. Ontwikkeling zorg voor de jeugd: wanneer zijn wij tevreden? Rutger Hageraats – regiobijeenkomst 6 februari 2015.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ervaringen in samenwerking
Advertisements

Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Transitie Jeugdzorg.
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Transitie jeugdzorg.
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Onderzoek kwetsbare gezinnen de noodzaak tot ontschotting
Maatschappelijk Aanbesteden
ZUID-HOLLAND NOORD. Pilot Integrale ondersteuningstoewijzing Zuid-Holland Noord (Holland Rijnland) KETENAANPAKJEUGDKETENAANPAKJEUGD.
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
“Specialistische” zorg
“We willen dat jeugdigen kansen krijgen zich te ontwikkelen en naar vermogen mee te doen in de samenleving” Visie Eigen KrachtIntegrale AanpakMaatwerk.
Kanaleneiland Leert ! Wijkactieprogramma 2012 – 2013.
juni Transitie jeugdzorg
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Lianne Ringoir, projectmanager
Alwien Bogaart Stadsconferentie Rotterdam 16 april 2013
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam
Herstructurering Sociaal Domein
Transitie-arrangement Wmo Regio Amersfoort
Verbinden van zorg en onderwijs
De beweging in het Sociaal Domein: kans of ramp? 8 oktober 2014
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
Jeugdhulp Oktober 2014.
Netwerk Ouderenzorg Regio Noord 5e subsidieronde Nationaal Programma Ouderenzorg.
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
KINDEREN MET EEN BEPERKING
Centrum voor Jeugd en Gezin
Passende zorg zo dichtbij en snel als mogelijk
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Vierde voortgangsrapportage Implementatie Jeugdwet.
Transitie jeugdzorg Raadsinformatie gemeente Landerd VV 12 juni 2012.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Stelselwijziging zorg voor jeugd Regiobijeenkomsten MO-groep September/oktober 2012 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen Dick Rasenberg en Edith Warmerdam
Bestuurlijke conferentie jeugdzorg Gelderland Workshop 2. Specialistische (bovenlokale) Jeugdzorg op nieuwe leest Inleiding van Mw. Van de Maat bestuurder.
Hervorming langdurige zorg: AWBZ en Jeugdwet drs. Aaltje Hartholt-Hofstee, Directie Langdurige Zorg. 21 juni 2013.
Nulmeting Jeugdbeleid van Eijsden-Margraten Marjolein Nicolaes Margraten februari 23, 2015.
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
Transformatie/transitie jeugdzorg Zeeland Cora Schout 16 april 2013.
1Titel van de presentatie Passend onderwijs: Een kans voor de Jeugdgezondheidszorg?!
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Veranderstrategie en inkoop Utrecht 2015 Toke Tom.
Nazorg na jeugdzorg: uitdaging of kans? 9 november 2012 Jannette Klaver - Achterhoek Gerard Roerdink - Lindenhout Mara Frank - Rivierenland.
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Regio Oost-Veluwe / Midden-IJssel (Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst, Zutphen) Decentralisatie jeugdzorg en het ”gedwongen” kader.
Werkbezoek ambtenaren SRE-gemeenten 25 september 2012.
Decentralisatie jeugdzorg: transitie en transformatie Informatiebijeenkomst gemeenteraden en WMO-raden Parkstad 21 en 27 mei 2014.
Decentralisatie Jeugdzorg
Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017
Risicodeling Jeugdzorg ZOU
MEE maakt meedoen mogelijk
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Transcript van de presentatie:

. Ontwikkeling zorg voor de jeugd: wanneer zijn wij tevreden? Rutger Hageraats – regiobijeenkomst 6 februari 2015

Het Regionaal Transitie Arrangement - 2013 De continuïteit van zorg voor 2015 garanderen De benodigde infrastructuur in stand houden De frictiekosten beperken Tweejarige raamcontracten met bestaande aanbieders regio Beperkt ruimte voor nieuwe aanbieders

Het Regionaal Transitie Arrangement - 2013 Versterken 1e lijn Ambulantisering voortzetten Omvorming en verantwoorde afbouw van residentiële zorg afmaken, verdere besparingen pas mogelijk per 2017 Prioriteit jonge kind

