Regelgeving stedenbouwkundige adviezen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VVP Hoorzitting Vlaams Parlement Carl VEREECKE Rik RÖTTGER Gedeputeerden Koen DE WULF Dienst Vergunningen (W-VL)
Advertisements

UITZONDERLIJK VERVOER Update via View > Header and Footer2 UITZONDERLIJK VERVOER Nieuwe reglementering sinds 1 juli 2010.
Besturen van de eredienst: wijzigingen in de regelgeving.
Open normen in wetgeving
Project-m.e.r. screening & relatie met stadsontwikkelingsprojecten
GEZINSHERENIGING met subsidiair beschermden
De watertoets Een praktijkvoorbeeld uit de West-Vlaamse kustpolders Voorbeeld van een uitgebreid advies.
Casus kennistafel buisleidingen 30 oktober 2009 Casus deel 1 Probleembeschrijving.
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
PROCEDURE BETROKKEN ACTOREN RECHTSBESCHERMING De stedenbouwkundige vergunning VERBIST Advocaten
Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming
Herontwikkeling Verrijzeniskerk Buurtraadpleging 23 januari 2008.
Ruimte en Erfgoed Onroerend Erfgoed en de adviesverlening 19 maart 2010 Joeri Mertens – Nele Vanmaele.
Voorstellen wijziging Sportreglement Voorstel 4 Technische Commissie (1/2) Conferentie van de Clubs 2013 Betreft:kaartreservaties Het ABSO/BVOS Sportreglement.
Interpretatie van artikel 12 ARBIS Beheer van wijzigingen VAN WONTERGHEM Frederik - FANC VAN DEN BERGHE Yves - Bel V.
Informatie besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ)
Informatieavond bestemmingsplan herontwikkeling maisonnettes aan de Malvert 81e – 91e straat 13 juni 2013 Welkom!
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
DE BIJZONDERE BEROEPSTITEL VAN VERPLEEGKUNDIGE GESPECIALISEERD IN GERIATRIE EN DE BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID VAN VERPLEEGKUNDIGE MET EEN BIJZONDERE.
7 december 2011 Aangifte van adreswijziging via “mijn dossier”. Stand van zaken op 31/10/2011.
1.Sociaal objectief 2.Wonen in eigen streek (DGPB, boek 5) 3.Register onbebouwde percelen 4.Leegstandsregister.
Voorstel van nieuw Bodemdecreet opmerkingen VVSG (Hoorzitting Vlaams Parlement 29 juni 2006) Steven Verbanck Stafmedewerker Leefmilieu VVSG tel
Varia Mer-forum deskundigen 19 mei Varia 1. Actualisatie richtlijnenboeken 2. Erkenning Mer-coördinator 3. Infosessie Archeologie 4. Vaak gestelde.
Andere Nieuwtjes Studiedag 19 oktober 2011: Mer – in beweging naar een nieuwe toekomst.
Gecombineerd onderwijs Gecombineerd onderwijs Studiedag Talen 19 maart 2010.
GIP toelichting Begeleiders personenzorg 6 september 2013 dpb brugge 6 september 2013.
Gezonde lucht in de ruimtelijke praktijk: De Amsterdamse Richtlijn gevoelige bestemmingen luchtkwaliteit Saskia van der Zee (GGD) en Harry van Bergen.
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
De nieuwe voorschrijvers
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Toezicht op brandveiligheid Hoe pakken we het gezamenlijk aan?
Handhaving bestaande bouw Afwegingen en argumenten voor een ‘hoger niveau’ Hans van Gurchom 25 juni 2009.
Powerpoint template Gemeente Maasdriel.
1 Project “volkstuinen” bij VLM 2010 Behoeftebepaling buiten de steden 2010 Handleiding voor gemeenten 2011 Prefinanciering grondaankoop 2012 Projectsubsidies.
22 september 2014 Bouwrijp maken Alexanderkazerne RGD.
Schematisch geresumeerd
1 Actualisatie milieuvergunning afvalberging DMH Johan G. Vollenbroek 12 oktober 2010.
Informatievergadering NKWV 9 mei 2008
LIN-Infodag - 24 mei Verwachtingen van een ontheffingsaanvraag AROHM Inge Leenders Afdeling Stedenbouwkundige Vergunningen.
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
11 Overlegvergadering Een kijk op de toekomst Katleen De Wilde (deskundige/inspecteur FANC)
OVERHEID EN BTW Drs. P.C.J. Oerlemans.
Bonheiden Putsesteenweg
25 september 2014, 2de kennisdag
De Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid. 1. Opdrachten Hoge Raad -Bindend advies HV CBS / SI -Niet-bindend advies rechter HV vóór Bindend.
Structuurvisie Buisleidingen
Provinciaal RUP Solitaire vakantiewoningen – Brugge-Oostende infovergadering – 04 september 2014 i.k.v. voorlopige vaststelling – 26 juni 2014 openbaar.
Handhavingsprogramma RO
Risicoanalyse van de elektrische installatie
Studiedag afschakelplan Wegen en verkeer VVSG - Wegen en verkeer 1.Treinvervoer en spoorovergangen (NMBS/Infrabel) 2.Busvervoer (De Lijn) 3.Verkeerslichten.
Wijzigingen van het Vrijstellingenbesluit stedenbouwkundige vergunningen VVSG RvB 2 september 2015 Xavier Buijs, hoofd dienst omgeving & stafmedewerker.
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
Workshop Actualiteiten Awb mr. Elise Fikkert en mr. Marie-Anna Bullens.
Nieuwe hemelwaterverordening Geldig voor bouwdossiers ingediend na !
Project K : Rioleringswerken Wortel kolonie Voorstelling bewonersvergadering 4 september 2013.
Beheer van rioleringen Zoneringsplan Centraal gebied Collectief te saneren gebied Individueel te saneren gebied Beheer grachten en waterlopen Wijkoverleg.
Bestemmingsplan Bedrijventerrein Voederheil II Gemeente Landerd Voorbereidende Vergadering van de gemeenteraad 6 december 2011.
Invoering nieuwe Wet ruimtelijke ordening Advies voor de gemeenteraad van Steenwijkerland Juni 2008.
Toelichting zienswijze van de fam. Van Hal en Haerkens Ontsluiting gebouw plan Elzenstraat 60 naar de Elzenstraat goed gepland? of is er een veiliger alternatief?
VD2 Advies Afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening Presentatie raad gemeente Leudal 11 september 2012 T.J.E.A. van der Heijden, directeur VD2 Advies b.v.,
Vergunningprocedures Vliko Zoeterwoude 2 april 2014.
Hoe komt de Omgevingswet vandaag aan de orde?
Leegstand en verwaarlozing in 2017
REGLEMENT OCCASIONELE EVENEMENTEN
Oprichting Regionaal Landschap Schelde–Durme vzw
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
Implementatie van de Europese netwerkcodes in België
Transcript van de presentatie:

Regelgeving stedenbouwkundige adviezen Ing. Sylvie De Cloedt Ing. Lieven De Sadeleer 25 september 2014 Kennisdag AWV

Inleiding Het verval van het bindend karakter => kwaliteitsvolle opmaak van adviezen. = juiste rechtsgrond en/of een uitgewerkt advies waarbij de noodzaak tot een verkeersveiligere oplossing wordt onderstreept.   Overzicht van de van toepassing zijnde procedures en regelgeving

Waarom nog energie insteken? De gemeente doet toch haar zin… Een tijdig, degelijk en duidelijk gemotiveerd advies zal de kans vergroten dat de gemeente (of, in geval van beroep, de deputatie of de Raad voor Vergunningsbetwistingen) ons advies volgt. De adviesplicht blijft ongewijzigd, het is enkel het bindend karakter van ons advies dat op 1/1/2014 is vervallen.

Inhoud van het advies Motivatieplicht Argumentatie Direct werkende normen  MOET geweigerd worden indien AWV zich hierop steunt (onrechtstreeks “bindend” ) Argumenten die niet het voorwerp zijn van direct werkende normen  KAN geweigerd worden

Direct werkende normen (niet limitatief): het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen; de Koninklijke Besluiten van 1934 aangaande de bouwvrije stroken langs de rijkswegen; het Koninklijk Besluit van 4 juni 1958 betreffende de vrije stroken langs autosnelwegen; het KB van 14 december 1959 waarbij regelen worden gesteld op het aanplakken en reclame maken; het KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (de Wegcode); het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning (VLAREM); het Besluit van de Vlaamse Regering van 29 maart 2002 betreffende het toekennen van vergunningen, het vaststellen en innen van retributies voor het privatieve gebruik van het openbaar domein van de wegen, de waterwegen en hun aanhorigheden, de zeewering en de dijken (het Retributiebesluit).

