Alles is gave Wederkerigheid in de zorg. (vraag van Machteld Huber:) Welk belang hecht u aan de spirituele dimensie van de gezondheid? Lage score: beleidsmakers,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte.
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Waarom stierf Jezus aan het kruis?
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Psalm Een pelgrimslied. Ik sla mijn ogen op naar de bergen,
Ik ben gedoopt! En nu..?. 5 stappen die je moet volgen nu je gedoopt bent.
Het Scheppingsverhaal.
´OMWILLE VAN MIJN NAAM´.
De schepping.
Zonde, de grootste vijand
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (5)
Partnerschap, eigenaarschap en wederkerigheid
Zingen Vers 1 O onze Vader, trouwe Heer, zie uit uw hemel op ons neer;
Welkom WELKOM. 'Sterven is het uitdoven van een lamp, niet de vernietiging van het licht.'
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
Zingen Vers 1 Heel de schepping, prijs de Heer!
Zingen Vers 1 Geloofd zijt Gij, God onzen Heer,
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
Godsdienst 1 1.
WELKOM OP TOV!.
WELKOM OP TOV! Maak het verschil…….
‘voor de kinderen’.
Mijn antwoord op Gods zegeningen! Sabbat 4 januari 2014 We zijn aan een nieuw jaar begonnen en weten niet wat de toekomst ons zal brengen. Wel weten we.
De kerk: gegeven liefde, beloofde trouw - de poorten der hel zullen haar niet overweldigen -
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
De “Dialoog” tss Paulus en Jezus, op de weg naar Damascus (Mendelssohn) nodigt uit tot de ontmoeting met Hem 14de vd Tijd door het Jaar.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Hoe luister je naar de wet van God?
WELKOM IN DE CHRISTUS TRIUMFATORKERK
Liederen Sing-in 12 oktober
Koen Minderhoud 30 november 2014
Leven zoals past bij God
de Heilige Geest van de Hemelse God
Zingen Vers 1 God heb ik lief, want die getrouwe HEER
Van gedoopt naar gevormd!
De Geest: niet tegenwerken, maar meewerken!
In deze dienst zal Ds. R. Tigelaar voorgaan. Voor de dienst zingen we Gezang 15 : 1, 3, 5 Na de zegen Psalm 84: 1, 2 Schriftlezing : 2 Samuël 7:
Beelden van de kerk.
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Vers 1 O God, wil aan de koning schenken uw recht en wijs beleid, wil hem, de koningszoon, bedenken met uw gerechtigheid. Laat hij uw volk besturen, Here,
Welkom in deze dienst Zondag voor de vervolgde kerk.
Startzondag-viering ‘Goede buren‘
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Discipelschap Dankzij hem hebben we door het geloof toegang gekregen tot Gods genade, die ons fundament is, en in de hoop te mogen delen in zijn luister.
Volg Jezus en vind rust Kies heden Wie je wilt dienen!
Samen in de Naam van Jezus - Kerst 2015
Thema 4.
welkom op de Kerstviering van de Koningin Julianaschool
Gemeente in Thessaloniki 1 Thessalonicenzen 1:1-10.
4G Genade Gratie Genade Gratie Gunst Genade Gratie.
Gn 1,26a En God zei: ‘Nu gaan Wij de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend;
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. A. Robbertsen
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
“Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Matteüs 25, 40 Woord.
Voorganger:ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing: Handelingen 2:
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
Weest niet verbaasd als u de wereld haat;
Almachtige, verheven Heer, halleluja,
Eer aan God in den hoge en vrede op aarde aan de mensen die Hij liefleeft. Wij loven U, wij prijzen en aanbidden U, wij verheerlijken U en zeggen U dank.
Transcript van de presentatie:

Alles is gave Wederkerigheid in de zorg

(vraag van Machteld Huber:) Welk belang hecht u aan de spirituele dimensie van de gezondheid? Lage score: beleidsmakers, verzekeraars, onderzoekers en artsen Hoge score: patiënten, verplegers, burgers

Spiritualiteit Spiritualiteit is betrokkenheid waarin mensen, omgeving en God wederzijds tot gestalte komen Betrokkenheid die gestalte krijgt in de wederkerige relatie tussen zorgverleners en zorgontvangers Betrokkenheid die perspectief biedt op het leven in goede verhoudingen Betrokkenheid die diepere waarden communiceert: ‘sporen van God’ De sporen zijn compassie, barmhartigheid, vertrouwen, aanwezigheid, en de gave In verhouding tot risicomanagement, begeerte naar kennis, controle, berekening en de verdienste

