Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Hoe benut je de OR?’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Organisatiekunde.
Advertisements

De MR op Praktijkonderwijs Zeist
Medezeggenschap op scholen Regelgeving in vogelvlucht September 2010 Kees Deijns.
Bezuinigen Het houdt niet op! Programma •Stand van zaken algemeen en in jullie bibliotheken •Consequenties voor de toekomst •Bevoegdheden en mogelijkheden.
Onderhandelingsresultaat Sociaal Plan Volker Wessels
Deeltijd-WW in bouw en hout De regels, de kansen en de risico’s voor werknemers September 2009.
Verandering Schooltijden
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Bijeenkomst FNV Bondgenoten voor medewerkers van Hans Textiel 7 februari 2011 Bewerkte presentatie met toelichting voor op de website.
De Werkkostenregeling en de OR
SER biedt OR nieuwe kansen!
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
Vraaggerichte arbeidsbemiddeling
Invloed op bestuur en toezicht mr. Eveline Buyink en mr. Renate Vink
Vakcentrale 11 MVO en rol OR in waterbedrijven en laboratoria Lochem 18 November 2010.
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
OR als CAO-partij? Henk Strating Oprichter/directeur van HS-ARBEIDSVOORWAARDEN BV CAO-advies en onderhandelingen
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
EFFECTIEVE MEDEZEGGEN- SCHAP Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Mr. R.J.G. Veugelers.
1 DE DEELNEMERSRAAD BIJ PME Hoe gaat het bestuur hiermee om in de praktijk Ronald van Vliet 25 september 2007.
Ken je Bedrijf?! Quiz Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Neem vooraf de vragen door, plus de antwoorden die je onder iedere sheet in.
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
11. Collectief arbeidsrecht en staking
Aaldert Mellema Bestuurder Zorg CNV Publieke zaak LOMOZ 16 maart 2011
Ingrepen Onderkant Er gaat veel gebeuren….  Wajong  Bijstand en ‘algemene heffingskorting’  WSW  Uitvoering UWV/gemeenten  PGB in de zorg  Zorgverzekering.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
MR De doelstellingen van de Medezeggenschapsraad (MR) zijn: Het behartigen van de belangen van kinderen, leerkrachten en ouders Stem geven aan het personeel.
De Medezeggenschapsraad
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
De rol van de OR bij incidenten en onderzoek
Stap 6: Preventie van beroepsziekten
MR De Medezeggenschapsraad (MR) bestaat uit gelijk aantal leerkrachten en ouders MR Van Damschool bestaat uit: Inge Blok Ria van der Meijden Wijnand van.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
NVAB Leidraad Verplichte Medische Keuringen September 2007 [datum]
De (T)OR en de bestuurder
De (T)OR: rol, bevoegdheden en taken
De WOR De meest belangrijke artikelen
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 Workshop Alfaconstructie.
De economische dimensie
Recht H8 Arbeidsovereenkomst Ondernemer.
De MedezeggenschapsRaad Inspraak in beleid. Programma Doel MR Taken en verantwoordelijkheden Samenstelling Werkwijze Inspraak: wat betekent dat voor jou?
Ondernemersraad Een ondernemingsraad bestaat uit leden die door de in de onderneming werkzame personen rechtstreeks uit hun midden worden gekozen. Hun.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
6 e jaar 1. 1) Accountancy 2) Fiscaliteit 3) Strategie, management en organisatie 4) Varia: HRM, zakelijke communicatie, … 5) Europese en internationale.
Personeelsmanagement H7 Wet- en regelgeving Logistiek teamleider.
Nieuwe wetgeving: Ziet uw OR door de bomen nog het bos?
Help! de bestuurder wijzigt de pensioenregeling
De WOR De meest belangrijke artikelen
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Talent behouden bij ontslagrondes mr. Rick van Herk 4 februari 2016.
Pro-actief anticiperen op wetswijzigingen mr. Ernst van Win 4 februari 2016.
Arbeids-voorwaarden watersector Bijeenkomst platform OR’en Waterbedrijven Arbeidsvoorwaarden watersector Kansen en bedreigingen Epe, 21 november 2008 Danielle.
Toekomstbestendigheid van de FGR 2000 (en enige andere onderwerpen) Dr R.H. van het Kaar Hugo Sinzheimer Instituut Plv. lid Geschillencommissie FGR.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Wet op de Ondernemingsraden (WOR) Drees 1950
Ondernemingsraad ROC West-Brabant. De ondernemingsraad binnen ons ROC Raad van Bestuur 2 leden (1 vacature) VO-scholen 3 scholen VMBO-scholenMBO-colleges.
Personeelsmanagement Hoofdstuk 7 Wet- en regelgeving.
De relatie tussen vakbonden en ondernemingsraden
De nieuwe rechten en plichten van de OC
Medezeggenschap vanuit HR perspectief
Vmbo 2 economie Waarom werken?
De (Europese) Ondernemingsraad
Medezeggenschap? Ook voor u!
Medezeggenschap? Ook voor u!
Personeelsmanagement
Jaarurensysthematiek De oogst voor de praktijk
Transcript van de presentatie:

Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Hoe benut je de OR?’

