Studiedag 18 mei 2011 Docenten lerarenopleingen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
ZUURSTOF VOOR NEDERLANDS Taalscreenings en taalontwikkeling
Advertisements

Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
KINDEREN EVALUEREN ZELF GON-BEGELEIDING BEGELEIDING DOVE EN SLECHTHORENDE KINDEREN Jan De Vos ( ) – Onderwijskundig Ontwerpen – Academiejaar
Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003 Gelijke onderwijskansen dankzij zorg? Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003.
Aanvang eerste leerjaar
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid in het Secundair Onderwijs.
LEREN OMGAAN MET MEERTALIGHEID IN HET BASISONDERWIJS IN DE VLAAMSE RAND- EN TAALGRENSGEMEENTEN Ervaringen uit het Rand & Taal- evaluatieonderzoek
Aan de slag met de gezondheidsmatrix
Vierde ervaringsuitwisseling “Competent van kop tot teen!” 8 april 2010 Lieselore Beckers & Isabelle De Wispeleir VIVO vzw ompetent van kop tot teen !
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen Het ganse schoolteam werkt aan een zorgbeleid binnen een schooleigen context Gilbert Van Den Abbeele.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Didactiek gedrags- en maatschappijwetenschappen Mevr. Isabel R OTS Lies L AVENS, Naomi B OTTERMAN, Leen D E K ORT, Ines D EVLIEGER, Jasmine H ACQUAERT,
Taalbeleid op school: in de leer bij Brussel?
PITSTOP. Programma 9u15 – 9u30: ontvangst 9u30 – 10u: evaluatie ‘09-’10 10u – 10u45: ervaringen scholen ‘09-’10 10u45 – 11u15: projectvoorstel ‘10-’11.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Naar een taalbeleid in het OCMW?
© 2008 Universitair Ziekenhuis Gent1 DIVERSITEIT EN GELIJKE KANSEN: projecten 2012 Commissie Emancipatiezaken19 maart 2013Geerte Van den Driessche.
Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst - Brugge.
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
VERENIGING VOOR ALCOHOL- EN ANDERE DRUGPROBLEMEN (VAD) Een alcohol- en drugbeleid voor het secundair onderwijs.
ZELFEVALUATIE van EUROPESE PROJECTEN
programma 9u30 Ontvangst 10u00 voorstelling van resultaten diversiteitsspiegel en –kader taalbeleidspiegel en –raster wiki 11u00 feedback van de deelnemers.
UA 3 mei Stichting Lezen wil brede bevolkingsgroepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke ontwikkeling.
Didactiek gedrags- en maatschappijwetenschappen Mevr. Isabel R OTS Lies L AVENS, Naomi B OTTERMAN, Leen D E K ORT, Ines D EVLIEGER, Jasmine H ACQUAERT,
Verdraagzaamheid & diversiteit + wordcloud (voor, in, met, en, …)
Opdrachtgevers Jeroen Thys groep T Innovatieve en internationale georiënteerde hogeschool in Leuven Leen de Bie Pedagogische begeleidingsdienst Gent:
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Competenties en VTO beleid Een degustatie van instrumenten Joke Sweygers Patricia Van Dessel VIVO vzw.
ICT-competentieprofiel lerarenopleiders
1 Klanttevredenheidsonderzoek Vergunningverlening Presentatie LOVH Sjoerd Zegers – 18 november 2010.
Project 2 DIVERSITEIT Secundair Onderwijs Resonantienamiddag Ouderbetrokkenheid 27 januari 2010.
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
…de lat hoog voor diversiteit Wie is en wat doet NOvELLe ? NOvELLe Regionaal Platform Lerarenopleiding Limburg = Netwerk voor de Ontwikkeling van Expertise.
In het kader van Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid in het Secundair Onderwijs 31/05/2011expertisedag CVOLimlo.
Op school en in de scholengemeenschap
Projectgroep: Gender en onderwijs. Actieplan 2014 Organisatie van de jaarlijkse conferentie rond “Gender mainstreaming in education”  concrete en praktische.
Programma Introductie. Monitoring Functies van het ZAT Samenwerken in een ZAT Aanbevelingen.
Workshop evalueren Dcp
Het ontstaan van een visie? Er is een behoefte: – Van de ouders – Van het team Inspiratie door anderen (artikels, studiedagen, oproepen, nieuwsbrieven,…)
Wetenschappelijke review naar de doeltreffendheid van de eindtermen Informatiesessie 23 april 2015.
Wie is en wat doet NOvELLe ? NOvELLe Regionaal Platform Lerarenopleiding Limburg = Netwerk voor de Ontwikkeling van Expertise voor de Limburgse Lerarenopleidingen.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
(W)onderzoekers Op Het TalenT. Vragen Kaarten.
Community Service Learning VU Amsterdam 2 december 2015.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
‘Diversiteit en taalbeleid Kortrijk’ 15 december 2011 Talenplan stad Kortrijk Nederlands en meertaligheid als voorwaarde en toegangspoort voor stedelijke.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid. 2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
Meerwaarde van samenwerking LOP Diest Oa in detecteren en oplossen van gekende en onverwachte problemen van anderstalige nieuwkomers.
PV 11/01/2016 TAALBELEID Even een voorsmaakje…:
Studenten versterken in hun competenties m. b. t
Gelijke kansen op school: het kan!
Twee jaar clil in het vlaams secundair onderwijs: een evaluatie
Het zorgcontinuüm.
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
Handelingsgericht werken
Thema extra kansen (website) in het LOP BaO en SO Genk
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
het katholiek basisonderwijs
het katholiek basisonderwijs
Gelijke onderwijskansen dankzij zorg. Jean Pierre Verhaeghe
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Zelfevaluatie GOK.
GOK in BuO Korte geschiedenis
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen
Transcript van de presentatie:

Studiedag 18 mei 2011 Docenten lerarenopleingen

Diversiteit – gelijke kansen – taalbeleid Project 1 Diversiteit – gelijke kansen – taalbeleid BASISONDERWIJS Rudi Boelen Barbara De Graeve Hilde Imberechts Eline Janssens

Strategie – project 1 Beschrijven van het werkterrein van experten In kaart brengen van goede praktijkvoorbeelden (EGP) op het gebied van diversiteit en taalbeleid Inventariseren van verklarende succesfactoren Ontwikkelen van analyse-instrumenten voor het taalbeleid en diversiteitsbeleid van de basisscholen Formuleren van beleidsadviezen

Staalkaart van partners/experten Begeleidingsdiensten GO!, Gem.O., DPB PRIC SDL Gent Integratiedienst Genk Rand- en taalgemeenten (RTG)

EGP: diversiteit – gelijke kansen Europaschool - Genk De Griffel - Houthalen De Triangel - Eisden De Schakel - Houthalen KS te Laak - Houthalen De Plank - Voeren Nieuwland - Borgloon Het mozaïek - Houthalen De zevensprong – Oostham Wegwijs - Halen

Succesfactoren Team Schoolstructuur Schoolvisie Aanbevelingen voor een innovatiestrategie Struikelblokken ->www.novelle.be

Spielgelinstrumenten voor de basisscholen Diversiteitsspiegel (97 respondenten) Diversiteitskader Taalbeleidsspiegel (209 respondenten) Taalbeleidsraster

Diversiteit? Diversiteit: alle mogelijk verschillen tussen individuen en groepen Geslacht, religie, leeftijd, afkomst, etnische achtergrond, functie, attitudes en interessen, karakter, inkomen, intelligentie, leerstijl… Opdracht school: leren omgaan met de diversiteit in de school en in de klas

Diversiteit: accenten Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen mee te maken heeft. Vooroordelen en veralgemeningen vermijden; zich onthouden van elke vorm van discriminatie Gebeurtenissen, contexten en personen vanuit verschillende hoeken bekijken. Functioneren in verschillende contexten in wisselende omstandigheden Kiezen voor dialoog en samenwerking Leren van elkaars visie, ervaringen en team-competenties.