Eerste verhaaltje, waarin Franciscus plotseling een tekort ontdekt Franciscus accepteert zijn afhankelijkheid en vraagt mensen om hulp ‘ter liefde Gods’ een economie waar mensen hun noden en hun gaven delen je mag elkaar gerust je nood kenbaar maken (Regel Minderbroeders) geen bezit: mensen kunnen alleen delen wat zij ontvangen hebben

Tweede verhaaltje, waarin Franciscus ontdekt dat wij elkaar nodig hebben Omdat jullie je op goddelijke ingeving tot dochter en dienares van de allerhoogste, meest verheven Koning, de hemelse Vader, hebben gemaakt en tot bruid van de Heilige Geest door te kiezen om te leven volgens de volmaaktheid van het heilig evangelie, wil en beloof ik, dat ikzelf en mijn broeders, altijd voor jullie - net als voor hen – nauwgezette zorg en bijzondere aandacht zullen hebben.

Derde verhaaltje, waarin Franciscus ontdekt dat het om goede verhoudingen gaat De hongerige broeder en de ontdekking van de goede verhoudingen Compassie met de eigen noden van ieder mens Bouwen op barmhartigheid Een delende gemeenschap zijn Aanwezig zijn Een gave gave laten zijn

De onuitstaanbare patiënt die Franciscus iets belangrijks leert Zorg is niet onze orde, niet ons stelsel De vraag: “Wat wil je dat ik doe?” De goede verhoudingen strelen de huid en ‘worden vlees’ in een gezond lijf en een verzoende ziel Tegelijkertijd raakt de streling ook de zorgverlener zelf en herstelt zij de goede orde van het zorgstelsel Vierde verhaaltje, waarin Franciscus ontdekt dat hij zich moet afstemmen op de goede verhoudingen

Vijfde verhaaltje, waarin de doodzieke Franciscus de muziek van de goede verhoudingen hoort, en tot een lied maakt Zuster moeder aarde van Birgitte Kleyn-Altenburg Begin: in het midden van zijn volle leven ervoer Franciscus plotseling dat het niet goed zit Uiteindelijk: te midden van zijn ellende ervaart Franciscus plotseling dat het goed zit

De vera et perfecta cura Over de ware en volmaakte zorg

Allerhoogste, almachtige, goede Heer, van U zijn de lof, de roem, de eer en alle zegen. U alleen, Allerhoogste, komen zij toe en geen mens is waardig uw naam te noemen. Wees geprezen, mijn Heer, door al uw schepselen, vooral door mijnheer broeder zon die de dag is en door wie Gij ons verlicht. En hij is mooi en straalt met grote pracht; van U, Allerhoogste, draagt hij het teken. Wees geprezen, mijn Heer, door zuster maan en de sterren. Aan de hemel hebt Gij ze gevormd, helder en kostbaar en mooi. Wees geprezen, mijn Heer, door broeder wind en door de lucht, bewolkt of helder, en ieder jaargetijde, door wie Gij het leven van uw schepselen onderhoudt. Wees geprezen, mijn Heer, door zuster water die heel nuttig is en nederig, kostbaar en kuis.

Wees geprezen, mijn Heer, door broeder vuur door wie Gij voor ons de nacht verlicht; en hij is mooi en vrolijk, stoer en sterk. Wees geprezen, mijn Heer, door onze zuster moeder aarde die ons voedt en leidt, en allerlei vruchten voortbrengt, bonte bloemen en planten. Wees geprezen, mijn Heer, door wie omwille van uw liefde vergiffenis schenken, en ziekte en verdrukking dragen. Gelukkig wie dat dragen in vrede, want door U, Allerhoogste, worden zij gekroond. Wees geprezen, mijn Heer, door onze zuster de lichamelijke dood, die geen levend mens kan ontvluchten. Wee hen die in doodzonde sterven; gelukkig wie zij in uw allerheiligste wil vindt, want de tweede dood zal hun geen kwaad doen. Prijs en zegen mijn Heer, en dank en dien Hem in grote nederigheid.