van de wijsheid Spreuken 1-3

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Advertisements

“Het is allemaal toch maar gedoe”
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Ik ben gedoopt! En nu..?. 5 stappen die je moet volgen nu je gedoopt bent.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Evangelie der genade Vragen :
Zingen Gedenk, o volk, met heilig beven,
Les 19 deel 1a Noem jij eens een wijze spreuk?
De bijbel heeft niets dan lof voor een vrouw met uitstraling
Presentatie Muziek en zang Paul Wilbur.
Les 17 deel 2a Wat betekent het woord “verbond” ?
Thema: VERTROUWEN Psalm 125: 1-2 Een bedevaartslied:
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Diaconale bewustwording, een duurzaam proces.
Spr.3:20 door zijn kennis zijn de waterdiepten gekliefd en druppelen de wolken dauw.
Hij is de almachtige ! Voor uw dreigen, o God van Jakob,
Zingen Vers 1 HEER, U doorgrondt mij van omhoog,
Psalm 25.
Waarom 'Spreuken'? 20 oktober 2013 Den Haag.
"in geen ding bezorgd" 1.
Groot geloof 1.
David, een profeet psalm 16.
Welkom in deze kerkdienst
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
TOV! Openingsavond Het thema is Spreuken. Bidden.
Wijs of eigen-wijs.
Daarom verheugt zich mijn hart en juicht mijn ziel,
God is trouw Hij gaf zijn woord
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Lev. 10:1-2 En de zonen van Aäron, Nadab en Abihu, namen ieder zijn vuurpan, deden daar vuur in en legden daar reukwerk op; zo brachten zij vreemd vuur.
Psalmen 40:6-8 David profeteert naar de Messias 6In slachtoffer en spijsoffer hebt Gij géén behagen, (Gij hebt mij geopende oren gegeven),
Met handen en voeten geloven 1
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Welkom Israelzondag.
Introductie De Copernicaanse Revolutie. I. De revolutie van het Oude naar het Nieuwe Verbond. A. Het Oude Verbond Focus:jou, mij, de mens Karakter: doen,
Wandelen met de Ontzagwekkende
Een vader naar Gods hart
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Zondag 39 HC Franeker 29 maart 2009
De zegeningen van een rechtvaardige
Preek Jakobus 2:
Laat heel de aarde voor de HEERE vrezen, laat alle bewoners van de wereld bevreesd zijn voor Hem. Want Hij spreekt en het is er, Hij gebiedt en het staat.
Goddelijke wijsheid Roept Wijsheid niet, laat Inzicht haar stem niet horen? 2 Wijsheid heeft zich opgesteld op een heuvel langs de weg, bij het kruispunt.
Zingen Vers 1 'k Hef mijn ziel in vast vertrouwen
Zingen Vers 1 Het ruime firmament maakt wijd en zijd bekend
Vrouwen en wijn… Woorden van Lemuël, de koning van Massa, waarmee zijn moeder hem vermaande’(31:1).
in Nieuw-Testamentisch perspektief
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Spreuken 9: 9 Geef aan de wijze, en hij zal nog wijzer worden, onderwijs de rechtvaardige, en hij zal aan inzicht winnen.
Thema voor vanavond: Je ouders
Zingen Psalm 19 Vers 1 Het ruime firmament maakt wijd en zijd bekend
29 maart 2015 Rotterdam. dankt te allen tijde 20 dankt te allen tijde in de naam van onze Here Jezus Christus voor alles God, de Vader, voor alles, 21.
Zingen Vers 1 De wijsheid van vóór alle tijden
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Ga dan op weg… De missie van de Verlosser
Vertrouwen.
1 Het goede leven En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen. 14 Maar Hij zei tegen.
We lezen Deuteronomium 18: De preek gaat over Deuteronomium 18: 15 ‘Luister naar hen/Hém! Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger:
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
Gehoorzamen is cool.
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Wat heeft een eenzaam en bang schaap nodig?. Zoek je ook naar liefde, warmte, bemoediging en bescherming? Verlang je naar een goede relatie? Is er iemand.
Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties. 1 mei 2016.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
3 Mogen ​liefde​ en trouw je nooit verlaten,
Het Boek Spreuken Hoofdstuk 1.
(Bijbelteksten uit de HSV, tenzij anders aangegeven)
Transcript van de presentatie:

van de wijsheid Spreuken 1-3 De oproep van de wijsheid Spreuken 1-3 Hier volgen de spreuken van Salomo, zoon van David en koning van Israël. Ze bieden wijsheid en zijn een leidraad in het leven, verdiepen het inzicht en bevatten wijze lessen over recht, rechtvaar-digheid en eerlijkheid. Ze vormen het ongeoefende verstand en geven de jeugd kennis en bezonnenheid. – Spreuken 1:1-4

De instructies van Shuruppak Wijsheidsliteratuur in de Oudheid De spreuken van Amenemope - Egypte1300 v. Chr. De instructies van Shuruppak Sumerië 2600 v. Chr. Spreuken 1:1-7

‘Leidraad in het leven’ (Willibrord: discipline; NBG: tucht), ‘inzicht, recht, rechtvaardigheid en eerlijkheid, vaardigheid (Willibrord), bezonnenheid,…’ Wat leren deze begrippen over het verschil tussen ‘kennis’ en ‘intelligentie’ die in onze maatschappij zo geprezen worden en wijsheid waarover sprake in het boek Spreuken? Wat zijn de voordelen en de nadelen van kernachtige wijsheidsuitspraken?

