Kleine leningen voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KINDERUITSPRAKEN enter.
Advertisements

Joyce & rowan naar kenia!
Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Hallo allemaal! Ik ben Bert Bever! Ik ben de wereldreiziger van De Verre Naasten. Ik wil graag iets vertellen over Benin.
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Een dagje meelopen met groep 1 en 2
1. Wat is het Kinderrechtenverdrag?
Afspraak Heb je morgen soms ook een afspraak met de tandarts ?
Afrika Dit Afrika PowerPoint is gemaakt door Remy, Bodhi, Jarno, Jesse, Esmee, Kiana, Lynn en Rachel.
Het Kippenproject Kenia
De Slippertjes.
Kopen en verkopen les 74.
HOLLANDSE MAATJES.
Dr. Albertus Risaeusschool
De verdeling van zorg en arbeid in Nederlandse gezinnen.
Digitaal Beeldverhaal
Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…
Schoolkorfbal Iedereen doet mee!.
"Wat ga je later worden, Jantje. " vraagt moeder. "Vuilnisman
Nieuwe buren deel 1 Gemaakt door; Aquinnah, Cédrick, Peter, Sarah Niveau 7.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Aids.
Onderwijsexpeditie Kenia Kenia Het land ligt in Afrika. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. In Kenia wonen heel veel mensen. Kenia is vooral in trek.
Dag 7 Dag 7 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Hier ben ik dan weer. En hebben jullie al iets in je schoentje gehad? Als je nog niets gehad.
Sjakie en de Chocoladefabriek
Lentekriebels Schrijvers: groep 1/2 de Kleine Beer
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Wet inburgering Heleen Veringa
Kolonialisme Kolonialisme is eigenlijk een kolonie, dat is een stuk grondgebied buiten het oorspronkelijke grondgebied soms overzee. West Europese landen.
Presentatie over katten
De Tijger.
De paal in Wesley Geerts 05 nov 2010.
Hoe en waarom brengt de burger zijn snoeihout snel naar de biomassa verbrander? Van consument tot biomassaleverancier.
Werken voor je 13e jaar 13 en 14 jaar
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
Een dag uit het leven van Jugat
De collecte is bestemd voor Red een Kind. Red een Kind Red een Kind helpt kwetsbare kinderen en gezinnen in Afrika en Azië. Dit is Njoroge. Hij is zes.
Gemaakt door: Maaike Wiegers
Interpreteren van data
KWF Ze zamelen geld in voor mensen met kanker. Heel veel mensen willen er mee helpen. En sommige doen het ook heel goed met de opbrengsten van bijvoorbeeld.
Bart en Lisa Oefenen rekenen E4.
Rekenen groep 4.
Hebben jullie je ook al afgevraagd waarom MAROKKANEN veel gemakkelijker een huis kunnen kopen dan de BELGISCHE werkende mens ?
Onze 4 adoptiekinderen -Shrinath - Togon - Usha - Marcela SAC (Stichting Actie Calcutta) zet zich sinds 1968 in voor kansarme kinderen in India. Het doel.
Advent 2014 Logo school.
Actie Lezen en schrijven voor Maasai in Kenia Doel: geld inzamelen door moeders en dochters in Nederland voor moeders en dochters in Kenia en Tanzania.
Herinneringskamp Westerbork
Lucas 8:40-56 Jezus wekt de dochter van Jaïrus tot leven.
Microkredieten voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia.
Dieren in Zuid-Afrika..
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
‘Mixed up piles’.
Kom laat ons zingen vandaag, klappen vandaag, dansen vandaag, prijzen vandaag en bidden tot de eer van God.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
Op reis naar… Suriname!. Lezen: Lukas 18: Zingen: 87 vers 3 en 4 Zonnestralen voor kinderen.
Vrijwilligerswerk in Peru Babette en Minoesch. Waar ligt Peru?
Welkom in Hotsjietonia. Dit wil ik vertellen Hier staan voorbeelden, vul het zelf aan Scouting in Nederland Dit is mijn groep Het dorp Hotsjietonia De.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
United Action for Children Kameroen ligt in Afrika.
Dit is world servants! Bouwen aan jezelf door te bouwen voor een ander.
Educatiecentrum in een krottenwijk in Bangladesh
India –Een brug van Hoop
[Voeg eigen informatie over uw gemeente en/of de collecte toe]
Mijn presentatie over mijn familie
Transcript van de presentatie:

Kleine leningen voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia

Kenia is een groot land in het Oosten van Afrika. Het is 14 keer zo groot als Nederland en er wonen bijna 3 keer zoveel mensen.