Het Regionaal Transitie Arrangement - 2013 Inkoopbudget bepaald op basis historische cijfers en landelijke afspraken Resterend deel inkoopbudget voor 80% verdeeld over de instellingen op basis van historische cijfers Instellingen die specialisten leveren voor de lokale teams moeten dit uit de inkoop financieren en krijgen daarvoor extra budget Instellingen die laten zien dat ze in de bestaande zorg innoveren, aansluiten op onze ideeën over het nieuwe stelsel en zichtbare inspanningen leveren om de kostprijs te reduceren maken kans om extra budget

Het Regionaal Transitie Arrangement - 2013 Samen bouwen aan de vernieuwing zorg voor de jeugd op basis algemene doelstellingen van de transitie

Hoe kijken wij aan tegen proces verdere ontwikkeling Eerste slag gemaakt: investeren in de voorkant, voorzichtige stappen in doorzetten ontwikkelingen in gang gezet door SRA, domeinen JOH, JGGZ en VB met elkaar in gesprek Maar nog maar eerste stap bezuinigingen. 2016 en 2017 volgen Investeringen voorkant gaan pas over paar jaar lonen Andere wegen nodig: liever geen kaasschaaf maar als het kan gekoppeld aan verbetering en innovatie En waar nodig keuzes om bepaalde dingen niet meer of beperkt te doen En doorgaan op scherpere tarieven

Hoe kijken wij aan tegen proces verdere ontwikkeling In 2016 op hoofdlijnen door met huidige partners (raamcontracten) maar misschien wel meer ruimte voor nieuwe initiateven Alleen nieuw indien meerwaarde, uitnodiging aan partners om zelf ook met voorstellen te komen Voor 2017 nieuwe inkoopstrategie: dit jaar ontwikkelen, ook wat we regionaal doen en wat niet, op inhoud input nodig maar is ook politiek-bestuurlijke afweging, primaat politiek bestuur Tegelijk inhoudelijke verkenning vernieuwing inhoudelijk aanbod, werkwijze en organiseren

Bereik doelgroepen is wisselend, ook per wijk Beschikbaarheid aanbod is deel verklaring verschillen in gebruik Voor elk type probleem en apart aanbod Routes zijn verschillend, expertise niet overal tijdig beschikbaar Teveel zorginterventies na elkaar in plaats van 1 x goed Niet westerse allochtonen minder in JeugdGGZ en meer in jeugdbescherming Veel PGB’s in midden- en hogere inkomensgroepen Late (h)erkenning LVB-problematiek, in combi met psychiatrische problematiek: te hoge uitval jongeren Late herkenning hechtings- en opvoedproblematiek Geen grip op intergenerationele overdracht problemen (kindermishandeling) Te veel kinderen in gedwongen kader Kostbare kinderjaren gaan verloren

Wat is goede zorg voor de jeugd? Inhoud: laagdrempelig en licht als het kan, specialistisch als het moet Organisatie: 1e, 2e en 3e lijn werken organisch samen Professionaliteit: generalistisch en specialistisch werken gaan samen

Uitgangspunt transformatie: we kunnen niet alles oplossen; opvoeden en opgroeien is lastig, problemen horen erbij, kun je er goed mee leven of is er specialistische zorg nodig?

Veel opvoed- en opgroeiproblemen zijn oplosbaar of hanteerbaar te maken met bescheiden middelen en gebruik makend van de pedagogische civil society.

Veel kennis over risico’s waardoor kinderen niet gelukkig opgroeien, onvoldoende participeren en zelf geen goede ouder worden. Hechtingsproblemen, trauma’s, loverboy-problematiek, specifieke psychische en gedragsstoornissen.