Wijsheid – ‘Chokmah’ Laat wie wijs is goed naar deze spreuken luisteren en nog wijzer worden… Het begin van alle kennis is ontzag voor de Heer; een dwaas veracht de wijsheid en weigert elk onderricht. - Spreuken 1:5,7 Praktische kennis, handigheid, vaardigheid, savoir-faire, levenswijsheid

BE RE’SJIET – (in) het begin Wijsheid – ‘Chokmah’ Laat wie wijs is goed naar deze spreuken luisteren en nog wijzer worden… Het begin van alle kennis is ontzag voor de Heer; een dwaas veracht de wijsheid en weigert elk onderricht. - Spreuken 1:5,7 BE RE’SJIET – (in) het begin

De begrippen inzicht en verstandigheid komen van het Hebreeuwse stamwoord ‘onderscheidingsvermogen’. Wat is het verschil tussen onderscheidingsvermogen en een schoolse kennis of intelligentie? Kun je laaggeschoold zijn en toch wijs, en vice versa? Waar ligt in onze maatschappij het accent in de opvoeding (thuis, op school): kennis, wijsheid, levenskunst? En in de kerk? Welke positieve gedachten roept het duo ‘wijsheid’ en ‘schepping’ bij je op?

angst… of ontzag ? “Wees niet wijs in eigen ogen, “Het begin van alle kennis is vrees / ontzag voor de HEER.” (Spr. 1:7) angst… of ontzag ? “Wees niet wijs in eigen ogen, vrees de Heer en wijk van het kwaad.” Spr. 3:7

Bespreek met elkaar het verschil tussen angst en ontzag voor de Heer Bespreek met elkaar het verschil tussen angst en ontzag voor de Heer. Heb je zelf angst (gehad) voor God? Kan angst positief zijn? Of ervaar je het als verlammend en een barrière voor ‘wijsheid’?

Wijsheid en Torah Mijn zoon, indien gij mijn woorden aanneemt en mijn geboden bij u bewaart…” (Spr 2:1) “Ken de Heer in al uw wegen, en zal Hij uw paden recht maken.” (Spr 3:6) “Leef mijn wetten strikt na, dan toont u wijsheid en inzicht… alle volken zullen zeggen: Wat is dat grote volk wijs en verstandig!” (Deut. 4:5,6)

Wijsheid en wet. Is er wijsheid in gehoorzaamheid Wijsheid en wet. Is er wijsheid in gehoorzaamheid? Kan een bepaalde manier van gehoorzaamheid eisen het verkrijgen van wijsheid ook bemoeilijken? Denk eens aan de sociale, religieuze, politieke en economische inzettingen en bepalingen die het leven in Israël regelden. Vind je voorbeelden van zaken die echt wel ‘wijs’ waren en het volk ten goede kwamen?

“Wijsheid roept in de straten, over de pleinen klinkt haar stem, ze laat zich horen bij de poorten, te midden van alle rumoer roept ze uit: Hoe lang nog, onnozele mensen… Luister, neem mijn berispingen ter harte…”(1:20-22 Maak de juiste keuze ! “Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze op de tafel van je hart” – Spr. 3:3

bewuste keuze die leidt tot een consequente houding “Hadden ze altijd maar zo’n verlangen (lett.: hart) om mij te vereren en mijn geboden na te leven; voor eeuwig zou het hun en hun kinderen goed gaan.” Dt 5:29 “Dit is het verbond dat ik in de toekomst met Israël zal sluiten – spreekt de HEER: Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en hem in hun hart schrijven. Dan zal ik hun God zijn en zij mijn volk.” Jer 31:33 bewuste keuze die leidt tot een consequente houding

Overleg met elkaar hoe je te werk gaat wanneer je belangrijke keuzes moet maken. Wat helpt je concreet om goede keuzes te maken? Wat maakt het makkelijker? Is ‘begrijpen’ belangrijk om goede keuzes te maken, of gaat het vooral om gehoorzaamheid? Is ‘begrijpen’ ook belangrijk in het geloofsleven?

‘de vrucht plukken’ van je wandel “Gelukkig is een mens die wijsheid heeft gevonden, een mens die inzicht wint. Wijsheid levert meer op dan zilver, geeft meer profijt dan goud, is kostbaarder dan edelstenen. Alles wat je ooit zou kunnen wensen valt bij de wijsheid in het niet.” (3:13-15)

Wijsheid – ‘Chokmah’ recht en gerechtigheid wijsheid en verstand veiligheid en bescherming hulp lengte van dagen en jaren van leven vermeerderen medicijn, verkwikking voor je lichaam overvloed rijkdom en eer vrede een zoete slaap geen angst

Overloop eens alle gevolgen die de spreukendichter opnoemt… Heb je zelf al een en ander ervaren? Op welke manier kan ‘wijsheid’ een positieve uitwerking hebben? Zijn er elementen bij die inderdaad duidelijk een gevolg zijn van de keuzes die iemand maakt? Is er altijd een oorzakelijk verband? Hoe absoluut of automatisch is zegen? In Spreuken 2:7 kun je lezen: “Aan wie rechtschapen is, geeft God voorspoed (NBG: “God bewaart hulp voor de oprechten), voor wie op rechte wegen gaat, is hij een schild.” Het woord vertaald als ‘voorspoed’ (NBV) of ‘hulp’ (NBG) (vers 7) komt van het werkwoord ‘opgericht zijn, rechtop staan’. De verzen 8 en 11 voegen hier de idee ‘bescherming’ aan toe. Bespreek met elkaar hoe de Wijsheid kan helpen om rechtop te (blijven) staan en te beschermen.