10-01-2015 Garderen. Lucas 10 26 En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uit hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen
Advertisements

Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
LEVEN NAAR GODS WOORD EXODUS 16:4-30. LEVEN NAAR GODS WOORD EXODUS 16:4-30.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Tussen Pasen en Pinksteren.
15 juni 2014 Den Haag 1. De Bijbel... geschreven  door feilbare mensen  door kinderen van hun tijd  in verloop van duizenden jaren  op talloze plaatsen.
Genesis 3: 3 maar van de vrucht van de boom, die in het midden van de hof staat, heeft God gezegd: Gij zult daarvan niet eten noch die aanraken; anders.
Jan Elma Emma Loes Kees Corine Gerrit Bidden Zingen Psalm 62 vers 8 Eenmaal sprak God tot mij een woord, Tot tweemaal toe heb ik 't gehoord; Dat 's.
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Het dynamiet van het Evangelie.
שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
24 januari 2013 bijbelstudie nr. 4 Vanaf hoofdstuk 2:1.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
1. Johannes 5 39 Gij onderzoekt de Schriften, want gij meent daarin eeuwig leven te hebben, en deze zijn het, welke van Mij getuigen, 2.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
Deel II verzoening.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
1. Gereformeerde Synode dr. J.G. Geelkerken 3.
Bij het kolenvuur Johannes
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
"Saulus, anders gezegd Paulus" Handelingen
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
Groot geloof 1.
25 aug Zoetermeer 1. Galaten 1 11 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. 1 2.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
De Ben Adam Psalm 8.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
4 mei 2014 Zoetermeer 4 mei 2014 Zoetermeer. 1Timotheüs 6 12 Strijd DE GOEDE STRIJD DES GELOOFS, grijp het eeuwige leven, waartoe gij geroepen zijt.
8 sept Zoetermeer 1. EVANGELIE EU ANGELION 2.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Wie is mijn naaste? Lucas
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Galaten 1:11-12 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. Want ik heb het ook niet van.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Het snijvlak Van boven bekeken – 6.
10 april 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik en overzicht (I) 1Korinthe 12 t/m 14: "de geestelijke uitingen" (12:1) spreken in tongen/talen: de laagste in.
2 Petrus 1:21 21 want nooit is profetie voortgekomen uit de wil van een mens, maar, door de Heilige Geest gedreven, hebben mensen van Godswege gesproken.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Strijd tegen de zonde?.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
7 sept Zoetermeer. 14 want ik weet, dat het afleggen van mijn tent spoedig komt, zoals ook onze Here Jezus Christus mij heeft doen weten. 2Petrus.
24 oktober 2013 Bodegraven 1. voorgaande keer (hoofdstuk 8) het eten van afgodenoffers:  bevoegd, jazeker;  liefde denkt aan de anders' belang en daarom...
WOORD Het WOORD is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de eniggeborene.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
ETEN & DRINKEN Urk.
De wapenrusting van God 5. SCHILD, HELM & ZWAARD.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
"door één overtreding" Genesis 3 (deel II) 1.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Het evangelie van de opstanding
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
9 juli 2015 Rotterdam. voorgaande keren het Evangelie van 1."het Evangelie van het Koninkrijk" het Evangelie van 2."het Evangelie van mij" het Evangelie.
30 aug Zoetermeer. vorige keer:  "de verheerlijking op de berg"  een visioen van de komst van Jezus Christus in zijn Koninkrijk.
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
Rotterdam. Romeinen 9 19 Gij zult nu tot mij zeggen: Wat heeft Hij dan nog aan te merken? Want wie wederstaat zijn wil? Gr. BOULÉMA = raad,
14 januari 2016 Hendrik Ido Ambacht Het Woord van God: levend en krachtig.
En Hij zeide tot hen: O onverstandigen en tragen van hart, dat gij niet gelooft alles wat de profeten gesproken hebben! Lucas
Transcript van de presentatie:

Garderen

Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde

Lucas En Hij zeide tot hem: WAT staat in de wet geschreven? HOE leest gij? = twee vragen... vergl. de magiërs en de schriftgeleerden; Mat.2

Matteus 4 4 Maar Hij antwoordde en zeide: ER STAAT GESCHREVEN: Niet alleen van brood zal de mens leven, maar van alle woord, dat uit de mond Gods uitgaat.

