‘The making of’ A’kzie Wat vooraf ging… -2001 - …. …

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Korte Quiz over Armoede
Advertisements

Lokale dialoog over armoedebestrijding
HET BELANG VAN PARTICIPATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE
Vernieuwingstraject catechese
Persmap wielerkoers Belgisch kampioenschap voor boeren en boerinnen
Mantelzorgpremie Roeselare Infomoment
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
L&B in het MBO.
Het schoolondersteuningsprofiel en ondersteuningsplan als basis voor inhoudelijke samenwerking Eelco Dam Algemene Vereniging Schoolleiders 26 november.
Einde Definitieve bijdrage 2011 op inkomen 2008 Definitieve bijdrage 2012 op inkomen 2009 Definitieve bijdrage 2013.
De opstart van een succesvol verzuimbeleid
22 april 2009 Cijferboeken Cultuur, Jeugd en Sport Opmaak cijferboeken en website.
Antwerpse Commissie Rechtvaardigheid &Vrede TPC – 17 maart 2010.
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
CEL ARMOEDEBESTRIJDING Cel Armoedebestrijding. CEL ARMOEDEBESTRIJDING Beleidscontext Werking 1. Overleg, dialoog en participatie 2. Interdepartementale.
A.V. VHL Kontich 1 Vlaamse Sportfederatie vzw Geraldine Mattens (Algemeen & juridisch directeur) Sophie Cools (Directeur Sport)
Stand van zaken van het Regiocontract in Regio Rivierenland Commissie Algemeen Bestuur en Zorg Maasdriel, 9 november 2010 Stan Herms, Programmamanager.
Uitdagend en aanklampend
Op weg naar een gezamenlijke aanpak
MIND-SPRING: STAND VAN ZAKEN Donderdag 14 maart 2013 Intervisie trainer / co - begeleider.
Een kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school in Antwerpen Het centraal aanmeldingsregister.
1 Kansarme jongeren en computers… Link in de Kabel ontgroeit zijn pioniersfase dankzij Lions Club Leuven …… digitale kansen voor alle jongeren.
VrijetijdsPakketten (V-Pak’s)
Een project van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen vzw i.s.m. de lokale besturen.
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
Concept Opdrachtgever: Agentschap Ondernemen (AO). In het kader van ondernemingsplanwedstrijd (OPW) Vlaanderen, dé officiële ondernemingsplanwedstrijd.
Naar het Jaareinde toe
Leerkrediet
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom.
Duurzame samenwerking voor verse groenten verhoogt kwaliteit voedselhulp in West-Vlaanderen Het Welzijnsconsortium is een samenwerkingsinitiatief tussen.
Convenant Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008 Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008.
Een kansenpas voor het onderwijs 1.De kansenpas 2.OK-pas (Oudenaardse Kansenpas) 3.Schoolkosten, cultuurparticipatie & kansenpas 4.De OK-pas in het onderwijs.
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom –
Vlaamse Belastingdienst (VLABEL)
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
BBC – LDC.
Week van de armoede Platform Hulpverlening Gentbrugge – Ledeberg Dinsdag 07 september 2010.
LSB Trefdag Antwerpen 1 PARTICIPATIE Lokaal Sociaal Beleid Gent (par·ti·ci·pa·tie de; v -s het hebben van aandeel in iets; deelname)
VLECHTWERKEN IN PRAKTIJK LOOPBAANONTWIKKELING Bea Janssens
ScaldWIN, Internationale Scheldeweek 2011 De Schelde, rivierstroom als levensstroom.
De goed-gevoel-stoel1 Voeg hier het logo van je eigen organisatie in De goed-gevoel-stoel Geef je goed gevoel een stevige stoel! Eigen naam Datum Organisatie.
1 Project “volkstuinen” bij VLM 2010 Behoeftebepaling buiten de steden 2010 Handleiding voor gemeenten 2011 Prefinanciering grondaankoop 2012 Projectsubsidies.
1.Het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen , het Europees jaar in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting 3.Armoede.
Oorzaken aanpassing decreet lokaal provinciaal Interne staatshervorming rol van de provincies / provinciaal beleid wordt in vraag gesteld Planlastvermindering.
Damme en Knokke-Heist VOORSTELLING THUISZORGPLATFORM.
SYSTEEM VRIJETIJDSPAS sociaal tarief - diversiteit binnen sport toepassing in Izegem AV SF 22 april 2010 SF: Stijn Werbrouck
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
BRUGGE: STAD IN DE MIDDELEEUWEN
SOS SCHULDEN OP SCHOOL Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente VOORSTEL OM SCHOOLARMOEDE AAN TE PAKKEN Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente.
INFOSESSIE CLUBBEGELEIDING Gent 2 december Inleiding door dhr Philippe Mees, voorzitter VLG vzw -Verwelkoming -Uitgangspunt: -Tevredenheidsenquête.
Gebruik grafische rekenmachine bij M&O via de TVM-solver
Algemene Ondernemersvaardigheden
17 oktober Typ hier de titel 2 In jaarplan 2010 We nemen deel aan acties en initiatieven die op provinciaal niveau worden opgezet rond het Europese.
“Samenwerken is een keuze”
Centrumvisie Presentatie winkeliers/ eigenaren 15 September 2014.
Vermaatschappelijking van zorg
Het project Leerkansen in Ninove Kennismaking Het project gekaderd (An Bistmans) Voorstelling Teledienst Ninove + samenwerkingen (Willem Jacob) Interview.
Paleizenstraat 90 > 1030 Brussel T > F > Leerlingenparticipatie in het LOP/SO Gent Trajectbegeleiding door de Vlaamse.
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid
In België leven meer dan anderhalf miljoen mensen
Literatuurstudie: de Sociale kaart
Welzijnsschakels.
Transcript van de presentatie:

