Verkenning rollen en taken EduStandaard tbv:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Joris Lensink Juridisch perspectief
Advertisements

Menno Karres Lead Auditor
Markten in het zuiden Waar begin je ?. De eerste vragen •Wat is de lokale vraag ? Zijn alle groepen hierbij betrokken (m/v; GO/NGO/bedrijven etc) •Wat.
Peter van Asperen 2 3 Haute Equipe Subsidies 4 (Innovatieve) financiering.
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Metadata proces april 2009 train de trainers. Waar in het werkproces metadata Binnen de organisatie zal afgesproken moeten worden van welke data er metadata.
Extern bouwtoezicht Middachtenweg Den Haag
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Risico’s en gevaren van techniek
Financiering van eHealth innovaties
Ontwikkelingsimpact bij FMO Nanno Kleiterp – CEO van FMO, de Nederlandse Ontwikkelingsbank 13 december 2010.
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Jeanne Driessen-Engels Utrecht 10 mei 2007
Thema-bijeenkomst 6 september 2012
WDH en EMD een ZEGEN voor de zorgprofessional?
Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis
Privatisering bouwtoezicht Rapport “De markt als toezichthouder”
Zorgbrede transparantie en keuze-informatie
Exchange learning results & assesments Henk Nijstad – May 2012.
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
Acceptatiemanagement conform B-Accept Winand van Drenth
Edukoppeling certificering
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Governance / Baten uitdagingen: het verschil maken in de praktijk Reflectie op hoe uw project het verschil kan maken in de praktijk; een hulpmiddel vanuit.
1 De businesscase: een belangrijke stap op weg naar een KlantContactCentrum Doret Boonstra Intern adviseur.
Projectplan <naam project>
alles over merk gekeurd
Presentatie PSO Nederland
Business Model You Wie jou helpt (Key partners) Wat je doet
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
Relatie tussen Architectuur en Beheer. Inleiding  Architectuur:  Inzicht in samenhang en beheersing van verandering;  Actuele problematiek  Architectuur.
SKILLS KWARTAAL 4 Kwartaal 4 les 1. Indeling kwartaal 4 WeekInhoud les Week 1Canvas business model en oefenen Week 2Theorie over schrijven technisch paper.
Jaarplan Edustandaard 2016 Bureau Edustandaard Oktober
Politiek commitment voor adaptatie creëren en klaarmaken van stakeholderproces Analyse van effecten en kwetsbaarheden Verkennen van adaptatiemogelijkheden.
Informatiebeveiliging in het onderwijs. Doel 1.Informeren over de rol van Edustandaard ten aanzien van informatiebeveiliging 2.Doorspreken over de rol.
Werkgroep integrale bekostiging Jeugd Inrichting sturing en bekostiging Werkgroepinzichten vertalen naar de praktijk.
Informatiebeveiliging in het onderwijs. Doel Bespreken van…. Wat moet de rol van Edustandaard zijn ten aanzien van informatiebeveiliging binnen het onderwijs?
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
P. van der Terp DienstverleningPlus. 2 Agenda Historisch perspectief Ingreep Overgangsjaar 2007 Historische kosten Vergelijking kosten Filenet.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Lectoraat Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO) Jos Castelijns, Marja Wijnen, Mark Wouters & Willem Heldens Interactum 8 april 2011.
Innovatie in Juridische Dienstverlening Jelle van Veenen.
“Projectmanagement binnen het ISZF” Henk Post, april 2007 (presentatie Mt Gaasterlân-Sleat)
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Businesscase vanuit een ander perspectief Herman Uffen MSc. Koplopers Archief 2020.
(basis)training voor praktijkbegeleiders 13 december 2015 Module rol van de beoordelaar.
22 maart 2016 Historische schets EVC EVC bijeenkomst: Ervaring telt!
1 Optimalisatie van de keten bij uitbesteding Optimalisatie van de keten bij uitbesteding Koenraad Bruins Rabo Bouwfonds.
Agenda, Regels, Rollen. 2016? Hoe? Het Business Model Canvas!! 1.
Waar staan we nu met validering? Ervaring telt! 22 maart 2016 Patrick Leushuis.
Bevindingen Proefopstelling OSO op EK Overstap Service Onderwijs op Edukoppeling One small step for (a) man…
Transitiepaden AFL Van school  Naar kenniscentrum AFL Van werken binnen teams in opleidingen  Naar samenwerken binnen en tussen domeinen en met de 5.
Business Process Management
WERKKAMER PRODUCTCERTIFICERING Jaarplan 2017 en verder
Wegen van waarden en randvoorwaarden
HELP! Beren op de omgevingsweg
Toekomstige veranderingen:
Analyse van het studiekeuzeadvies binnen het Ichthus Lyceum
Co-creatie kan plaatsvinden met: Publiek Andere culturele organisaties
Inkoopcoöperatie.
Samenwerking waterbeheerders
Bijeenkomsten modernisering CAO Sport
Business case Enterprise Service Bus
Deze complexe relatie wordt beïnvloed door veel factoren, waarvan beslissingen die het management wel of niet neemt, waarschijnlijk de belangrijkste zijn.
Sensoren en de rol van de overheid
Team charter Instrument.
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Opgaven in het sociale domein
Transcript van de presentatie:

Verkenning rollen en taken EduStandaard tbv: Verhogen van commitment in gebruik! H-P Köhler, Kennisnet

Aanleiding Acteren op de behoefte uit de sector door zijn activiteiten meer te richten op de implementatie van standaarden. Het gebruik! Valideren verhoogt de kwaliteit van de koppelvlakken. Erkenning van de organisaties die investeren in de implementatie(s)

Hoofdvraag Kan EduStandaard, door het gebruik van implementatie instrumenten en een verbreding in zijn rollen en taken, het commitment in gebruik van standaarden vergroten? En op deze manier voldoen aan een behoefte in de keten?

Instrument Voordelen Nadelen Gedragscode/ Zelfverklaring Er is geen uitvoerder nodig en dat scheelt kosten. De keten kan als toezichthouder functioneren. Mits er een loket is waar ge(mis)bruik gemeld kan worden. Het schept een verbinding om met elkaar dezelfde verklaring te ondertekenen.   Het normenkader en de verklaring moeten onafhankelijk worden opgesteld en beheerd. Er is geen validatie. Waardoor het gezien kan worden als een zachte vorm van toetsing. Een sanctie is moeilijk te realiseren. Certificering Een certificaat heeft aanzien en levert een harde validatie, mits het proces goed is geregeld. Leveranciers krijgen erkenning. Verhoogt de kwaliteit van de keten. Kan kosten dekkend ingericht worden. Als je het goed wilt inrichten wordt het al snel gezien als een kermis. Er moet goed onderzocht worden welke impact het invoeren van certificaten heeft op de markt. Als het ingevoerd wordt moet de kwaliteit hoog zijn. Je wil voorkomen dat leveranciers de toezichthouder juridisch aanklagen. Een groot aantal certificaten binnen een keten zorgt voor veel onduidelijkheid bij de scholen. De herkenbaarheid en de waarde neemt hierdoor af. Het tot op zekere hoogte uniformiseren van certificaten is daarom wenselijk. Versiebeheer van standaarden zorgt voor veel complexiteit en verhoogt het aantal certificaten. Een sanctie, is moeilijk te realiseren. Deze zal in de praktijk door de markt bepaald worden. Validatie service Open karakter, geen sancties of stempels. Verhoogt de kwaliteit van de keten. Mits leveranciers de service ook gebruiken. Een validatie service kan in combinatie met de andere instrumenten een meerwaarde opleveren. Onderzocht moet worden hoe de kosten van een dergelijke service publiek privaat verdeeld moeten worden. Toetst op techniek en niet op semantiek. Plugfest Is laagdrempelig en relatief goedkoop. Het levert de leverancier niet altijd de gewenste erkenning. Een plugfest is een technisch feestje. De afstand met de business is hierdoor groot. Implementatie ondersteuning In de vorm van een implementatie project wordt er een overleg structuur gecreëerd die er voor zorgt dat er op alle niveaus wordt samengewerkt. Er moet een model bedacht worden waardoor de keten dit soort implementatie projecten kan financieren. Je creëert een project met zijn eigen dynamiek. Stimulerings- regeling (fonds) Financiële prikkel levert implementaties op en de voorwaarden helpen in het erop toezien dat deze implementatie ook valide is. Financiële prikkel levert nog geen business case. Het continueringsvraagstuk speelt dan altijd een rol. Is er geen geld meer dan neemt de waarde al snel af.

Wat kunnen we bereiken? Meer interoperabiliteit en transparantie. Adoptie bevorderen door erkenning. Betrouwbaarheid. Kwaliteit van de koppelvlakken/Service level afspraken, etc Financiën. Certificering kan ingezet worden als potentiële bron van inkomsten

Rollen en taken

Toepassingsdomeinen EduKoppeling OSO Distributie & Toegang

Aanbevelingen Normenkaders die worden toegepast om certificaten of zelfverklaringen af te geven kunnen in beheer worden gebracht bij EduStandaard. Onderzocht moet worden of hier een ander proces voor nodig is als nu is ingericht voor de standaarden die we beheren. Er moet een besluit genomen worden of EduStandaard ook als toezichthouder wil/kan optreden wanneer een eigenaar of opdrachtgever van een standaard hier om vraagt als deze wil gaan certificeren, verklaren of stimuleren. Verken voor de standaarden uit ons portfolio of er behoeftes zijn bij de stakeholders om een instrument in te zetten om de implementatie te bevorderen. Wanneer deze behoefte er is, kan gekeken worden wat het te verwachte effect is en hoe dit instrument gefinancierd kan worden. Geef opdracht om een checklist te ontwikkelen wat als sturings-instrument gebruikt kan worden om bepaalde afwegingen te kunnen maken in het kiezen van een instrument en op welke wijze de organisatie rond dat instrument ingericht kan worden.