Kostbare kinderjaren gaan verloren, te hoge uitval jongeren Bij complexe problemen is de inzet van generalisten en het eigen netwerk onvoldoende. Stoornissen en trauma's staan gezond en veilig opgroeien in de weg. Te lang modderen aan de voorkant – het stepped care-concept – is dan schadelijk. Specialistische zorg te laat ingezet. Of de verkeerde zorg. Maar wel altijd werken aan het herstel van het gewone leven (normaliseren). Ook door specialisten. Kostbare kinderjaren gaan verloren, te hoge uitval jongeren

Wij krijgen ook meer inzicht in overlap zorgvraag complexe en aanbod Met name bij complexe problematiek. Overlap VB, (J)GGZ en Opvoeden en opgroeien Wie waar zit is niet altijd vanuit inhoud vraag of probleem bepaald In inhoud en organisatie specifiek aanbod is winst mogelijk

Er is kennis en deskundigheid over doelgroepen en patronen Nodig zijn goede, multidisciplinaire zorgprogramma's. Met een juiste mix van generalistisch en specialistisch aanbod. Het eigen netwerk en het versterken van het pedagogisch klimaat zijn daarin altijd noodzakelijke elementen zijn.

Van samenwerking naar integratie van zorgvormen Verbinding met onderwijs en (1e lijns) gezondheidszorg, huisartsen Verbinding met wijknetwerk: welzijn, jongerenwerk, informele organisaties, zelforganisaties, ander soort oplossingen Binnen specialistische domeinen werken aan nieuwe benaderingen van de zorg (signalering, diagnostiek en behandelingen waarin normalisering is geintegreerd) Creëren bekostigingssystematiek met minder perverse prikkels Opheffen paradox generalisme en specialisme: allebei nodig in flexibele combinaties, vloeiend systeem, matched care waar nodig Herdefiniering specialistische zorg in de 2e en 3e lijn Toepassen actuele kennis uit wetenschap En uiteindelijk ook aangepaste institutionele vormen: de instellingen voorbij

Enkele denklijnen voor toekomst (1) Monitoren en evalueren relatie 1e en 2e lijn (wijkteams en aanbod eromheen) Om op termijn tot meest effectieve maar ook efficiente mix danwel afbakening te komen (ook keuzes maken)

Enkele denklijnen voor toekomst (2) Zoeken naar doelgroepen of problematieken waar domeinen moeten gaan integreren Ketenaanpak versterken (zorgprogramma’s) of bundeling aanbod: kinderen/gezinnen met complexe VB- en GGZ-problematiek Kwetsbare jongeren 16-23 jaar Risicovol ouderschap (intergenerationele overdracht problemen) Ontschotting binnen sociaal domein (schulden, wonen)

Enkele denklijnen voor toekomst (3) Kritisch kijken naar effectiviteit bestaande aanpak of aanbod op basis van onderzoek, wetenschappelijk inzicht of gezond verstand (niet alleen doen we de dingen goed, ook doen we de juiste dingen) Hoe is zinvol is opvoedondersteuning als we weten dat verslavings- en psychiatrische problematiek overheersend is? Hoe effectief zijn bepaalde interventies, gaan we dingen ook niet meer doen? Misschien is een GZ-psycholoog soms een betere generalist dan een generalist

Enkele denklijnen voor toekomst (4) Jeugdbeschermer zijn we allemaal Lukt het ons om de veiligheid van kinderen ook in de reguliere zorg te beschermen of verbeteren Wat heeft de uitvoering daarvoor nodig Durven we los te laten?

En hoe helpt de inkoop daarbij? Integrale ketens of zorgprogramma’s financieren in plaats van instellingen? (Tienermoeders, complexe VB/GGZ-problematiek) Functies benoemen waar we gecombineerd aanbod op financieren (verblijfsvoorzieningen voor combi VB en jeugdzorgplus ook in de regio) Nieuw, aantoonbaar goedkoper aanbod financieren als alternatief voor meervoudig bestaand aanbod (in plaats van alleen nieuw erbij) Efficient organiseren bevorderen zodat tarieven lager worden

En wat hebben we daar voor nodig? Wie durft? Welke inkoopstrategie van gemeenten faciliteert de gewenste ontwikkeling? Hoe krijgen we innovatieve organisatievormen in plaats van grote zorgconglomeraten? En wat zegt dat over onze relatie?

Website www.zorgomregioamsterdam.nl