Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Artroscopie Blessure verslag kijkoperatie Naam: Ben Bitter Klas : 2F
Advertisements

Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
WEERWOLVEN IN WASSENDAM! Het ingeslapen dorpje Wassendam wordt sinds enige tijd belaagd door weerwolven.
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Inbeslagneming (IBSN)
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Beroepsgeheim op de SEH
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Samenwerken aan Zorg en Veiligheid Naar een nieuw juridisch kader Drs. P.J. Gunst Projectleider.
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
De Buitengewoon Opsporingsambtenaar
Hoe verloopt een proces?
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
BRZO dag 15 mei 2014 Marike Bakker.
BUURT INFORMATIE NETWERK LOCHRISTI samen zorgen voor een veilige buurt Buurt Informatie Netwerk Lochristi Januari2010.
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Hfdst 30 De politiestrafbeschikking
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst. 9 De strafbepaling
Hfdst. 29 Wet Mulder Blz
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Strafrecht en Strafvordering
Hfdst 31 optreden in bekeuringssituaties
Hfdst. 25 Burgerlijk recht Blz Identiteitsgegevens Voornaam/-namen: Ouders kiezen de voornaam/-namen van hun kind. De ambtenaar van de Burgerlijke.
Opdracht krantenartikelen
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Hfdst 30 Bestuurlijke boete Blz Bestuurlijke boete De bestuurlijke boete kan door een daartoe bevoegde overheidsdienst zonder tussenkomst van.
Hfdst. 19 Aanhouden Blz
15 feiten die u nog niet wist of waarover u nog niet nagedacht heeft.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Transactie wordt fiscale strafbeschikking Mr. J.H.(Hans) Peek Peek advocaten-belastingkundigen te Utrecht Specialisten in FIOD- en douanezaken 6 oktober.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
Zakboekenpolitie.com Actualiteiten Strafvordering en Strafrecht 1. Zakboek Strafvordering voor de Hulpofficier van justitie (Zb Sv) 2. Zakboek Strafrecht.
Zakboekenpolitie.com Beslagbevoegdheden
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Zorgbehoevenden en woonoverlast Verplicht medicijngebruik en andere mogelijkheden.
Lichamelijke integriteit
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
Formeel Strafrecht, De Verdachte
VOERTUIGCONTROLE VOERTUIGCONTROLE Mede gebaseerd op het zakboek Strafvordering en Strafrecht voor de Politie Versie.
Externe integriteit: Wet Bibob
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Thema 2: De rechtsstaat.
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Paragraaf 4 en Halt.
Presentatie Korpschef G.H.P.K. Huijser van Reenen
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Hfdst 31 optreden in bekeuringssituaties
Transcript van de presentatie:

Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding Blz. 223-231

Fouilleren De wet kent verschillende bevoegdheden om te fouilleren: Opsporingsfouillering: een onderzoek aan lichaam en kleding om bewijsmateriaal te vinden. Dit kun je terugvinden in Sv en een aantal bijzondere wetten. Identiteitsfouillering: een onderzoek aan kleding een meegevoerde voorwerpen om de identiteit vast te stellen. Dit kun je terugvinden in Sv. Veiligheidsfouillering: een onderzoek aan de kleding om ervoor te zorgen dat de persoon die wordt overgebracht geen gevaarlijke voorwerpen bij zich draagt. Dit staat in de Politiewet 2012. Arrestantenfouillering: een onderzoek aan de kleding van een arrestant naar gevaarlijke voorwerpen, voordat hij wordt ingesloten in een politiecel. Dit staat in de Ambtsinstructie voor de politie, KMar en BOA.

Opsporingsfouillering Art. 56 Sv: Lid 1) De (h)OvJ voor wie de verdachte wordt geleid of die zelf de verdachte heeft aangehouden, kan, bij het bestaan van ernstige bezwarentegen deze, in het belang van het onderzoek bepalen dat deze aan zijn lichaam of kleding zal worden onderzocht. Lid 2) De OvJ kan bij het bestaan van ernstige bezwaren tegen de verdachte, in het belang van het onderzoek bepalen dat deze in zijn lichaam wordt onderzocht. Onder onderzoek in het lichaam wordt verstaan: Het uitwendig schouwen van openingen en holten van het onderlichaam, röntgenonderzoek, echografie en het inwendig manueel onderzoek van de openingen en holten van het lichaam. Dit onderzoek wordt gedaan door een arts. Als het om bijzondere geneeskundige redenen niet wenselijk is, wordt het niet gedaan.

