AIT studiedag 24 november

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Eigen kracht Vrijwillige kracht Professionele kracht
Het Evangelisch Begeleidingscentrum
Natuurlijk, een netwerkcoach! Mezzo TRAINING VRIJWILLIGER ALS NETWERKCOACH 2010.
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
Workshop Handelingsgericht werken
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Workshop: ‘Opvoedcoach vanuit eigen praktijk’
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
Methodiek Directieve Thuisbegeleiding binnen de diensten
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
6 september 2012 Vakgemeenschap Sociale Stijging Thema Wonen
Hogescholen in Dialoog
Signs of Safety veiligheid van het kind centraal
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Workshop Relationele en seksuele vorming
Sociale contacten en familierelaties
Hoe een juiste onderzoeksvraag opstellen?
Begeleidingsplannen GGZ
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Best practice Doel: deskundigheidsbevordering collega’s
Gezin in beweging De impact van een ziek kind op het hele gezin
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Communicatie met ouders
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Mijn partner heeft Q-koorts, wat nu?
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Het Mezennestje vzw KDV & BOKDV.  Voorschoolse opvang van 6u30 tot 9u  Naschoolse opvang van 15u30 tot 19u  Woensdagnamiddag van 12u tot 19u  Vakantie-
Communicatietraining voor dove ouders met horende kinderen
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
 Een plaats waar ze terecht kunnen met zorgen omtrent de opvoeding van hun kinderen, maar ook over anderen thema’s die hen bezig houden (werk zoeken,
GEZINS- EN WIJKGERICHT WERKEN 10. Vervolg MPG, analyse en aanpak.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
Hoofdstuk 5: Lastige gesprekken met individuele studenten.
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Methodiek: Plancyclus
Filmpjes
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Evangelisch Begeleidingscentrum Klaas van der Hoeven.
Welkom! Workshop AIT en samenwerking opleidingen voor toekomstige professionals Gontien Wetselaar Marjan Hoogland Margaret van Ruitenbeek.
Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Begrijpen we elkaar? Communicatie in de trialoog tussen de persoon met hersenletsel, naasten / mantelzorgers, en professionals Jean Pierre Wilken Lector.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Presentatie WIJeindhoven
Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017
Kracht en veerkracht van mantelzorgers
Project Interculturele Palliatieve Zorg
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Dialoog aan tafel [logo organisatie].
Vluchtelingen en asielzoekers
Kinderen beschermen we samen
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
Workshop VIB volwassenen (met moeilijk te begrijpen gedrag)
CKG de kleine parachute
Welkom w.
Kracht en veerkracht van mantelzorgers
Andries Reinhart 3 maart 2019
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

AIT studiedag 24 november William Booth AIT studiedag 24 november Henrieke Koopman, gezinscoach, VHT-er, VHT opleider i.o. Thalina van Renssen, afdelingsmanager Ambulant, VHT district coördinator en opleider AIT

William Booth Welkom Voorstellen Toelichting inhoud Workshop Kern werkwijze Multi problem gezinnen 5 Gouden tips Gezinsbeeld Gezin in beeld;

1 Echte betrokkenheid 2 Samenwerken met de klant 3 Heb een plan voor het hele gezin 4 Geef vertrouwen en tijd 5 Ruimte aan de professional De kern

1 Echte betrokkenheid Empathie

2 Samenwerken met de client Vertrouwen geven Transparante communicatie Samenwerken Transparant werken hoe Doen we dat precies?

3 Een plan voor het hele systeem Risico factoren – Beschermende factoren Draagkracht – draaglast inschatting

Systematiek van het plan Indicatoren Zelfredzaamheidsmatrix Huisvesting Huisvesting Woonvaardigheden Activiteiten dagelijks leven Lichamelijk gesteldheid Lichamelijke gezondheid Verslaving Verslaving Sociale vaardigheden Huiselijke relaties/ Sociaal netwerk Relatie met justitie Justitie Financiën Financiën Dagbesteding Dagbesteding Zingeving Maatschappelijke participatie Psychisch functioneren Geestelijke gezondheid

4 Geef vertrouwen en tijd Eerste hulp bij crisis Prioriteiten Veiligheid van het kind ;veiligheids- Plan, SOS Eerste succes ervaring; Schulden/ Huisvesting Hulp bieden op 10 leefgebieden

