Interbestuurlijke informatie Spelregels voor informatieuitvraag

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

7 juni 2005 Vereniging voor Pensioenrecht Henriëtte de Lange
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Technicus Conferentie 2005 Positie Zweefvliegtechnicus en Klein en groot onderhoud.
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
De decentralisaties in het sociale domein staatsrechtelijk bekeken
Gemeente Oud-Beijerland 8 oktober 2010 Peter Vermeulen
Praktische toepassing van de Europese normen in de lastechniek
Bestuursakkoord Water
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Samenwerken in een concurrerende omgeving. Samenwerken in een concurrerende omgeving wat is ons doel waar hebben we het over: de vraag wie doet wat waar.
Wet RGT Op 1 oktober van kracht
Presentatie Onderhandelaarsakkoord. Vereniging van Nederlandse Gemeenten Hoofdlijnen Akkoord Focus op: Decentralisatie operaties (principes en proces)
Onze gemeente Hier kunt u zelf uw gemeentenaam invoegen.
Grip op de Omgevingsdienst Midden-Holland
Normstelling bestuursrecht
Versterking Horizontale Verantwoording Wet Revitalisering Generiek Toezicht Woord vooraf.
Mal Groepsrisico stand van zaken Terry de Zoete 1 december 2009.
De omgevingsvergunning onderzocht: anders werken, anders denken.
Vereniging van Nederlandse Gemeenten Ontwikkelingen afvalwaterketen De aanpak afvalwaterketen VNG en UvW.
Gebruikersmogelijkheden Henk Bakker/Doede de Vries 19 april 2007 Onderwijs Resultaten Praktijk Leningen & Financiering Personen Instellingen Basisregistraties.
Bevolkingsdaling gevolgen voor bestuur en financiën 26 mei 2008.
Vertrouwen en verantwoorden Themabijeenkomst 24 september.
“Bouwen op vertrouwen”
Het vertrouwen van de overheidsaccountant OVAC najaarsbijeenkomst 20 november 2008 presentatie door mr. drs. Bas Sepers raadslid PvdA Den Haag.
“De valkuil(en) van een richtlijn in de praktijk”
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 3: De gemeenteraad
Workshop ondersteunen eigen regie van de patiënt: Jeroen Havers Angela de Rooij 4 december 2014.
Beleidsinformatie Jeugd
Jan Jaap de Graeff voorzitter adviescommissie. Jan Jaap de Graeff voorzitter adviescommissie.
Juridische bescherming van dijkrelicten
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
KWALITEIT EN ORGANISATIE WEEK 2 Schpa 2.57.
Grip op Regionale Samenwerking: Rob de Greef en Roeland Stolk.
Jeugdhulp naar gemeenten Kip met gouden eieren Workshop ‘ontbureaucratiseren’ Stadskanaal 12 juni 2014 Astrid Jansen.
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Presentatie 3 april 2013.
Inter bestuurlijk toezicht het toezicht van de ene overheid op de andere overheid.
Interbestuurlijk toezicht: wat betekent dit voor uw gemeente? Presentatie voor raadscommissie Bestuur en Middelen gemeente Dordrecht 29 oktober 2013.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
EMVI Gunnen op waarde Maurice Wielink (CROW) Ruben Spek (gemeente Medemblik) 20 februari 2014.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.
Inclusief organiseren in Kampen het Kamper inkoopmodel presentatie MO-Groep 5 juni Zwolle Hans van der Haar.
PRESENTATIE STADHUISKWARTIER – Het Nieuwe Werken EEN LOGISCH EN HELDER GEBOUW INTEGRATIE OUDBOUW EN NIEUWBOUW ONTMOETINGSPLEK GEWORTELD IN DE HISTORISCHE.
Onderzoeksproject samenwerkende archiefdiensten 1.
1 Conferentie Financieel Toezicht 13 oktober 2010 A.M. Essed.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Efeziërs 2:11 – 3:21 Eerst was er scheiding Jodenniet-Joden maar door Jezus Christus worden ze één Jodenniet-Joden = het mysterie van Christus: Gods oude.
Introductie Staatsrecht. MR. A.J. te Veldhuis.. Trias politica Wetgevende macht. Uitvoerende macht. Rechterlijke macht. De machtenscheiding in de praktijk.
Wet revitalisering generiek toezicht
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
De bestuurlijke organisatie van een zorggroep
Versterking Horizontale Verantwoording Wet Revitalisering Generiek Toezicht Woord vooraf.
Nieuwe onderzoekskaders
Sturing op verbonden partijen
Waarstaatjegemeente.nl Horizontale Verantwoording
Doordecentralisatie-Overeenkomst
Hoe werkt het in de praktijk? Actualiteiten
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Van beleid tot regelgeving
Het E-depot van Rotterdam
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Privacy en Leerplicht/RMC
Besturen en Communiceren
Een veilige leefomgeving?
De volgende stap op weg naar burgerparticipatie in Roermond
Transcript van de presentatie:

Interbestuurlijke informatie Spelregels voor informatieuitvraag Presentatie over de uitgangspunten en wijzigingen op interbestuurlijke verhoudingen ten aanzien van toezicht, horizontale verantwoording en informatieuitvraag