Vervolg opsporingsfouillering Art. 56 Sv: Lid 3) De onderzoeken in lid 1 en 2 worden zover mogelijk op een besloten plaats en door iemand van hetzelfde geslacht als e verdachte gedaan. Lid 4) De overige opsporingsambtenaren zijn bevoegd de aangehoudene tegen wie ernstige bezwaren bestaan aan zijn kleding te onderzoeken. Ernstige bezwaren= meer dan een redelijk vermoeden, een zware verdenking, het is zeer waarschijnlijk dat de verdachte het feit heeft gepleegd.

Identiteitsfouillering Art 55b Sv: Lid 2) De ambtenaren bedoeld in het 1e lid, oefenen de bevoegdheid uit het 1e lid, alleen uit in het openbaar als dit redelijkerwijs noodzakelijk is om wegmaking of beschadiging van voorwerpen waaruit de identiteit zou kunnen blijken te voorkomen. Ambtenaren 1e lid: algemeen opsporingsambtenaren en aangewezen BOA Bevoegdheid 1e lid: onderzoek in en aan de kleding en meegedragen voorwerpen (=identiteitsfouillering) Geldt voor staandegehouden en aangehouden verdachten, verdacht van strafbare feiten (misdrijven en overtredingen)

Veiligheidsfouillering Politiewet 2012 Art. 7: Lid 3) De ambtenaar van politie, genoemd in het 1e lid, is bevoegd tot onderzoek aan de kleding van personen bij de uitoefening van hem wettelijk toegekende bevoegdheid of bij de handeling ter uitvoering van de politietaak, indien uit feiten of omstandigheden blijkt dat er onmiddellijk gevaar dreigt voor hun leven of veiligheid of die van een de ambtenaar zelf of die van derden, en dit onderzoek noodzakelijk is ter afwending van dit gevaar. Lid 4) De (h)OvJ voor wie aangehouden of rechtens hun vrijheid beroofde verdachten of veroordeelden worden geleid, is bevoegd te gelasten dat deze aan hun lichaam worden onderzocht, indien uit feiten of omstandigheden blijkt dat gevaar dreigt voor hun leven of veiligheid of voor die van de ambtenaar, en dit onderzoek noodzakelijk is ter afwending van dit gevaar.

Vervolg veiligheidsfouillering Lid 5) De uitoefening van de bevoegdheden genoemd in lid 1 t/m 4 dient in verhouding tot het beoogde doel redelijk en gematigd te zijn. BELANGRIJK: Art. 7 lid 3 Politiewet (onderzoek aan kleding) Is politiebevoegdheid, dus alleen ambtenaren van politie, KMar, en aangewezen BOA (staat in akte, art 142 Sv). Mag toegepast worden bij alle personen. Mag toegepast worden bij alle feiten Moet noodzakelijk zijn ter afwending van gevaar Zoveel mogelijk door ambtenaar van hetzelfde geslacht Moet direct aan meerdere gemeld worden

Veiligheidsfouillering aan het lichaam (art. 7 lid 4 Pw) BELANGRIJK: Bevoegd is de (h)OvJ voor wie de verdachte/veroordeelde wordt geleid Ter afwending van onmiddellijk gevaar Geldt alleen voor een aangehouden of van zijn vrijheid beroofde verdachte of veroordeelde Zoveel mogelijk door ambtenaar van hetzelfde geslacht gedaan Direct aan meerdere melden

Arrestantenfouillering Wanneer: voordat een arrestant wordt ingesloten in een politiecel Doel: voorkomen dat hij zichzelf iets aandoet, dat hij kan vluchten of het bureau in gevaar brengt. Hoe: aftasten en doorzoeken van kleding (wil je de arrestant zich om laten kleden dan moet er toestemming hOvJ zijn. Zoveel mogelijk ambtenaar van hetzelfde geslacht. Waar: Ambtsinstructie voor de politie, Kmar en andere oa.

Preventief fouilleren Op grond van art. 151b lid 1 van de Gemeentewet, kan de burgemeester een bepaald gebied als veiligheidsrisicogebied aanwijzen. In een veiligheidsrisicogebied mag de OvJ op basis van art. 52 WWM gelasten dat iedereen in dat gebied aan zijn kleding wordt onderzocht op wapens en munitie. Dit bevel is maximaal 12 uur van kracht.

Opdracht Werk in groepjes van 3 personen. Zoek op internet bij iedere fouillering een filmpje waaruit duidelijk blijkt dat het om de betreffende fouillering gaat. Geef aan waarom het om de betreffende fouillering gaat en waar staat dat deze fouillering is toegestaan en door wie hij mag worden uitgevoerd. Zorg dat je de volgende les de filmpjes bij je hebt.