Opdracht 1 beeldcultuur

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Basisboek Interviewen 3e druk 2012
Advertisements

Het schrijven van een practicum verslag
Simulatie in de filosofie Moes Wagenaar Mieke Boon, Peter-Paul Verbeek Anton Nijholt WWTS colloquium 26 augustus 2008 UT Enschede.
Sudoku puzzels: hoe los je ze op en hoe maak je ze?
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Beheer en ordenen van digitale documenten 2008
Waar plaats je deze fasen van het
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
EEN BEETJE WINTER geschreven: Paul Stewart en Chris Riddell.
Ik heb een steen verlegd…
Licht Voor het beste resultaat: start de diavoorstelling.
Lesgeven en begeleiden
Moraliteit Les 2 Ethiek – Moraliteit – Les 2 Datum:
1.Deze foto is zorgvuldig geënsceneerd. Leg dit uit.
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Terugblik Terugblik op de vorige les (Stedelingen) en het doeblad.
Onderzoeksvaardigheden
Naam:chermaie klunder
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
Van Abbemuseum.
Door: Jessica Bacuna. De titel is Glamping omdat havo 5 een camping outfit moesten maken, maar het moest ook glamorous zijn.
Natuurkunde Samenvatting Paragraaf 1 + 2
Verslag fotosynthese. Gemaakt door: Ben Bitter, Bert Kupers Klas: SH3B
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Inleiding CIW 2008 Analysecollege 1. Analysevraag 1 Bekijk de reclame van Bol.com waarbij mensen vragen naar een bepaalde film, maar vervolgens een product.
Dit digitale prentenboek staat op
Marco, in dit verbond dat we samen aangaan, geef ik jou de belofte dat ik trouw zal zijn. Kijkend naar de afgelopen tijd kan ik mij absoluut niet voorstellen.
H. House of terror in Boedapest  Wat is het?  Wat verwachtte we er van ?  Wat hebben we geleerd?  Pluspunten  Minpunten.
Interpreteren van data
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
ANW - inductie & deductie
Sneeuwbal Festival. Opdracht Observeer het publiek tijdens je bezoek.
Harry Potter Studios.
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
Schoolproject in beeld
Beoordelen leermiddelen
Stage bij “Het Licht”. Mijn stage bij “Het Licht” begon een beetje rommelig want ik kreeg op het laatste moment te horen dat ik mijn stage bij een ander.
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Beachvolley 2000 Even oude koeien uit de gracht halen.
Ga naar Diavoorstelling bovenaan het scherm.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Onze doelen en visie in beeld
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Leerproces SDV leerlijnen ontwikkellijnen Doel: POP van de leerling
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
6 DE WINTERIn de winter is het heel koud, en kan het soms ook sneeuwen. Dieren in de winter Verhaal.
Kijken naar Kinderen Week 4
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 5.
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
Thema 2 PLANTEN Basisstof 1 -De levenscyclus van een plant
COACHEN; zelf aan het werk! HELICON MBO Den Bosch W43
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 12 Hafida El- Gharbaoui.
Tekstbronnen Wat moet je er mee?. Lees de vraag Welke informatie heb je nodig? Weet je al iets over dit onderwerp? Over welke tijd gaat het? Over welk.
De geheimen van het bos Thema Groep 5/6 Pinguïns.
Waar ga ik het over hebben? Wie ben ik (volgens mezelf)? Wat zijn mijn voornaamste interesses? Wat is verder belangrijk voor mij? Hoe denk ik over mijn.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
Project: Romy Bhoelai Furkan Öncü Datum: Klas: 4KB Eindproject
Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 KGT Lesweek 1
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Lezen H1 t/m H3 In deze PowerPoint: Op onderwerp: Op leesstrategie:
Argumenteren en betogen II
Een beschouwing schrijven
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Hoe verhoudt filosofie zich tot wetenschap?
Woordbenoemen Zelfstandig naamwoord, eigennaam, lidwoord, bijvoeglijk naamwoord, voorzetsel, telwoord.
Transcript van de presentatie:

Opdracht 1 beeldcultuur Semiotische analyse Door: Shannon van der Beek ANR: 953931 3 februari 2012

De opdracht Kies een intrigerend verschijnsel uit de beeldcultuur. Geef een mogelijk antwoord op dat intrigerende verschijnsel conform de 3 redeneervormen abductie, deductie en inductie.