Argumenten: bedoeling : de gemeente (of RO) aan de hand van een uiteenzetting overtuigen van de noodzaak tot afwijzing van de vergunning. Hoe? Uitwerken van een zo duidelijk en volledig mogelijke argumentatie en maximaal onderbouwen met overtuigingsstukken (onwenselijkheid omwille van doelstellingen en zorgplichten) • nadere omschrijving van het risico/belemmering. Dit veronderstelt een (= concrete effectenbeoordeling, rekeninghoudend met de specifieke feitelijke omstandigheden) • toekomstvisie inzake wegbeheer • de niet bij KB bekrachtigde rooilijnen Noot: argumentatie ook van belang bij direct-werkende normen.

Gemeente negeert het advies van AWV, en nu? Binnen de 30kd na ontvangst van de stbk. vergunning kan AWV beroep aantekenen Elke vergunning die verleend wordt na een ongunstig of voorwaardelijk gunstig advies dient afgetoetst te worden met dit advies. = organisatorische aanpassing • enveloppes met poststempel bewaren • ontvangstdatum aanbrengen op vergunning • afspreken wie instaat voor de aftoetsing (+ backup)

Beroepen Bestendige Deputatie (prov.) Raad voor Vergunningsbetwistingen (Vl. Gew.)

Praktijk Sjabloon voor opmaak advies: ongunstig / voorwaardelijk gunstig opgemaakt door de juridische dienst en verspreid naar de territoriale afdelingen niet opgenomen in analinda

Praktijk

Praktijk

Praktijk Voorbeeld 1: Aanvraag rood inwendig verlicht uithangbord

Praktijk voorbeeld 1 BESLUIT : ONGUNSTIG ADVIES Schending direct werkende norm K.B. van 1 DECEMBER 1975. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

BESLUIT : ONGUNSTIG ADVIES Schending direct werkende norm K. B BESLUIT : ONGUNSTIG ADVIES Schending direct werkende norm K.B. van 1 DECEMBER 1975. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. > Volgens artikel 80.2 van het verkeersreglement mogen Inrichtingen die zich op minder dan 7 meter boven de grond bevinden binnen een afstand van 75 meter van verkeerslichten, geen lichtweergevende of reflecterende rode, groene of oranje tint hebben. De aanvraag beschrijft een rood inwendig verlicht uithangbord, gelegen op 50m afstand van de driekleurige verkeerslichten van de N31/N367. Het voorstel is niet conform het K.B. 01/12/1975,

Praktijk Voorbeeld 2: Bouwaanvraag voor bouw van appartementen en renovatie bestaand gebouw

LIJNSTELLING: Rooilijn = grens openbaar domein Bouwlijn 8m – 6 m

Praktijk voorbeeld 2

Praktijk voorbeeld 2 ONTSLUITING

Praktijk voorbeeld 2 BESLUIT : ONGUNSTIG ADVIES Schending direct werkende norm Schending van K.B. 26/02/1964 aangaande de rooilijn en bouwlijn ‘Provincieweg nr 1 Brugge-Torhout N32 Grondgebied Sint-Andries met K.B. 26/02/1964. > De in te planten nieuwbouw is getroffen door de bouwlijn. Er is volgens het ingediend dossier een zone van achteruitbouw van 2.5m voorzien, dit in tegenstelling tot het K.B. 26/02/1964, waar 8m vermeld staat.

Praktijk voorbeeld 2 BESLUIT : ONGUNSTIG ADVIES Onwenselijkheid omwille van doelstellingen en zorgplichten Onwenselijkheid omwille van het veilig en vlot verkeer (dienstorder MOW/AWV/2011/16 d.d. 16/10/2012) > De ontsluiting is mogelijk via de Jonckheer Paul Coppietersdreef met breedte 4.50m en gebundelde in- en uitrit. Zo gebeurt de ontsluiting via de weg van laagste categorie en worden conflicten met het dubbelrichtingsfietsverkeer vermeden.

Welke regelgeving Reden Overzichtslijst

Einde Vragen? Dank voor uw aandacht.