 Aaanpassingen die de patronaten wilden doorvoeren leverden voor Wereldoorlog II niet veel op.  De veranderingen die wel werden doorgevoerd resulteerden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De bedenker van het Daltononderwijs
Advertisements

Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
STEDELIJKE JEUGDRAAD ZOTTEGEM
DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
Quentin Tarantino Quentin Tarantino (Knoxville, Tennessee), 27 maart, 1963) is een Amerikaanse filmregisseur. Zijn bekendste films zijn Reservoir Dogs.
Reflecties Onderzoek ‘Jeugdwerk met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren’ Tineke Van de Walle Vakgroep Sociale Agogiek, Universiteit Gent Steunpunt.
Tuur & Gert bezoeken. M A E N D E L E O Het jeugdcentrum Maendeleo neemt het op voor verwaarloosde jongeren. Het jeugdcentrum doet dit echter op een heel.
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Beelden storm.
De Slippertjes.
Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
VISIE “Techniekmuseum HEIM is een interactief belevings- en ontmoetingscentrum waarin techniek, geschiedenis en wetenschap zijn gekoppeld aan vernieuwende.
Leven en wonen uw zorg opgaveprobleem Opgave Eigen gezondheid op peil houden door: Actieve leefstijl Gerichte training.
Door Rosalie Blok. 4 en 5 juni 2013 was het weer tijd voor de Jaarlijkse modeshow van de studenten van de opleiding Mode/maatkleding van ROC Tilburg.
Het verleden en de toekomst van muziek.
Bezoek een sportief evenement:
Jongeren willen een eigen leven
Andere uitingen Cultuur middeleeuwen.
voorzitter Johan Cruyff Foundation
Bedevaartsoorden en krachtplaatsen
Dr. S.E. Buitendijk - Public Health Forum Gezondheidszorg voor Nederlandse kinderen: het kind moet centraal, maar hoe? NPHF 19 maart 2008.
Paragraaf 7: Ieder voor zich
De dienst klinische psychologie in een psychiatrisch ziekenhuis
ELISE DENHAENE 1BaSWB VRIJWILLIGERSWERK INPASSEN IN DE STRUCTUUR VAN EEN ORGANISATIE.
Israël en het Midden-Oosten Israël en het Midden-Oosten.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Paragraaf 9 Een andere aanpak.
11 Feminisme.
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
- 1. Waar wordt u, als u naar onze jeugd en ons jeugdwerk kijkt, nu echt blij van ? Gesprekken met jongeren Samen dingen doen Veel kinderen naar de tienerdienst.
Glow.
“No problem can be solved from the same level of consciousness that created it. We must learn to see the world anew.” Albert Einstein.
En inderdaad haar handen werden weer warm.
¡ HET LIJKT ONMOGELIJK ! IT SEEMS IMPOSIBLE !
De theebuiltjespedagogiek van het jeugdwerk.
Ik ben Peter en dit is mijn verhaal…
Breuken in de Kerk overzicht in vogelvlucht God openbaarde zich in de geschiedenis van het Joodse volk.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Een leesstrategie: toepassing
Industriële Revolutie
Een kaart voor topondernemers
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
De zee..
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
 Tijdens industrialisering en proletarisering  Veel werkloosheid  Vorming kleine jeugdgroepen.
Inleefdag Naam organisatie Naam leerlingen. De organisatie zelf  Algemeen (ligging, type organisatie, openingsuren, …)  Doelstellingen van de organisatie.
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
QUIZ! START! Hoe goed ken jij onze groepsleden?
Wereldoriënterende vakken in de onderbouw.. Aanleiding tot ons onderzoek Er is vraag naar lesmateriaal voor wereldoriënterende vakken in de groepen 1.
De politie van vroeger.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.
 Industriële revolutie Uitleg  Periode waarin de landbouw voor de meeste mensen in Europa als belangrijkste middel van bestaan verdrongen werd door.
GETUIGENISSEN ‘MANTELZORGVRIENDELIJKE MANAGERS’. Getuigenis 1 Uit de organisatiescan die we onze medewerkers begin 2014 lieten invullen, bleek dat er.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Israël - Palestina.
Renaissance en Opstand
Zullen we onze kinderen vandaag even laten geloven dat er daadwerkelijk een lieve oude meneer uit Spanje komt die ze gratis kadootjes en pepernoten geeft?
Relaties Een diepere kijk. Waarom horen mensen zo graag bij een groep 3 vragen aan Herman De Dijn.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Pater Damiaan. Wie is Pater Damiaan Pater Damiaan is in 1840 geboren in het dorpje Tremelo. Hij is opgegroeid op een boerderij. Arm waren ze niet. Jozef.
Tekst hier Positieve beeldvorming rond diversiteit stimuleren in de media.
Workshop 'Anachronisme: historische zonde of handig didactisch instrument?': rapportering plenum Moeten wij die datum vanbuiten leren? Chronologie en historisch.
LEEN VAN HULST MELK & SNEEUW. Titel: Melk & Sneeuw Uitgeverij: ’t Verschil Verschijning: 30/11/2011 Vertaling: In het Fins en Engels.
ViaVia Info-presentatie
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
Cursus 2.3 Het Leven van de Eerste Boeren Klas 1 BK Lesweek 4
Kwaliteit in de zorgverlening
Transcript van de presentatie:

 Aaanpassingen die de patronaten wilden doorvoeren leverden voor Wereldoorlog II niet veel op.  De veranderingen die wel werden doorgevoerd resulteerden niet echt in een vernieuwingsbeweging.  De centrale aandachtspunten in die tijd waren spelend samen-zijn, gezamenlijke geloofsbeleving, en tenslotte een organisatie waarin ook jongeren verantwoordelijkheid droegen.  Chirojeugd is ontstaan tijdens en onmiddellijk na Wereldoorlog II toen de centraal georganiseerde jeugdbeweging zich over heel Vlaanderen verspreide.

 Anders dan de K.A-beweging wilden de vernieuwde patronaten zich richten op alle kinderen en niet een specifieke leeftijdsgroep.  Jaar na jaar werden vernieuwingen doorgevoerd waardoor men tot een soort praxis kwam die jongeren aantrok.  Men begon ook rekening te houden met initiatieven die zich in het buitenland afspeelden. Zo kreeg de Chirojeugd stilaan een vaste vorm.

 De parochiale jeugd werd nog altijd als doelpubliek gezien. “De termen “gezonde ontspanning” en “huiselijk reine atmosfeer” gaf de te creëren sfeer als één van de functies van het jeugdwerk aan: Chirojeugd wilde een “tehuis” zijn.”  (An, H. (1985). Krachtlijnen in de doelstellingen van Chirojeugd (tot medio jaren '60). In Vijftig jaar chiroleven (p. 81). Leuven: Universitaire Pers.)

 “Peeters stelde dat de Chirojeugd een beweging wilde zijn waarin de Kerk aan de eigentijdse noden van de jeugd tegemoet kwam.”

 De innerlijke verlangens van de jeugd volgens Peeters zijn: 1) het ontwikkelen van een levensroom, 2) het streven naar levensvreugde, strijd en kameraadschap, 3) het willen jong zijn, het actief willen zijn.

 In de Chirojeugd waren, en nog altijd, er groeimotieven, namelijk blijheid, kranigheid en kameraadschap.  Verdere groeimotieven waren het streven naar of creëren van een familiegeest, broederlijke liefde en een apostolaatgeest.

 Chirojeugd koos voor 3 basismethoden om het ideaal te realiseren:  de familiale methode  de esthetische methode  en de actieve methode.

 Sinds het midden van de jaren ’60 gebruikte de Chirojeugd nieuwe technieken. Dit omdat de vroeger methoden niet meer genoeg effect hadden om de jongere warm te maken voor de beweging. De technieken die ze toen ontwikkelden gebruiken ze nu nog steeds.