Uitgangspunten omgang overheden Geen hiërarchie tussen rijk, provincie en gemeente. (gelijkheidsbeginsel) Taken in medebewind, vertrouwen op uitvoering (vertrouwensbeginsel) Horizontale verantwoording is basis van informatie Uitgangspunten ter versterking van de horizontale verantwoording Gegeven het dualistische verkeer tussen gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders stellen wij ten behoeve van de vermindering van het interbestuurlijke toezicht de volgende uitgangspunten vast: Er is geen hiërarchische relatie tussen rijk, provincies en gemeenten. Een gemeente dient het vertrouwen te krijgen dat zij haar taken naar behoren uitvoert, zonder dit op voorhand aan te moeten tonen. Interbestuurlijke toezichtlast wordt versoberd. Uitgebreid toezicht door medeoverheden op gemeenten past niet in het stelsel van checks and balances dat wij in Nederland kennen. Toezichtinformatie beperkt zich tot het strikt noodzakelijke en is in beginsel gebaseerd op het basispakket aan informatie die in het reguliere verkeer tussen college en raad centraal staat (kadernota, programmabegroting, voorjaars- en najaarsnota, jaarrekening). Gemeenten leggen verantwoording af over de uitvoering van basispakket aan relevante informatie die centraal staat in het reguliere verkeer tussen college en raad t.a.v. de wettelijke taakuitvoering en ontsluiten deze centraal via bijvoorbeeld www.waarstaatjegemeente.nl. Toezichthouder maakt gebruik van deze openbare informatie, stelt niet structureel en systematisch aanvullende vragen en kan slechts ‘doorrechercheren’ bij gebleken misstanden. Langs deze weg wordt de bestaande ‘controletoren’ sterk verminderd.

Uitgangspunt 1: Gedecentraliseerde eenheidsstaat Rijk Verticaal toezicht/ Provincie Interbestuurlijk Gemeenten toezicht Kabinet TK GS PS B&W Raad Horizontale verantwoording Verschillende bestuurslagen Iedere laag een eigen taak Sinds 2002 kennen we het dualisme Leggen zelf verantwoording af over prestaties

Uitgangspunt 2: Het beginsel van vertrouwen Uitgaan van vertrouwen Dit vertrouwen niet op voorhand in twijfel trekken door ongebreidelde controle- en informatiebehoefte Pas ingrijpen bij gebleken misstanden van de gemeente (interventieladder in toezicht) Bij de taakverdeling tussen de verschillende overheden dient uitgegaan te worden van 'het beginsel van de omgekeerde bewijslast'. Dit betekent dat aan een hogere bestuurslaag slechts dan een taak toekomt, wanneer door een orgaan van die hogere bestuurslaag wordt aangetoond dat een lager bestuursorgaan deze taak niet uit kan oefenen (art, 117 lid 2 Gemw en art. 115 lid 2 Provw). Bij dit alles dient bedacht te worden dat de beleidsruimte van de lagere overheden wordt beperkt door de beschikbare financiële middelen. En dat laatste is precies wat er bij de WWB gebeurt. Gemeenten voelen zich gedwongen méér informatie aan te leveren, omdat dit de kans vergroot dat zij niet gekort worden op hun middelen. Terwijl ongekeerde bewijslast ervoor zou moeten zorgen dat het rijk vertrouwen moet hebben dat de gemeente het geld goed besteed en op basis van klachten (of andere te bepalen indicatoren) zou blijken dat een gemeente hier niet verantwoord mee omgaat.

Uitgangspunt 3: Horizontale verantwoording als basis Informatiebehoefte interbestuurlijk: Systeemverantwoordelijkheid Zijn de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden goed ingericht? Informatie voor financieel beheer Wordt het geld uitgegeven aan hetgeen waarvoor het bestemd is? Beleidsinformatie Werkt het beleid in de praktijk, of dient het bijgesteld te worden? Toezichtinformatie Doet de onder toezicht gestelde wat hij behoort te doen en doet hij het op de goede manier? Systeem Rijksinfo Beleid Toezicht Financieel De piramide maakt inzichtelijk hoe de systematische informatie uitvraag verhoudingsgewijs tot elkaar zijn . Alle informatie die niet van toepassing is voor horizontale verantwoording is incidentele/niet structurele informatie. Horizontale verantwoording

Eindbeeld informatie www.waar-staatje-gemeente.nl

Spelregels voor informatie Transparant en interactief proces: Alle ketenpartners doen mee aan het bepalen van de relevante informatie vanuit de eigen verantwoordelijkheid. Juiste informatie voor ieders verantwoordelijkheid: Een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling maakt dit mogelijk; Minst belastend: Het Rijk maakt zoveel gebruik van horizontaal beschikbare informatie vanuit het principe enkelvoudige uitvraag meervoudig gebruik

Conclusie Uitgaan van vertrouwen Dit vertrouwen niet op voorhand in twijfel trekken door ongebreidelde informatiebehoefte Geen ongebreidelde informatieuitvraag onder het mom van systeem of beleid Aansluiten bij horizontale verantwoordingsinformatie