Het verschijnsel

Waarom intrigeert het mij? Ik vind de sneeuw in Rotterdam een intrigerend verschijnsel omdat het bijna nooit voorkomt. Vaak is het alleen koud en regenachtig en sneeuwt het niet in de winter. En op deze foto is te zien dat Rotterdam wel heel wit is!

Abductie De redeneervorm die een vermoedelijke verklaring voor een verschijnsel tot resultaat heeft, noemen we abductie.

Abductie 1. Intrigerend verschijnsel C 2. Maar als A waar zou zijn, dan zou C vanzelfsprekend zijn 3. Misschien is A de voorspelling van C.

Abductie 1. Op de foto, die in de winter genomen is, is Rotterdam is helemaal wit. 2. Als het heeft gesneeuwd in Rotterdam, dan is Rotterdam vanzelfsprekend helemaal wit. 3. Het is dus waarschijnlijk dat als het heeft gesneeuwd in Rotterdam, de stad helemaal wit is.

Deductie Een redeneervorm waarbij een gevolgtrekking wordt gelegd van het algemene naar het bijzondere, noemen we deductie.

Deductie 1. A heeft die en die consequenties. 2. Als A mogelijk het intrigerende verschijnsel C voorspelt, 3. Dan zouden we noodzakelijkerwijs die en die consequenties in de context van C moeten kunnen observeren.

Deductie 1. A= het heeft gesneeuwd. Dit kan de consequenties hebben: Dat heel Rotterdam wit is Dat het glad is op de weg Dat mensen zich niet goed meer kunnen oriënteren door de sneeuw Dat je kunt sleeën 2. B. Als het sneeuwen in Rotterdam voorspeld dat de stad wit is, 3. C. Dan zouden we noodzakelijkerwijs de consequenties (dat het glad is op de weg, dat mensen zich door de sneeuw niet goed kunnen oriënteren, dat je kunt sleeën) in de context van de stad Rotterdam die helemaal wit is moeten kunnen observeren.

Inductie Een redeneervorm waarbij iets bijzonders veralgemeniseerd wordt, noemen we inductie

Inductie 1. Ik creëer een situatie in de context van C, waarin ik verwijzingen kan ontlenen aan een deel van de werkelijkheid ten einde die en die consequenties te observeren 2. Indien ik die consequenties observeer, is A waarschijnlijk waar. 3. A is waarschijnlijk de voorspelling van C.

Inductie 1. Ik creëer een situatie in de context van de witte stad Rotterdam, waarin ik verwijzingen kan ontlenen aan een deel van de werkelijkheid ten einde om te observeren dat de hele stad wit is, dat het glad is op de weg, dat mensen zich niet goed meer kunnen oriënteren door de sneeuw en dat je kunt sleeën. 2. Indien ik deze consequenties observeer, sneeuwt het waarschijnlijk. 3. Dat het sneeuwt is waarschijnlijk de voorspelling van de witte stad Rotterdam

Literatuur van Driel, H., Inleiding semiotiek Uit: Hans van Driel (red.), Digitale Communicatie. Amsterdam: Boom, 2004. Dooremalen, H., de Regt, H., Schouten, M., Exploring Humans. Amsterdam: Boom, 2007.

Reflectie Bij deze opdracht heb ik gebruik gemaakt van twee soorten literatuur. De inleiding semiotiek van Hans van Driel werd ons aangereikt via de cursus. Van dit artikel waren vooral de laatste twee bladzijden bruikbaar. Hierin staat precies wat we moesten reproduceren, inclusief voorbeelden. Maar persoonlijk vond ik het nogal omslachtig omschreven, dus heb ik het boek Exploring humans erbij gepakt, het boek wat we bij de cursus wetenschapsfilosofie hebben gebruikt. Hierin staat ook bij verschillende stromingen en filosofen uitgelegd wat abductie, deductie en inductie inhoud. Vooral Francis Bacon speelde een rol bij Aristoteles benoemen als deductief en bracht een nieuwe methode naar voren, inductie. Deze methode komt ook veel voor bij het logisch positivisme. Dit boek heb ik gebruikt als verduidelijking van de uitleg bij de opdracht.