De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 4 Werken met de atlas.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 4 Werken met de atlas."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 4 Werken met de atlas

2 Soorten kaarten Topografische kaart: kaart met een precieze beschrijving van een klein gebied. Overzichtskaart: kaart met een overzicht van een gebied. Thematische kaart: kaart die over een onderwerp in een gebied gaat.

3 Overzichtskaarten Natuurkundige overzichtskaart: geeft een overzicht over de hoogte in een bepaald gebied en geeft ook de belangrijkste bergen en rivieren aan. Staatkundige overzichtskaart: geeft elk land in een groter gebied een eigen kleur en in het land staan de belangrijkste steden vermeld.

4 Werken met de atlas Wij, docenten van het Han Fortmann, gaan ervan uit dat jullie thuis een 52e of 53e druk bezitten van de Grote Bosatlas. Alle volgende dia’s zijn gebaseerd op deze drukken!

5 De bladwijzer Deze staat op de achterkaft aan de binnenzijde van de atlas.  kaart met allemaal hokjes om landen waarin nummers van de bladzijden staan. Handig als je al weet waar het land dat je zoekt ligt.

6 Inhoudsopgave Deze staat voorin de atlas en werkt uitzoomend: van dichtbij naar veraf.  per werelddeel staan alle kaarten genoemd, verdeeld over thema’s met de bijbehorende bladzijde erbij. Handig als je thematische kaarten moet opzoeken.

7 (Namen)register Deze staat achter in de atlas, op alfabetische volgorde.  alle namen van landen, steden, rivieren, zeeën, bergen, vulkanen worden genoemd. Achter een naam staat de bladzijde en het kaartvak waarin je de naam kunt vinden. Handig bij onbekende namen.

8 Algemene legenda Sommige kleuren, symbolen of tekens hebben op veel kaarten dezelfde betekenis. Deze betekenis wordt dan niet bij de kaart zelf vermeld, maar kan je opzoeken in de algemene legenda die op de binnenkant van de voorkaft staat.

9 En verder…… Willen wij, jullie docenten op het Han Fortmann, dat jullie kunnen werken met: Het landenregister Het zaken- of trefwoordenregister Het afkortingenregister De statistiek De geografische begrippen Hierna volgt van elk onderdeel een korte toelichting

10 Het landenregister In dit register staan op alfabetische volgorde alle erkende landen van de wereld. Met schuine cijfers worden de bladzijden genoemd van het werelddeel waarin het land ligt. Met rechte cijfers worden de bladzijden genoemd van de kaart waarop het land het grootst wordt afgebeeld.

11 Het zaken- of trefwoordenregister
Hierin worden, op alfabetische volgorde, alle onderwerpen genoemd die op de thematische kaarten zijn uitgebeeld. Onder het thema worden, op alfabetische volgorde, de landen/ gebieden genoemd die over dit thema informatie hebben. Dit is dus het broertje van de algemene inhoud!

12 Het afkortingenregister
Hierin staan op alfabetische volgorde alle aardrijkskundige afkortingen met hun betekenis.

13 De statistiek Hierin vindt je van lokale schaal naar mondiale schaal cijfermateriaal over verschillende onderwerpen. Het doel van de statistiek is dat je verschillende landen met elkaar kunt vergelijken.

14 De geografische begrippen
Deze lijst bevat woorden die zelfstandig of als onderdeel van een naam in de atlas voorkomen. Achter het woord zie je de betekenis van het woord en het land waar het vandaan komt. Je kunt zo dus namen vertalen!

15 Schema Voor het snel opzoeken van...........
Gebruik je De topografie die je ongeveer weet te liggen…. de bladwijzer De topografie die je niet weet te liggen.... het (namen)register of landenregister Onderwerpen van een gebied/land.... Inhoudsopgave of het zaak-/ trefwoordenregister Kleuren en kaarttekens van een kaart.... de legenda (op de kaart of voorin de atlas)


Download ppt "Paragraaf 4 Werken met de atlas."

Verwante presentaties


Ads door Google