Matteus 4 4 Maar Hij antwoordde en zeide: ER STAAT GESCHREVEN: Niet alleen van brood zal de mens leven, maar van alle woord, dat uit de mond Gods uitgaat.

Matteus 4 4 Maar Hij antwoordde en zeide: ER STAAT GESCHREVEN: Niet alleen van brood zal de mens leven, maar van alle woord, dat uit de mond Gods uitgaat. lett. door Gods mond uitgaat

Matteus 4 7 Jezus zeide tot hem: OOK ER STAAT OOK GESCHREVEN: Gij zult de Here, uw God, niet verzoeken. ook de Tegenstander citeert de Schrift...

Matteus 4 10 Toen zeide Jezus tot hem: Ga weg, satan! er staat immers geschreven: De Here, uw God, zult gij aanbidden en Hem alleen dienen.

Matteus 4 10 Toen zeide Jezus tot hem: Ga weg, satan! ER STAAT IMMERS GESCHREVEN: De Here, uw God, zult gij aanbidden en Hem alleen dienen. hiermee is de strijd beslecht

Matteus 4 10 Toen zeide Jezus tot hem: Ga weg, satan! ER STAAT IMMERS GESCHREVEN: De Here, uw God, zult gij aanbidden en Hem alleen dienen.

... the truth, the whole truth and nothing but the truth...

... de waarheid, de hele waarheid en niets dan (= alleen) de waarheid...

1. de Schrift 2. de hele Schrift 3. en niets dan de Schrift

=> niets veranderen 1. de Schrift => niets veranderen => niets aan afdoen 2. de hele Schrift => niets aan afdoen => niets aan toedoen 3. niets dan de Schrift => niets aan toedoen

= niets veranderen 1. de Schrift = niets veranderen

2Timotheus 1 13 Neem tot voorbeeld de gezonde woorden, die gij van mij gehoord hebt, in het geloof en de liefde, die in Christus Jezus is. lett. heb een patroon van gezonde woorden

2Timotheus 1 13 Neem tot voorbeeld de gezonde woorden, die gij van mij gehoord hebt, in het geloof en de liefde, die in Christus Jezus is. lett. die je bij mij hoort

1Timotheus 1 13 Neem tot voorbeeld de gezonde woorden, die gij van mij gehoord hebt, in het geloof en de liefde, die in Christus Jezus is.

1Korinthe 2 13 Hiervan spreken wij dan ook met woorden, die niet door menselijke wijsheid, maar door de Geest geleerd zijn, zodat wij het geestelijke met het geestelijke vergelijken.

1Korinthe 2 13 Hiervan spreken wij dan ook met woorden, die niet door menselijke wijsheid, maar door de Geest geleerd zijn, zodat wij het geestelijke met het geestelijke vergelijken. lett. woorden van menselijke wijsheid

1Korinthe 2 13 Hiervan spreken wij dan ook met woorden, die niet door menselijke wijsheid, maar door de Geest geleerd zijn, zodat wij het geestelijke met het geestelijke vergelijken.

"woorden van menselijke wijsheid": Drieëenheid; één Wezen, drie Personen; God de Zoon; onsterfelijke ziel; erfzonde; verdorvenheid van de menselijke natuur; particuliere verzoening; hel; plaatsvervangend sterven; verzoening door voldoening; enz.

niets aan afdoen 2. de hele Schrift = niets aan afdoen

Lucas En Hij zeide tot hen: O onverstandigen en tragen van hart, dat gij niet gelooft alles wat de profeten gesproken hebben!

Lucas En Hij zeide tot hen: O onverstandigen en tragen van hart, dat gij niet gelooft ALLES wat de profeten gesproken hebben! ze geloofden een deel van profeten

Lucas Moest de Christus dit niet lijden om in zijn heerlijkheid in te gaan?

