College 11/3 woordenschat  uitdrukkingen  idioom.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over honden en over mensen….
Advertisements

Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
Life in the universe.
Bijbeltekst: 1 Samuël 20: 1-17
“Het is allemaal toch maar gedoe”
De beroemdste persoon die er is …
Opkomen voor jezelf.
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Nelson Mandela overleden. Het nieuws ging 5 december rond als een lopend vuurtje. Nelson Mandela was dood.
Woorden en tijd.....
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Waarom naar de kerk (gemeente) gaan
de genezing te Bethesda
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
Loverboys.
Hoe kun je Geloven? 1.
Welkom.
Woord van Leven November 2009.
Zomaar een kaartje.
Marleen Marleen is superonzeker. Vorig jaar heeft ze haar profiel gekozen en ze dacht dat ze het toen helemaal goed deed met haar keuze voor cultuur en.
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Zou dat GOD… kunnen zijn?
Het Potlood.
Welkom op TOV!.
Ken je me niet meer?.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Wat doet de Heilige Geest?
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Interpreteren van data
“Een dure GSM hebben ze wel, maar hun schoolrekening betalen…”
“Geef en je zal gegeven worden.”
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Voor Aranka... Van Aart.
Mijn verjaardag..
Genade.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Preek Jakobus 2:
Gods ideaal: helemaal gezond
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Preek Hebreeën 4:
Sint-Maarten.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Wat is de zin van het leven?
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
De profeet Pablo Gargallo ( ).
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Een jongeman komt in de apotheek en vraagt de apotheker :
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
Altijd online!.
Belangrijke tips voor een spreekbeurt
“Ga de weg van de liefde.”
‘Mixed up piles’.
Gedachten en anekdoten
Heel gewoon maar toch anders.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
Transcript van de presentatie:

College 11/3 woordenschat  uitdrukkingen  idioom

11/3 Dat riekt naar demagogie.  (archaïsch) lijken, de gedachte opwekken aan  Rieken naar bedrog  Rieken naar stemmingmakerij, opportunisme, oplichting, sensatie,…  [= verborgen bedoelingen]

11/3  Dit riekt naar bedrog, dacht hij bij het lezen van het verdrag.  Wat hij doet, riekt naar fiasco.  Op het stadhuis in Brno riekt het naar corruptie.

11/3  Dit riekt naar bedrog, dacht hij bij het lezen van het verdrag.  Wat hij doet, riekt naar fiasco. fiasco = grote mislukking  Op het stadhuis in Brno riekt het naar corruptie. suggereert letterlijke betekenis (“daar ruikt het naar iets”)

11/3  Op het stadhuis in Brno riekt het naar corruptie.  Wat daar op het stadhuis van Brno is gebeurd, riekt naar corruptie.

11/3 Uit rechtvaardigheidsoogpunt deugt het van geen kant. = geschikt zijn voor iets dat deugt voor geen cent /dat deugt van geen kant = dat is helemaal niet in orde

11/3  Deze strategie deugt niet voor onze doeleinden.  Die kandidaat deugt volgens mij helemaal niet voor president.  Als het systeem de mensen niet helpt, dan deugt waarschijnlijk het systeem niet, en niet de mensen.

11/3  Die kandidaat deugt volgens mij helemaal niet als president.  Mark Rutte deugt niet als VVD-leider

11/3 Uit rechtvaardigheidsoogpunt deugt het van geen kant.

11/3  Dat loont de moeite van geen kant.  Deze opvatting klopt van geen kant.  Wat de journalist schreef, dat klopt toch van geen kant. Hij knoeide met de gegevens.

11/3  Dat loont de moeite van geen kant.  Deze opvatting klopt van geen kant.  Wat de journalist schreef, dat klopt toch van geen kant. Hij knoeide met de gegevens.