‘The making of’ A’kzie Wat vooraf ging… …. …

In werd er in Kortrijk samengekomen met een groep kwetsbare mensen rond sociale uitsluiting. Dit werd georganiseerd vanuit de buurtwerking (met middelen van het Sociaal Impuls Fonds en steun van het OCMW). Er werd gewerkt rond schulden en ook werd er een boekje gemaakt: een ‘sociale trotter’ Groepswerk rond armoede …

Ondertussen engageerden enkele mensen in armoede zich meer en mee om te strijden tegen sociale uitsluiting, ook vanuit Kortrijk! Sommigen namen deel aan de forumvergaderingen van het toenmalige Vlaams Netwerk tegen Armoede, een koepelorganisatie van alle Verenigingen Waar Armen het Woord Nemen in Vlaanderen. Naar het Vlaams Netwerk tegen Armoede…

Langzaam aan groeide de vraag om in Kortrijk een Vereniging Waar Armen het Woord Nemen op te richten, ook de Welzijnsschakels waren hierbij betrokken. In Kortrijk ook een Vereniging?!

“Er bestond nog geen Vereniging Waar Armen het Woord Nemen in Kortrijk. Dat bestond wel in Brugge, Roeselare, … op andere plaatsen in West-Vlaanderen. Ik heb er voor gestreden om ook een vereniging op te richten in Kortrijk. Dat is nu al 10 jaar geleden. Mensen in armoede hebben evenveel recht als een ander. Ik heb het dan over de basisrechten: recht op een woning, recht op cultuur, recht op een goed inkomen, recht op onderwijs, …” citaat Romain In Kortrijk ook een Vereniging?!

… 6 Er ontstond al een naam voor de vereniging: A’kzie. A’kzie staat voor: “Als ik zie dat er problemen zijn (dialect ‘ah kzie) dan luister ik naar de mensen hun verhaal, ga na wat er achter zit om dan uiteindelijk te kunnen overgaan tot actie !” De naam A’kzie!