Lucas En Hij begon bij Mozes en bij al de profeten en legde hun uit, wat in al de Schriften op Hem betrekking had.

Lucas En Hij begon bij Mozes en bij al de profeten en legde hun uit, wat in al de Schriften op Hem betrekking had. > hermeneuo = VERTALEN

= niets aan toedoen 3. niets dan de Schrift = niets aan toedoen

Genesis 3 1 De slang nu was het listigste van alle dieren des velds, die de HERE God gemaakt had; en zij zeide tot de vrouw: God heeft zeker wel gezegd: Gij zult niet eten van enige boom in de hof?

Genesis 3 1 De slang nu was het listigste van alle dieren des velds, die de HERE God gemaakt had; en zij zeide tot de vrouw: God heeft zeker wel gezegd: Gij zult niet eten van enige boom in de hof?

1. vraagteken zetten bij wat God gezegd heeft 2. het woord verdraaien Genesis 3 1 De slang nu was het listigste van alle dieren des velds, die de HERE God gemaakt had; en zij zeide tot de vrouw: God heeft zeker wel gezegd: Gij zult niet eten van enige boom in de hof?

Genesis 3 2 Toen zeide de vrouw tot de slang: Van de vrucht van het geboomte in de hof mogen wij eten,

Genesis 3 3 maar van de vrucht van de boom, die in het midden van de hof staat, heeft God gezegd: Gij zult daarvan niet eten noch die aanraken; anders zult gij sterven.

Genesis 3 3 maar van de vrucht van de boom, die in het midden van de hof staat, heeft God gezegd: Gij zult daarvan niet eten NOCH DIE AANRAKEN; anders zult gij sterven. deze woorden zijn toegevoegd!

Marcus 7 13 En zo maakt gij het woord Gods krachteloos door uw overlevering, die gij overgeleverd hebt. En dergelijke dingen doet gij vele.

Marcus 7 13 En zo maakt gij het woord Gods krachteloos door uw overlevering, die gij overgeleverd hebt. En dergelijke dingen doet gij vele.

4. geen eigen uitlegging

2Petrus 1 20 Dit moet gij vooral weten, dat geen profetie der Schrift een eigenmachtige uitlegging toelaat...

2Petrus 1 20 Dit moet gij vooral weten, dat geen profetie der Schrift een eigenmachtige uitlegging toelaat... lett. geen eigen uitlegging heeft = de Schriften leggen elkaar uit!

2Petrus 1 21 want nooit is profetie voortgekomen uit de wil van een mens, maar, door de Heilige Geest gedreven, hebben mensen van Godswege gesproken.

2Petrus 1 21 want nooit is profetie voortgekomen uit de wil van een mens, maar, door de Heilige Geest gedreven, hebben mensen van Godswege gesproken.

5. Paulus, leermeester van natiën

Romeinen 3 1 Wat is dan het voorrecht van de Jood, of wat is het nut van de besnijdenis?

Romeinen 3 2 Velerlei in elk opzicht. In de eerste plaats toch dit, dat hun de woorden Gods zijn toevertrouwd.

Romeinen 3 2 Velerlei in elk opzicht. In de eerste plaats toch dit, dat hun de woorden Gods zijn toevertrouwd. = de jood, de besnijdenis

1Timotheus 2 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld (ik spreek waarheid en geen leugen) als een leermeester der heidenen in geloof en waarheid. zijn voorgaande mission statement: 2:3-6

1Timotheus 2 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld (ik spreek waarheid en geen leugen) als een leermeester der heidenen in geloof en waarheid. lett. heraut en afgevaardigde

1Timotheus 2 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld (ik spreek waarheid en geen leugen) als een leermeester der heidenen in geloof en waarheid.

1Timotheus 2 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld (ik spreek waarheid en geen leugen) als een leermeester der heidenen in geloof en waarheid. lett. leraar van natiën

samengevat: "hoe lees je?" 1.de Schrift – niets veranderen 2.heel de Schrift - niets aan toedoen 3.alleen de Schrift – niets aan toedoen 4.geen eigen uitlegging – Schrift met Schrift vergelijken 5.Paulus, leermeester van natiën