Programma Wat is de OR? Wat zijn de rechten van de OR? OR en vakbond: een praktijkvoorbeeld

Wat is de OR? een inspraak- en medezeggenschapsorgaan verplicht bij meer dan 50 werknemers, anders PVT door de werknemers binnen een bedrijf rechtstreeks uit hun midden gekozen voert namens personeel overleg met werkgever over ondernemingsbeleid en personeelsbelangen

rechten en plichten zijn in de Wet op de Ondernemingsraden (de WOR) vastgelegd wet beschermt OR-leden tegen benadeling in hun positie in het bedrijf en tegen onrechtvaardig ontslag

Wat zijn de rechten van de OR? 1.Overlegrecht overleg voeren met de werkgever over 'aangelegenheden betreffende de onderneming‘ de werkgever is verplicht mee te werken en faciliteiten te verlenen

Wat zijn de rechten van de OR? 2. Adviesrecht bij besluiten die grote financiële, organisatorische of economische gevolgen kunnen hebben voor werknemers bijvoorbeeld bij: - belangrijke uitbreiding of inkrimping werk - groepsgewijze werven of inlenen van personeel

Wat zijn de rechten van de OR? Adviesrecht adviseert de OR negatief? dan moet de directie het definitieve besluit een maand uitstellen (opschortingsplicht)

Wat zijn de rechten van de OR? 3. Instemmingsrecht bij besluiten over personele regelingen bijvoorbeeld bij: - werktijdenregeling zoals roosters of vakantieregelingen - regels bij ziekteverzuim en reïntegratie

Wat zijn de rechten van de OR? Instemmingsrecht stemt de OR niet in? dan moet de directie een gerechtelijke procedure aanspannen en dan? ….. sta je sterk!

Wat zijn de rechten van de OR? 4. Informatierecht alle informatie die nodig is, bijvoorbeeld over de jaarrekening, het sociaal jaarverslag, de beloningsstructuur en beleidsplannen in bedrijven met meer dan 100 werknemers mag de OR de beloningen en arbeidsvoorwaarden van het topmanagement inzien

Wat zijn de rechten van de OR? 5. Initiatiefrecht, bijvoorbeeld inzake naleving cao, werkoverleg, tegen discriminatie, etcetera 6. Spreekrecht op aandeelhoudersvergadering Enzovoort (zie de WOR) Maar nu de praktijk!

OR en vakbond: een praktijkvoorbeeld GVB verzorgt het openbaar vervoer in Amsterdam 4000 mensen (tram, bus, metro, technische diensten, controlepersoneel) ongeveer 80% is lid van de vakbond

OR en vakbond: een praktijkvoorbeeld continu bezig met werven van actieve leden zo’n 150 actieve leden (kaderleden) in 9 bedrijfsledengroepen (blg’s) blg’s inventariseren wat de problemen op de werkvloer zijn

OR en vakbond: een praktijkvoorbeeld de OR bij GVB bestaat uit 19 zetels bij OR-verkiezingen zijn alle kaderleden kandidaat voor de OR Abvakabo FNV heeft 15 van de 19 zetels in de OR

OR en vakbond: een praktijkvoorbeeld tussen 2 OR-vergaderingen in gaan de OR-leden van Abvakabo naar de blg’s verantwoording afleggen en agendapunten ophalen achterbanstrategie is ons doel we willen de achterban overal bij betrekken

OR en vakbond: een praktijkvoorbeeld bij instemmingsaanvragen over roosters en adviesaanvragen over reorganisaties: hoorzittingen voor betrokken personeel hun opvatting is ons vertrekpunt standpunten OR gebaseerd op mening achterban

OR en vakbond: een praktijkvoorbeeld OR is instrument voor belangenbehartiging en werkt samen met vakbond Resultaat:  werkgever houdt rekening met ons!  goed geïnformeerd personeel staat klaar voor eventuele actie!

Vragen?