Woelige periode … De ondersteuning in die tijd was echter beperkt. Er was geen vaste groep vrijwilligers die zich engageerden en er was geen vaste locatie om samen te komen.

Hulp uit Brussel en Kortrijk … Uiteindelijk kwam er ondersteuning van de koepelorganisatie het Netwerk tegen Armoede (gevestigd in Brussel) om terug een groepswerking op te zetten. Er werd gezocht naar en lokaal om samen te komen en dit bleek mogelijk in Centrum Overleie. En vanuit het CAW werd ondersteuning geboden aan de vrijwilligers.

In 2008 volgde er een heropstart van de vereniging met nieuwe mensen. Maandelijks was er een bijeenkomst met een groep mensen, hoofdzakelijk bezoekers van het Centrum Overleie en Theater Antigone Nieuwe start … 9

A’kzie werd voorgesteld aan de sociale instanties van stad Kortrijk, de wereldverzetdag werd georganiseerd alsook oudejaarsavond, groepsuitstappen, themawerking rond geestelijke gezondheidszorg, … Er ontstond een kerngroep van vrijwilligers die alles organiseerden en samenkwamen om te vergaderen. A’kzie groeit! ‘t Is voor echt …

A’kzie groeit! ‘t Is voor echt…

Er kwam een beleidsdossier rond geestelijke gezondheidszorg “Waarom mensen in armoede gekwetst zijn en gekwetst kunnen blijven”. En er werd veel werk verzet om als A’kzie erkend te worden als Vereniging Waar Armen het Woord Nemen: visietekst en actieplan voor A’kzie opmaken, voorbereiding erkenningsdossier, opstarten van een vzw en statuten schrijven, alle financiële documenten goed bijhouden, … Ook waren er al eens meningsverschillen in de kerngroep. ‘Groot worden is niet simpel

A’kzie erkend als vereniging! “Het was moeilijk om erkend te worden als Vereniging Waar Armen het Woord Nemen. In augustus 2010 was er inspectie vanuit de Vlaamse Overheid. Alles van 2009 (ons voorbereidend werkingsjaar) werd toen nauwgezet gecontroleerd en we waren geslaagd! Maar in september kregen we een brief dat we niet erkend waren als vereniging: we waren nog niet lang genoeg een vzw…We konden daar bezwaar tegen aantekenen en hebben dat dan ook gedaan. In december gingen we naar Brussel naar een commissie om ons dossier te verdedigen. Zo werden we erkend vanaf 1 januari 2011!” citaat Martine

… 14 Vanaf 2011 zijn er werkingsmiddelen (subsidies van de Vlaamse Overheid en stad Kortrijk) en komt er een professionele kracht in dienst. Ook de Raad van Bestuur breidt uit. A’kzie vestigde zich in 2012 in de Slachthuisstraat 3-5 te Kortrijk, als medehuurder bij vzw Leiaarde. A’kzie professionaliseert zich!

2011- … 15 Mensen in armoede en werkers bepalen samen de koers ! A’kzie professionaliseert zich!

… 16 A’kzie professionaliseert zich!

Op 6 mei 2014 lanceert A’kzie hun website! A’kzie professionaliseert zich!

… 18 Ondertussen is A’kzie een erkende gesprekspartner in stad Kortrijk. A’kzie vraagt aan het beleid en aan oplossingsactoren om rekening te houden met mensen in armoede. Meer en meer wordt beroep gedaan op A’kzie. A’kzie schreef mee aan het armoedebestrijdingsplan van stad Kortrijk (2013). A’kzie is derde partner in het lokaal Netwerk Surplus (in kader van cultuur- en vrijetijdsparticipatie). Nog veel werk aan de winkel…

… 19 A’kzie wil zijn basiswerking verder uitbreiden om de stem van mensen in armoede beter te kunnen vertegenwoordigen ten aanzien van het beleid en oplossingsactoren. Nog veel werk aan de winkel…