De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…

Verwante presentaties


Presentatie over: "Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…"— Transcript van de presentatie:

1 Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…
Geld maakt toch gelukkig? Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…

2

3 Ieder groepje schrijft een artikel voor de schoolkrant over geld.

4 In de krant staan artikelen over:
1: Schuld 2: Zwart geld 3. Ontstaan van geld 4: Skimmen 5: Bijbaantjes 6: Goedkoop uitgaan 7: Minimumloon 8: Microkrediet 9: Goedkoop bellen 10: Verder studeren 11: Beroep & Salaris 12: Vals geld 13: Geld in Europa 14: Goedkoop eten

5 Prestatie 1: Schuld Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren schulden hebben. Het Nibud is een organisatie in Nederland die mensen helpt bij het omgaan met geld. Ga naar Zoek op deze site wat je beste kunt doen als je een schuld hebt. Schrijf hierover een artikel voor de schoolkrant.

6 Prestatie 2: Zwart werken
Een vriend van je biedt je een baantje aan als afwasser in zijn restaurant. Hij belooft je een goed salaris. Hij vertelt je dat het wel gaat om zwart werk. Schrijf een stuk voor de schoolkrant over zwartwerken.

7 Prestatie 3: Het ontstaan van geld
Dit is een Romeinse munt die vorig jaar in Nederland is gevonden bij een archeologische opgraving. Doordat archeologen deze munten vonden, weten we dat mensen al in de Romeinse tijd betaalden met munten. Toch is geld er niet altijd geweest. Mensen hebben ook heel lang zonder geld geleefd. Schrijf een artikel voor de schoolkrant over hoe mensen vroeger betaalden voordat er geld bestond.

8 Prestatie 4: Skimmen Vorig jaar zijn rond de Nederlanders slachtoffer geworden van skimmen. Dat zijn er bijna 75 per dag. Schrijf een stuk voor de schoolkrant over skimmen. Vertel hierin wat skimmen is en hoe je het zelf kunt voorkomen.

9 Prestatie 5: Bijbaantjes
Welke bijbaantjes zijn er voor scholieren in Amsterdam? Een bijbaantje betekent dat je naast school niet meer dan 8 uur werkt. Je kunt in het weekend werken, maar ook voor of na schooltijd. Schrijf een artikel voor de schoolkrant over een aantal bijbaantjes.

10 Prestatie 6: Goedkoop uitgaan
Schrijf in een artikel voor de schoolkrant tien tips op voor een goedkoop avondje uit in Amsterdam. Je mag maximaal 10 euro per persoon per avond uitgeven.

11 Prestatie 7: Minimumloon
In Nederland en in veel andere landen is er een wettelijk minimumloon: je mag dan niet minder verdienen dan dat minimumloon. Maak voor de schoolkrant een overzicht met informatie over het wettelijk minimumloon (per maand) in Nederland en in vijf andere landen in Europa.

12 Prestatie 8: Microkrediet
Dit is Etelvina. Zij heeft vier kinderen. Haar man werkt. Toch had ze niet genoeg geld om rond te komen. Met microkrediet kon zij een eigen bedrijfje beginnen in hangmatten. Ze heeft nu genoeg geld om haar kinderen naar school te laten gaan. Schrijf een artikel over microkrediet.

13 Prestatie 9: Prepaid bellen
Schrijf een artikel voor de schoolkrant over prepaid bellen. Je hebt al een telefoon. Zoek uit welk bedrijf het goedkoopst is:

14 Prestatie 10: Studiefinanciering
Stel je voor: volgende maand word je 18 jaar. Je gaat een studie op het MBO volgen. Dat kost veel geld. Je ouders kunnen je helpen met 100 euro per maand. Dat is fijn, maar niet voldoende: je hebt meer geld nodig. Daarvoor kun je terecht bij de Informatie Beheer Groep in Groningen. Schrijf een artikel over hoe je studiefinanciering kunt krijgen.

15 Prestatie 11: Beroep & salaris
Er zijn mensen die heel veel geld verdienen: denk maar aan voetballers en zangers. Schrijf een artikel voor de schoolkrant over werk waarmee je heel veel geld kunt verdienen.

16 Prestatie 12: Vals geld Schrijf een artikel over de manieren waarop de euro-bankbiljetten beveiligd worden en hoe je vals geld kunt herkennen.

17 Prestatie 13: Geld in Europa
In veel landen in Europa wordt betaald met de euro. Maar niet in alle landen! Schrijf een artikel voor de schoolkrant over geld in Europa.

18 Prestatie 14: Goedkoop recept
Zoek op internet naar recepten voor een complete maaltijd die weinig geld kost. Schrijf voor de schoolkrant vijf recepten zo op dat iedereen ze kan maken en zet er plaatjes bij.

19 1: Schuld 2: Zwart geld 3. Ontstaan van geld 4: Skimmen 5: Bijbaantjes 6: Goedkoop uitgaan 7: Minimumloon 8: Microkrediet 9: Goedkoop bellen 10: Verder studeren 11: Beroep & Salaris 12: Vals geld 13: Geld in Europa 14: Goedkoop eten


Download ppt "Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…"

Verwante presentaties


Ads door Google