11/3 De nog altijd bestaande discriminatie doet daarbij nog een extra duit in de toch overvolle zak van ontgoocheling. een duit in het zakje doen = een woordje meespreken, ook iets zeggen = een bijdrage leveren (financieel) (een weerslag hebben op iets)

11/3  Hij is de laatste tijd zo vervelend! Hij moet altijd discussiëren en ook een duit in de zak doen.  Ik begon hem te critiseren en opeens wilde iedereen een duit in de zak doen en iets slechts over hem te vertellen.  Ze wil ook bij dat project een duit in de zak doen.

11/3  Hij is de laatste tijd zo vervelend! Hij moet altijd discussiëren en ook een duit in de zak doen. ±  Ik begon hem te bekritiseren en opeens wilde iedereen een duit in de zak doen en iets slechts over hem te vertellen. ±  Ze wil ook bij dat project een duit in de zak doen. ±

11/3 Autochtone èn allochtone extremisten liggen op de loer. op de loer liggen (van problemen, gevaren) dreigen; wachten op prooi

11/3 iemand een loer draaien = hem beetnemen op de loer liggen = (van problemen, gevaren) dreigen; wachten op prooi

11/3  Al zijn critici lagen op de loer in de hoop dat hij een fout zou maken en hen dus een reden zou geven voor zijn schorsing.  Alle kandidaten liggen nog op de loer.  Er zijn veel ziektes, die nog op de loer liggen.

11/3  Al zijn critici lagen op de loer in de hoop dat hij een fout zou maken en hen dus een reden zou geven voor zijn schorsing.  Alle kandidaten liggen nog op de loer.  Immers, ontevreden activistische aandeelhouders liggen op de loer en bedrijven worden door de dalende beurskoersen met de dag goedkoper.

11/3  Er zijn veel ziektes, die nog op de loer liggen. Vgl.  Bodemparasieten liggen op de loer  Paardenziekten liggen op de loer

Artikelen woordenschat  uitdrukkingen  idioom

11/3  “Dat schrijft minister en partijgenoot Rita Verdonk in een vertrouwelijke brief aan Hirsi Ali.”

11/3

 “Dat schrijft minister en partijgenoot Rita Verdonk in een vertrouwelijke brief aan Hirsi Ali.”  “strikt vertrouwelijk”  “Een Britse computerwinkel heeft een CD met de tekst "Vertrouwelijk - Ministerie van Binnenlandse Zaken" gevonden.”  “Afgelopen zaterdag citeerde deze krant uit vertrouwelijke stukken en documenten.”

11/3  “De gemeente Den Haag heeft aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers over het in financiële moeilijkheden verkerende ADO Den Haag.”

11/3  “Ze zegt het slachtoffer te zijn van een ‘politiek correct schrikbewind’.”  = bewind dat zich probeert te handhaven door terreur

11/3  “Ze zegt het slachtoffer te zijn van een ‘politiek correct schrikbewind’.”  “De Navo installeerde schrikbewind in Kosovo”  “In Leiden Heerst een Schrikbewind!”  “De MPRP had zeventig jaar een schrikbewind gevoerd in de Volksrepubliek Mongolië.”

11/3  “De gegevens die boven tafel zijn gekomen, waren reden voor mij om onderzoek in te stellen.”

11/3  “De gegevens die boven tafel zijn gekomen, waren reden voor mij om onderzoek in te stellen.”  “Het is tijd dat de waarheid boven tafel komt.”  “Het wordt binnenkort mogelijk om iemand opnieuw te vervolgen voor een delict als er nieuwe feiten boven tafel komen.”

11/3  “De gegevens die boven tafel zijn gekomen, waren reden voor mij om onderzoek in te stellen.”

11/3

 “De gegevens die boven tafel zijn gekomen, waren reden voor mij om onderzoek in te stellen.”  “De Kamer stelde hiernaar in 1991/1992 een onderzoek in.”  “De politie stelde onderzoek in de omgeving in.”  Het ministerie Justitie stelde een onderzoek in naar adopties uit India

11/3  “Nu vertelt hij hoe stroef de samenwerking met Marokkanen liep.”

