoire sancties’(bedoeld om te herstellen). De bestuurlijke strafbeschikking is om te straffen (punitief). Bij de bestuurlijke strafbeschikking ga je in bezwaar bij het OM, terwijl dat bij een bestuurlijke boete bij het bestuursorgaan is.