Hedendaagse poëzie Mustafa Stitou & Ramsey Nasr.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De entertainmentbranche bezoek aan een tv studio opname met publiek
Advertisements

Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Kleine engelen Foto’s, tekst en geluid!.
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Godsdienst.
“Het is allemaal toch maar gedoe”
Woord van Leven Januari 2010.
De beroemdste persoon die er is …
Met veel liefs van deze engel
Niet echt maar mama zei dat ik naar school moest *hoest* *hoest*
Hoofdstuk 1A: Europeanen
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Blijf bij mij Jolink.
Nieuwsbrief Mei - Juni 2009 Daniel Huisman Mobiel NL
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
Ramsey Nasr Dichter des Vaderlands. Algemene info. ► Geboren: ► Beroep: Dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist ► De passie.
Mijn Intake Kevin Lutgert Matchpoint. De Voorbereiding naar mijn opleiding Onderzoeken Beslissingen nemen Praten met Matchpoint Gesprek op.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Mijn ‘Herinneringen” Aart Mijn “Herinneringen” Een presentatie van
Kies KLEUR in groen.
Kinderboekenweek op de Wissel
‘t Wolfsven 9 December t/m 12 December 2005
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
MAX de gelukkigste hond van de wereld
Raven en een weduwe Van boven bekeken – 7.
Geloven en nu….
‘voor de kinderen’.
Opa Door Danny, Maarten, Chloë en Elke Les 3.
Dit digitale prentenboek staat op
Interpreteren van data
Er was eens een leesvirus,die was zijn stippen kwijt.
De oudere stagiaire.
Voor Aranka... Van Aart.
Vier broers verlieten het ouderlijk huis om te gaan studeren.. Alle vier werden succesvolle, welgestelde dokters en advocaten..
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese Les 3 – 20 september 2014.
Nederlandse  literatuurvan de  20ste en 21ste eeuw  deel 1.
Toelichting van het thema Waarom dit thema? Nieuwe slogan Gemeente Hove: “Want het dorp is een wereld” gebaseerd op werk van onze beroemde dorpsgenoot.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Wat is de zin van het leven?
Hoe gaat het verder na Bethel?
Spreekbeurt hockey IRIS.
Uitleg persoonsvorm (pv)
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
De profeet Pablo Gargallo ( ).
Hugo Claus En de literatuur in de periode 1975 – 1985.
Migratie BB nr.117 Nr.118 Nr.119 Nr.120.
Enkele trends in de hedendaagse poëzie. 1. Poëzie: hot or not?
Moderne literatuur 2 hoog/laag u Skleněná Louka Literaire avond.
Onze doelen en visie in beeld
Door gebruik te maken van alle nieuwe technologieën met betrekking tot de vruchtbaarheid lukte het een 75 -jarige vrouw een baby te baren.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Mopje voor de Dierenliefhebbers.
Transcript van de presentatie:

Hedendaagse poëzie Mustafa Stitou & Ramsey Nasr

Allochtone poëzie? Vergelijk opmerkingen i.v.m. proza Allochtone én autochtone schrijvers reflecteren over de multiculturele samenleving Geen “genre” met een vast aantal kenmerken => vgl. verschillende tendensen op het hele literaire veld

Allochtone poëzie? Mensen hebben mijn naam altijd eerder exotisch gevonden dan iets om over door te praten. Ik heb me ook altijd Nederlander gevoeld. Mijn moeder is Nederlandse, ik ben in Nederland geboren en spreek geen Arabisch, maar blijkbaar ben ik dan toch afkomstig uit ‘Allochtonië’. Ik ben geen allochtoon, maar kennelijk ben ik er stilaan in aan het veranderen. (Ramsey Nasr in Hoet 2005)

Allochtone poëzie? Waar de aandacht in eerste instantie het ‘verschijnsel’ [de allochtone literatuur] gold, is die binnen enkele jaren verschoven naar de merites van afzonderlijke auteurs. In die zin verschilt de doorbraak en acceptatie van allochtone schrijvers niet van die van andere groepen, zoals de Vijftigers, de nieuw-realisten, de Revisor-auteurs, de Maximalen of Generatie Nix. Het groepsetiket is een al dan niet bewust gehanteerde strategie om zichtbaar te worden. Als dat doel eenmaal bereikt is, wordt het losgelaten. (Hugo Brems 2006:672)

Mustafa Stitou Toen Mustafa Stitou in 1994 debuteerde riep [de Vijftiger] Remco Campert: ‘Eindelijk weer een dichter!’ En zijn uitgever lanceerde hem als ‘de eerste Nederlandse schrijver van Marokkaanse origine’. Toegegeven: hij werd in 1974 geboren in Marokko. Maar als baby verhuisde hij al naar Nederland: naar Lelystad, Nederlandser kan het niet. (http://www.kb.nl/dichters/stitou/stitou-01.html)

Mustafa Stitou

Mustafa Stitou

Mustafa Stitou Mijn vormen (1994) Mijn gedichten (1998) Varkensroze ansichten (2003)

Varkensroze ansichten ‘Zet Stitou zich hiermee af tegen ortodoxe islamieten?’ vraagt recensent Peter de Boer (Trouw, 15-11-2003) zich af, en vervolgt: ‘Ongetwijfeld. Maar evenzogoed smijt hij dit prachtige roze in de oogballen van die westerlingen die bij het horen van een Arabische naam in een kramp schieten.’