11/3  “Nu vertelt hij hoe stroef de samenwerking met Marokkanen liep.”  Stroef = moeizaam verlopend

11/3  “Nu vertelt hij hoe stroef de samenwerking met Marokkanen liep.”  “Begrotingsdiscussie verloopt stroef.”  De onderhandelingen met cao Waterbedrijven verlopen stroef.  Onderhandelingen over Koreaanse gijzelaars lopen stroef.  “Gesprekken met Miralem Sulejmani verlopen stroef.”

11/3  “Zijn Arabisch-Europese Liga, die Marokkanen en andere migranten had moeten verenigen, is op sterven na dood. “ op sterven na dood zijn =er erg slecht aan toe zijn (bijna dood zijn)

11/3  “Nighttown is op sterven na dood. Poppodium Nighttown dreigt door financieel wanbeleid en verkeerde beslissingen vanuit de politiek uit het Rotterdamse nachtleven te verdwijnen.”

11/3  “Toch blijft een gevoel van onrechtvaardigheid knagen.”

11/3

 “Een man is dood, twijfel en schuldgevoel knagen.”  “Je kan je vinger er niet op leggen maar het gevoel blijft knagen.”  “Maar goed, het systeem werkt wel maar ik weet het niet, heb zo'n knagend gevoel erbij.”  Ik heb alles wat mijn hartje begeert en toch heb ik zo’n knagend gevoel dat er iets ontbreekt.

11/3  “Men heeft ons gedemoniseerd en geboycot en men heeft geprobeerd om allerlei louche zaken in onze schoenen te schuiven.”  = onguur, verdacht

11/3  “Men heeft ons gedemoniseerd en geboycot en men heeft geprobeerd om allerlei louche zaken in onze schoenen te schuiven.”  “Een louche kerel maakt haar wijs dat hij haar carrière kan helpen.”  “En niet alleen door de zogenaamde louche handel op internet maar ook door de keurig nette kaartjesverkopers.”

11/3  “Men heeft ons gedemoniseerd en geboycot en men heeft geprobeerd om allerlei louche zaken in onze schoenen te schuiven.”

11/3  “Men heeft ons gedemoniseerd en geboycot en men heeft geprobeerd om allerlei louche zaken in onze schoenen te schuiven.” iemand iets in de schoenen schuiven = hem die mening of bedoeling toedichten

11/3  “Mensen krijgen dingen in de schoenen geschoven die ze helemaal niet hebben gedaan.”  “Nu het kabinet alsnog zijn belofte breekt, schuift het de schuld in de schoenen van de EU.”

11/3  “Dit was voor mij een openbaring want ik heb nooit zo een bevolkingsgroep gekend, ook niet in de dorpen van Zuid- Libanon, waar de mensen vrij gelovig zijn.”

11/3

 “Dit was voor mij een openbaring want ik heb nooit zo een bevolkingsgroep gekend, ook niet in de dorpen van Zuid-Libanon, waar de mensen vrij gelovig zijn.”  “Dat werk is een echte openbaring voor mij geweest.”  “In 1975 was olieverf een echte openbaring voor mij. Het is een prachtig medium waar de fantasie in uitgewerkt kan worden.”

11/3  “Daar denkt hij dat het Arabisch nationalisme zal herleven om een einde te maken aan de corrupte regimes die stilletjes heulen met Amerikaanse imperialisten en zionisten.”

11/3

 “De grootvader van George W. Bush heulde met de nazi’s.”  Omdat hij heulde met Mussolini rustte er lange tijd een smet op zijn naam.  Er waren evenveel Nederlanders die heulden met de vijand als verzet pleegden.

11/3  “Abou Jahjah heeft grote bewondering voor Hezbollah, de sjiitische strijders die Israël vorige zomer verrasten met een regen van raketten.”  van, betrekking hebbend op, volgens de sjiieten  “Het sjiisme ( الشيعة ) of Shiá't Ali ( شیعته علی ) is qua aantal aanhangers de op één na grootste stroming binnen de Islam. Het aantal aanhangers bedraagt ongeveer 30-35% van de moslims. Het soennisme is de grootste stroming binnen de islam met circa 65%.”

11/3