De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Tijger.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Tijger."— Transcript van de presentatie:

1 De Tijger

2 De tijger dit zijn de hoofdstukken: 1. Hoe ziet de tijger er uit. 2
De tijger dit zijn de hoofdstukken: 1. Hoe ziet de tijger er uit. 2. Waar leven de tijgers? 3. Baby tijgers. 4. Ze leren jagen. 5. Eten en drinken. 6. De tijger wordt bedreigd. 7. Leuke weetjes 8. Vragen? Julia van Aarle 7 januari 2011

3 1. Hoe ziet de tijger er uit?
De meeste tijgers hebben een oranje vacht met zwarte strepen en een beetje wit aan de onderkant. Dit is de bekende Siberische tijger, maar er is ook een andere. Dat is de witte Bengaalse tijger,die heeft een witte vacht met zwarte strepen. Zijn strepen helpen hem om verborgen te blijven bij het jagen. De tijger heeft scherpe tanden en klauwen. Aan de onderkant van de poot zitten zachte kussentjes, zodat hij zacht kan sluipen. Hij hoort en ruikt heel goed en heeft een scherpe blik. De mannetjes kunnen wel 3 meter lang worden. Dit is de Siberische tijger Dit is de witte Bengaalse tijger

4 2. Waar leven de tijgers? De wilde tijgers leven vooral in Azie in de bossen en in het gras. Dat vinden ze fijn, zodat ze goed kunnen verstoppen en zoeken naar hun prooi. Ook willen ze genoeg zoet water in de buurt hebben om te drinken. Er zijn ook tijgers die in koudere gebieden leven. Dit is Siberie. Ze hebben een extra dikke vacht om warm te blijven in de sneeuw. Er leven natuurlijk ook tijgers in de dierentuin, ongeveer Ze proberen het hok net zo mooi te maken als in het wild. Daarvoor gebruiken ze planten, rotsblokken en boomstammen.

5 3. Baby tijgers De tijgerin en het mannetje gaan samen paren, dan gaat het mannetje weg en het vrouwtje krijgt meestal 2 of 3 jonkies. Deze jonkies noem je welpen. Ze worden blind geboren en zijn net zo groot als een grote poes. De welpen wegen evenveel als een pak suiker en pas na een week doen ze hun oogjes open. Babytijgers drinken een half jaar bij hun moeder melk. Als hun moeder weggaat om vlees te zoeken, moeten de jonkies oppassen voor andere jagers, zoals de jakhals, een arend en de python. Na 2 jaar zijn de welpen oud genoeg om op zichzelf te kunnen wonen.

6 4. Ze leren jagen De jonge tijgers moeten leren jagen, dit doen ze door met elkaar te spelen. Ze achtervolgen elkaar en stoeien met elkaar. Als ze iets ouder worden, ongeveer 6 maanden proberen ze te jagen op kleine dieren, zoals muizen en hagedissen. Ze leren ook veel van hun moeder. Als ze gaat jagen, verstoppen de kleintjes zich in het gras en kijken goed naar hun moeder. Als de tijgers groot zijn, jagen ze alleen en meestal ‘s nachts. Tijgers kunnen hard rennen, maar niet heel ver, daarom proberen ze dicht naar hun prooi te sluipen. Ze doen heel lang met hun vlees. Soms wel een hele week met een groot dier. Ze verstoppen de restjes van hun prooi onder bladeren en grond.

7 5. Eten en drinken Een tijger is een carnivoor, dat is een vleeseter. Als een tijger honger heeft, eet hij 18 kg vlees in een keer. Zo’n grote maaltijd eet hij maar 1 of 2 keer per week. Door op de botten te knagen, worden zijn tanden alsmaar scherper. Wat ze het lekkerst vinden is een wild varken of een hert. Als het niet lukt om een grote prooi te vangen, zoeken ze kleine dieren zoals hagedissen en vogels. De tijgers leven dicht bij het water, vooral in warme landen. Dan kunnen ze goed drinken en afkoelen. Tijgers lijken veel op katten, alleen niet met water. Want tijgers gaan in het water en kunnen goed zwemmen, maar katten niet.

8 6. De tijger wordt bedreigd.
100 jaar geleden leefden er tijgers en nu nog maar Dit komt door verschillende dingen. Mensen jagen op de tijgers, omdat ze hun mooie huid, tanden en nagels willen. Van de tanden en nagels maken ze kettingen en ook de botten gebruiken ze voor medicijnen. De tijgers worden bedreigd door mensen die bomen omhakken om huizen te bouwen. Daarom hebben de tijgers niet genoeg ruimte om te jagen. Soms gebeurt het dat de tijger de mensen aanvalt en die mensen maken de tijger dan dood. Er is wel een beschermer van de tijgers, dat is het Wereld Natuur Fonds. zij halen geld op om speciale leefgebieden voor de tijger te maken. Daarom gaat het nu wat beter met de tijgers. .

9 7. Weetjes * Weten jullie hoe een baby heet van een leeuw en een tijger? *Valt een tijger van voor of van achter aan? *Is een tijger een soort kat of niet? Een lijger Altijd van achteren. Ja, hij is de grootse kattensoort die er is.

10 Vragen???


Download ppt "De Tijger."

Verwante presentaties


Ads door Google