Varkensroze ansichten Links een tenger en goudblond godinnetje, keurde me geen blik waardig. Maar het deed me niets: sinds elf september ligt een Arabier nu eenmaal slecht in de markt. Rechts een stelletje […] (Stitou 2003:39)

Varkensroze ansichten De schil waarop wij leven Hand-out Eerdere versie: Utopia http://boeken.vpro.nl/boeken/2955744/

Stitou stadsdichter

Stitou stadsdichter Stadsdichter van Amsterdam in 2009 Eerste gedicht: “Stadsdichter stamelt” “Ik kwam van heinde en verre (Flevoland) mezelf hier ontketenen”

Stadsdichter stamelt Stadsdichter stamelt Van wal steken 't eeuwige heden in dat er geweest is en gaat komen? Poldermoskee in Mokums Paradijs, Spinoza en slavernij, Tante Leen de tachtigers een sardonische halsbandparkiet om maar iets te noemen, twee november tweeduizend vier en ook Lennon en de holocaust was hier.

Stadsdichter stamelt Ik kan de stad de maat niet nemen, wat zal ik hekelen en delen en waarvoor waarschuwen, zweren ze samen de duist're kinderen op het plein? Wordt vrijheid gefolterd, propt links een angstpeer in haar mond?

Stadsdichter stamelt Ik kan de stad de maat niet nemen, wat zal ik hekelen en delen en waarvoor waarschuwen, zweren ze samen de duist're kinderen op het plein? Wordt vrijheid gefolterd, propt links een angstpeer in haar mond? Het hele gedicht: http://www.centrum.amsterdam.nl/smartsite.dws?id=27058

Ramsey Nasr http://www.youtube.com/watch?v=_v11NrhVJEU&feature=PlayList&p=F6527AF2F07465FC&index=8

Ramsey Nasr Dichter, acteur, regisseur Bijv.: Onhandig bloesemend (2001) 2005-2006: Stadsdichter Antwerpen 2009: Dichter des Vaderlands (Nederland!)

Ramsey Nasr Dichter, acteur, regisseur Bijv.: Onhandig bloesemend (2001) 2005-2006: Stadsdichter Antwerpen 2009: Dichter des Vaderlands (Nederland!)

Stadsdichter Antwerpen 2005 – 2006 Opvolger van Tom Lanoye “relletje”

Dichter des Vaderlands 2000 - 2004 Gerrit Komrij (2004 - 2005 Simon Vinkenoog) 2005 - 2009 Driek van Wissen 2009 - Ramsey Nasr

Dichter des Vaderlands

Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja

Dichter des Vaderlands Ilja Leonard Pfeijffer

Dichter des Vaderlands Joke van Leeuwen, de huidige stadsdichter van Antwerpen, was blij dat Ramsey Nasr was gekozen. „In Antwerpen weten we wat hij kan. Hij zal het ambt vervullen met grote ernst. Ik denk dat hij echt wat te zeggen heeft, zoals over de zoektocht naar identiteit, wat nu zo’n actueel onderwerp is. Hij woont ook buiten Nederland en als je buiten het gewoel staat, kan je blik soms scherper zijn dan als je er middenin zit.” http://www.nrc.nl/kunst/article2134920.ece/Ramsey_Nasr_nieuwe_Dichter_des_Vaderlands

Dichter des Vaderlands Joke van Leeuwen

Dichter des Vaderlands Ook medegenomineerde Hagar Peeters roemde het engagement van Nasr, die al ervaring opdeed met gelegenheidsgedichten als stadsdichter van Antwerpen. Peeters: „Ik ben blij dat Ramsey heeft gewonnen en niet degene met de grootste bek. Het recht heeft gezegevierd. Het is ook fijn dat nu blijkt dat deze verkiezing en dit ambt toch draaien om goede poëzie. Misschien wordt Ramsey nog wel een betere Dichter des Vaderlands dan Komrij, omdat hij zo serieus is en niet vlucht in de ironische kwinkslag. Ik heb geen spijt dat ik heb meegedaan. Maar ik denk wel dat Tsead Bruinja nog spijt krijgt van wat zijn campagneteam de wereld heeft ingebracht. Dat gaat hem toch aankleven.” http://www.nrc.nl/kunst/article2134920.ece/Ramsey_Nasr_nieuwe_Dichter_des_Vaderlands

Dichter des Vaderlands Hagar Peeters

Dichter des Vaderlands “Ik denk dat een Dichter des Vaderlands kan zijn wat de titel suggereert: iemand die zijn land betrekt in de poëzie; en omgekeerd, de poëzie zijn land toont. Ik denk ook dat voor deze functie geen beter tijdstip bestaat dan vandaag. Nederland staat op een kruispunt, is volop bezig zichzelf opnieuw te definiëren.” (Nasr in De Volkskrant, 19-01-2009)

Dichter des Vaderlands “Mijn vraag is: wat hebben oranje opblaashamers en het melkmeisje van Vermeer, en wat hebben zuinigheid en dit hummervolk met elkaar gemeen? Wat is er gebeurd met dit volk?” (NRC, 29-01-2009)

Dichter des Vaderlands “Ik wou dat ik twee burgers was (dan kon ik samenleven)” http://www.youtube.com/watch?v=Td-0ckqcOAU De hele uitzending: http://player.omroep.nl/?aflID=8790372