Support, regisseer casemanagement stevigheid mate Dwang en Drang mate invoegen en meeveren

afrondende fase Ondersteunen in zelf keuzes maken – Regie aan de cliënt Onmisbaar naar misbaar Geloven in eigen mogelijkheden cliënt

5 Ruimte voor de professional Ieder kan zijn eigen doel hebben zolang het maar duidelijk is en de doelen elkaar niet tegen werken. Zorgen voor heldere kaders Vertrouwen aan de werker Aandacht voor overdrachtsmomenten en positionering

Hulpvragen op de leefgebieden Hulpverlening Detentie Interwonen ’10’ voor toekomst Hulpvragen op de leefgebieden Financiën: D. maakt gebruik van beschermingsbewind. Er is een schuldenregeling aangevraagd bij de GKB (Kredietbank) Huisvesting: Er is een nieuwe woning vanuit het Traject Zittende huurders. Dagbesteding: De WSW indicatie is rond (vanuit het UWV) zodat D. kan starten bij Ieders (Sociale werkvoorziening) Psychische gesteldheid: Het gezin heeft geen last van de klachten die D. ervaart na zijn therapie sessies.

Opvoeddoel 1 Opvoeddoel 2 Ouders weten wat hun krachten en ontwikkelpunten zijn in de communicatie naar K. Ouders merken dat ze veel plezier beleven aan de opvoeding maar dat ze opvoeden ook moeilijk vinden. Ze zijn onzeker over hun eigen handelen terwijl beide ouders veel vaardigheden bezitten. Ouders willen met behulp van VHT zicht krijgen op hun manier van communiceren. Ze willen hun krachten verder uitbreiden en werken aan hun ontwikkelpunten. Opvoeddoel 2 Ouders praten met elkaar over de opvoeding en weten van elkaars normen en waarden (op dit leefgebied) K is een pittige peuter. vader en moeder genieten van de opvoeding van K, maar vinden opvoeden ook moeilijk. Ze merken dat ze soms niet op één lijn zitten. Ze hebben veel opvoedingsvragen en vinden het moeilijk om dit met elkaar te bespreken zonder dat ze elkaar kwetsen. Wekelijks zullen de coach en Ouders opvoedsituaties bespreken die ze als lastig ervaren. Ze zullen tijdens deze gesprekken op zoek gaan naar normen en waarden en wensen die ze hebben in de opvoeding van K. Op deze manier willen ze opvoedingsproblemen bespreekbaar maken en nieuwe opvoedingsvaardigheden leren. Ook kan de VHT (basiscommunicatie) onderdeel zijn van dit werkdoel.

Opvoeddoel 1 Opvoeddoel 2 Ouderscommuniceren geduldig (positief) naar K ook wanneer ze niet goed in hun vel zitten. Ouders geven aan dat ze het moeilijk vinden om een geduldige ouders te zijn. Vooral als vader niet goed in zijn vel zit heeft hij de neiging om uit zijn slof te schieten. moeder geeft het aan dat ze het moeilijk vindt om positief en consequent te zijn naar K. Vader en moeder willen graag met behulp van Video Home Training zicht krijgen op de interactie tussen hen en K. Ze willen graag zijn krachten uitbreiden en zich bewust worden van de ontwikkelpunten. De volgende middelen worden ingezet: VHT. Wekelijks een onderwerp bespreken omtrent de opvoeding, samen met moeder en de coach. Opvoeddoel 2 Ouders hebben handvatten voor de opvoedvragen mbt K nu hij in een nieuwe fase zit (Kleuter). K gaat sinds september naar de kleuterschool. Ouders merken dat K hierdoor in een nieuwe fase zit en dat dit iets nieuws van hen vraagt als ouders. Ze merken dat ze mee moeten in zijn ontwikkeling. Dit roept bij ouders veel vragen op. Wekelijks zullen ouders en de coach een onderwerp bespreken omtrent de opvoeding waar ouders tegen aan lopen. Ze zullen vervolgens zoeken naar passende oplossing/afspraak/etc. VHT zal gebruikt worden als hulpmiddel voor de communicatie/interactie.