De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 KGT Lesweek 1

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 KGT Lesweek 1"— Transcript van de presentatie:

1 Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 KGT Lesweek 1
Mens en Maatschappij Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 KGT Lesweek 1 Blz. 6 in het handboek.

2 Wat ga ik vandaag leren? Maken: Opgaven: 1 t/m 11 Klaar? 12 1950 - Nu
Ik kan in eigen woorden uitleggen wat er tijdens de Watersnoodramp gebeurt is. Ik weet wat het NAP is en kan dit in eigen woorden uitleggen. Ik weet wat landschap en grondgebruik is en kan hier een voorbeeld bij geven. Ik kan landschap en grondgebruik uit kaarten en diagrammen aflezen. Ik heb weer opgefrist hoe een atlas werkt. Ik weet wat de begrippen: Watersnoodramp, landschap, grondgebruik, hoog- en laag Nederland, NAP en hoogtecijfer, betekenen. Maken: Opgaven: 1 t/m 11 Klaar? 12

3 Nu Watersnoodramp

4 Nu Watersnoodramp In 1953 vind er in Zuidwest-Nederland een grote ramp plaats. Opdracht: Wat is een ramp? Neem voor jezelf even één minuut de tijd om een antwoord op de vraag te bedenken. Op 31 januari woedde er ‘s nachts een hele harde storm. Op veel plaatsen hielden de dijken niet en braken de dijken door. Grote stukken land werden weggespoeld door het water. Veel mensen moesten vluchten voor het water. Bij de ramp kwamen 2000 mensen en honderdduizenden dieren om het leven. Deze ramp heet: De Watersnoodramp

5 Landschap en grondgebruik
Nu Landschap en grondgebruik Na de ramp in 1953 werden er een hoop dingen gedaan om een tweede Watersnoodramp te voorkomen. Er werden bijvoorbeeld dijken en dammen gebouwd. Een dijk = ? Een dam = ? Doordat er dijken en dammen gebouwd werden veranderde het landschap. Bedenk maar eens hoeveel dammen en dijken er in Montfoort wel niet zijn! Het Wellant College staat zelfs aan een dijk : de Doeldijk.

6 Landschap en grondgebruik
Nu Landschap en grondgebruik Het landschap is een andere naam voor het uiterlijk van het gebied. Je ziet er bijvoorbeeld huizen, bossen, rivieren en wegen. Het land kan je dus op verschillende manieren gebruiken. Dat noem je ook wel grondgebruik. Je kunt het bijvoorbeeld voor wonen (huizen) of werken (industrie en landbouw) gebruiken.

7 Alles boven deze lijn ligt in Hoog Nederland (boven de zeespiegel)
Alles onder deze lijn ligt in Laag Nederland (onder de zeespiegel) Hoog en Laag Nederland Nederland kan je opdelen in twee delen: Hoog Nederland Laag Nederland Om te bepalen hoe hoog het land ligt (of het bij hoog of laag Nederland hoort). Vergelijken we het land met het niveau van de zee. Dit niveau heet het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Vraag: Ligt Montfoort onder of boven de zeespiegel?

8 Nu Hoog en Laag Nederland

9 Nu Landschap in kaart Als je iets wilt weten over het landschap of het grondgebruik kun je een kaart gebruiken. Je kunt daarop zien hoe hoog een gebied ligt. Op de kaart staan hoogtecijfers die precies aangeven hoeveel meter een gebied boven de zeespiegel ligt. Afbeelding 9 (blz. 12) in het handboek:

10 Bladwijzers in de atlas
Nu Bladwijzers in de atlas Wanneer je in de atlas een kaart op wilt zoeken kan je via de kaarten op de eerste twee pagina’s snel zien waar je moet zijn. Het nummer in de rechthoek geeft aan welk kaartnummer je moet hebben. Je kunt ook via het register, op de laatste bladzijden van de atlas, snel opzoeken waar welke plaats ligt.

11 Nu Kaartvakken Een kaart is opgedeeld in vakken. Op de kaart van Nederland hiernaast zie je bijvoorbeeld 12 vakken. Zo een vak noem je ook wel een kaartvak. Vraag 1 : In welk vak ligt de plaats Leeuwarden?

12 Kaartvakken – Even Oefenen
Nu Kaartvakken – Even Oefenen Vraag 1 : Zoek in de Atlas op in welke provincie Colijnsplaat ligt. Stap 1: ga naar het register(achterin) Stap 2: zoek de plaats op. Stap 3: welk kaartnummer en kaartvak staat erbij? Stap 4: zoek de plaats op de kaart op en vindt het antwoord op de vraag. Klaar? Probeer de moeilijke vraag hieronder! Vraag 2: Wat is het land wat bij Nairobi hoort?

13 Kaartvakken – Even Oefenen
Nu Kaartvakken – Even Oefenen Vraag 1 : Wat voor soort bodemgebruik vind in Den Haag? Vraag 2: Hoeveel doden zijn er in Kruiningen tijdens de Watersnood gevallen?

14 Nu Samengevat De Watersnoodramp is een grote ramp geweest in 1953 waarbij mensen om het leven kwam. Door een harde storm braken de dijken door en kwam veel land onder water te staan. Het verschil tussen Hoog en Laag Nederland is: Hoog Nederland ligt boven de zeespiegel en Laag-Nederland ligt onder de zeespiegel. Als de dijken door zouden breken zou Laag Nederland onder water komen te staan. Landschap is hoe het land eruit ziet; bijvoorbeeld huizen, wegen en dijken. Grondgebruik is hoe de grond gebruikt wordt bijvoorbeeld voor wonen of werken.


Download ppt "Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 KGT Lesweek 1"

Verwante presentaties


Ads door Google