De diversiteitsspiegel Waar staat een school als het gaat om diversiteit? Digitaal screeningsinstrument met vier categorieën vragen: Schoolvisie Schoolstructuur Schoolteam Leerinhouden http://www.uhasselt.be/Documents/NOvELLe/Diversiteitsspiegel.pdf

Het diversiteitskader Dubbele doelstelling: Houvast bij het opzetten en verder uitwerken van een diversiteitsbeleid in de basisscholen Instrument om bestaande initiatieven in kaart te brengen en eventuele lacunes te situeren

Een diversiteitstraject Afnemen van de spiegel-vragenlijst Analyse van de resultaten Bespreken met het kernteam (ev.): lacunes, aandachtspunten, sterke aspecten Terugkoppelen naar het team Uitwerken van een aanpak van lacunes en werkpunten Evaluatie en bijsturing

Wat is taalbeleid? Het beleid = de manier van handelen die zo is vastgesteld dat een bepaalde doelstelling bereikt kan worden; De doelstelling van taalbeleid is alle kinderen de kans geven om hun taalvaardigheid maximaal te ontwikkelen; A.h.v. een taalbeleid wordt op een gestructureerde manier de taalvaardigheid van de kinderen verhoogd.

Waarom is er nood aan een taalbeleid? Alle kinderen dienen de kans te krijgen hun schoolse loopbaan met succes te vervullen en in hun dagelijkse communicatie, in de maatschappij te functioneren. De maatschappij is veranderd - van Vlaams naar internationaal - van eentalig naar meertalig. Via taalbeleid neem je maatregelen die het huidige (taal)onderwijs verbeteren.

Welke zijn de pijlers van taalbeleid? Context: school- en buurtkenmerken Pedagogisch project Onthaal- en vervolgbeleid Taal in de klas Taal rondom de klas Extra maatregelen Professionalisering

Hoe starten met een taalbeleid op je school? 3. de school heeft een goed doordacht, zorgvuldig geschreven taalbeleidsplan 2. de school ontwikkelt een taalbeleid 1. de school brengt de huidige situatie en de behoeften in kaart: screening

Instrumenten ontwikkeld door NOvELLe de taalbeleidsspiegel om sterktes en zwaktes in het taalonderwijs te detecteren, het taalbeleidsraster met gerichte vragen om te komen tot kernactiepunten. A.h.v. instrumenten bepaalt elke school zijn beginsituatie op het vlak van taalbeleid.

Een taalbeleidstraject Spiegel invullen Actiepunten verzamelen a.h.v. taalbeleidsraster Prioriteiten selecteren en ordenen per niveau Doelen formuleren en actieplan uittekenen Visietekst taalbeleid uitschrijven Taalbeleid verankeren in schoolbeleid Evalueren en actualiseren

Resultaten diversiteitsspiegel +Diversiteit heeft een eigen plaats in de schoolstructuur en -visie +Diversiteit komt voldoende aan bod in het klasgebeuren (inhouden, attit., vaardigh.) -Nood aan interne en externe ondersteuning en samenwerking met partners -Nood aan experimenteren met interactieve en cooperatieve werkvormen

Resultaten taalbeleidsspiegel +Leerkrachten zijn bereid om van mekaar te leren +Leerkrachten zijn tevreden over taalstrategieën in de klas, over leerlingvolgsystemen en het onthaalbeleid -Nood aan externe ondersteuning -Nood aan een taalbeleidsplan -Nood aan structureel taaloverleg

conclusie Diversiteitsbeleid > taalbeleid Maar: -representativiteit steekproef (300 resp.) -grote verschillen tussen scholen -GOK-cycli