Kenia is beroemd om zijn wilde dieren: olifanten, maar ook leeuwen en neushoorns

Sam en zijn zusje Cathy zijn Kenianen Sam en zijn zusje Cathy zijn Kenianen. Ze wonen bij hun oma Eunita in het dorp Ogwhedi.

Ogwhedi is maar een klein dorp, ver overal vandaan Ogwhedi is maar een klein dorp, ver overal vandaan. In het dorp zelf is geen school. Daarom zitten Sam en Cathy op kostschool, net als heel veel andere kinderen in Kenia.

Alleen in de vakantie zijn ze bij oma Eunita Alleen in de vakantie zijn ze bij oma Eunita. Hier zit Sam met oma en twee tantes in de keuken

Oma vindt het fijn als Sam en Cathy bij haar zijn Oma vindt het fijn als Sam en Cathy bij haar zijn. ‘s Avonds na het eten zitten ze gezellig bij elkaar en dan zingen ze liedjes. Dat moet bij het licht van een zaklamp. Want elektriciteit hebben ze niet.

Die kinderen wonen dan bij hun opa en oma. Veel kinderen in Oghwedi hebben geen vader en moeder. Die zijn gestorven aan de ziekte aids. Die kinderen wonen dan bij hun opa en oma.

In Afrika zorgen kinderen, als ze groot zijn, voor hun oude vader en moeder. Maar als die kinderen aan aids gestorven zijn, dan kan dat niet. Dan moeten de oude vader en moeder voor hun kleinkinderen zorgen. Ze moeten dus op hun oude dag weer geld gaan verdienen.

De oma van Sam en Cathy heeft iets bedacht. Samen met enkele andere oma’s is zij in 2007 begonnen met RASME, een vereniging van mensen die een klein bedrijfje hebben.

Iedereen mag lid worden, en hij of zij wordt dan geholpen om een klein bedrijfje te beginnen.

Meestal zijn het niet echt bedrijfjes, maar meer een handeltje: je koopt dingen in het groot in, en verkoopt ze iets duurder. Bijvoorbeeld porties bonen.

of gedroogde visjes

De leden van RASME kunnen een lening krijgen, bij-voorbeeld 50 euro De leden van RASME kunnen een lening krijgen, bij-voorbeeld 50 euro. Daarvan kunnen ze iets inkopen. Maar een lening moet je natuurlijk terugbetalen. Als je bijvoorbeeld 1 euro per week betaalt, dan is de lening in een jaar terugbetaald. Deze oma heeft een lening-boekje in de hand. Daarin wordt elke keer opgeschreven hoe veel ze heeft terugbetaald.

Met het terugbetaalde geld, kan weer Als het niet lukt met terugbetalen, dan helpen de leden elkaar. Want je moet terugbetalen. Met het terugbetaalde geld, kan weer een andere vrouw of man een lening krijgen.

De oma van Cathy en Sam komt naar Nederland, om te vertellen over haar werk bij RASME.

Zij gaat naar scholen en groepen in het hele land, om uit te leggen hoe ook arme mensen een eigen bedrijfje kunnen beginnen, dus hoe moeders en oma’s geld verdienen.

Zo verdienen oma’s, maar ook jongere vrouwen, geld. Daarmee kunnen ze boodschappen doen, of de dokter betalen en schoolgeld voor de kinderen.

Als RASME meer geld heeft, kunnen meer vrouwen een lening krijgen. Help je mee? Meer info: www.risekenia.nl