De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe werk je met een atlas?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe werk je met een atlas?"— Transcript van de presentatie:

1 Hoe werk je met een atlas?

2 Atlas? Bovenste halswervel die het hoofd draagt? Gebergte in Afrika?
Figuur uit de Griekse mythologie? Vlinder uit Azië? Leeuw uit Noord-Afrika? Boek met geografische en/of andere kaarten?

3 Wat vind je in een atlas? Inhoud (wat er allemaal in je atlas staat)
Register (lijst van namen met een verwijzing naar een kaart in je atlas) Veel verschillende kaarten

4 Inhoud Wat er in je atlas te vinden is
Hier vind je alle kaarten op een rijtje: * België * Europa * wereld Je ziet meteen op welke pagina je een kaart terugvindt Opdracht: * Zoek een kaart over de bevolking in Europa Bekijk de kaart in je atlas Waarover gaat deze kaart? * Zoek een kaart over de tijdzones in de wereld Bekijk de kaart in je atlas Waarover gaat deze kaart?

5 Register Een lange lijst van landen, steden, rivieren, gebergtes die op de kaarten te vinden zijn De namen staan alfabetisch Achter elke naam staat een code Opdracht: * zoek ‘Gent’ in je register welke code staat er bij? * zoek ‘Senegal’ in je register welke code staat er bij? Hoe werk je met deze codes? Zie volgende dia!

6 Werken met de codes in je atlas
Ken jij zeeslag? Plaats eerst je schepen in je eigen ‘zee’ Raad om beurt waar de schepen van de tegenspeler zijn door een code te zeggen (bv. E3) Wie heeft alle schepen van de tegenspeler gekelderd? Opdracht: speel een spelletje zeeslag met een vriend(in)

7 Terug naar je atlas … Opdracht: * Zoek ‘Bagdad’ in het register.
Kijk naar de code (hier 40 H2) 40 is het nummer van de kaart H verwijst naar de strook tussen 2 verticale lijnen op de kaart 2 verwijst naar de strook tussen 2 horizontale lijnen op de kaart Zoek op kaart 40 in het vak H2 naar Bagdad!

8 Wat vind je op een kaart in je atlas?
Wat hoort waar bij? Titel Oriëntatie Schaal Legende Letters en cijfers

9 Titel: het onderwerp van de kaart hier staat ook het kaartnummer van de code
Oriëntatie: op elke kaart staat het noorden aangeduid met een pijl Schaal een lijnschaal en een breukschaal Legende belangrijke informatie over de kaart Letters en cijfers om plaatsen gemakkelijker terug te vinden

10 Wat is een schaal? Een lijnschaal * in dit voorbeeld stelt elk blokje (zwart of wit) in het echt een afstand van 10 km voor * opdracht: meet een afstand op je kaart - hoeveel km is het in het echt? Een breukschaal * in dit voorbeeld is elke cm op de kaart cm (= 8 km) in het echt * opdracht: meet een afstand op je kaart - hoeveel km is het in het echt?

11 Op zoek in je atlas: Opdracht 1: In welke provincie ligt de gemeente Lebbeke? (tip: zoek in het register naar Lebbeke) Opdracht 2: Waar in België valt het meeste neerslag? (tip: zoek in de inhoud naar klimaat in België) Opdracht 3: Is Denemarken lid van de eurozone? (tip: zoek in de inhoud bij Europa)

12 Op zoek in je atlas: Opdracht 4: Bereken de afstand tussen Gent en Antwerpen (tip: gebruik de lijnschaal of de breukschaal) Opdracht 5: Wat is de gemiddelde temperatuur in Brugge in de maand juli? (tip: zoek in de inhoud naar klimaat in België) Opdracht 6: In welk werelddeel ligt Pakistan? (tip: zoek in het register…)

13 Succes met je atlas!


Download ppt "Hoe werk je met een atlas?"

Verwante presentaties


Ads door Google