De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cursus 2.3 Het Leven van de Eerste Boeren Klas 1 BK Lesweek 4

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cursus 2.3 Het Leven van de Eerste Boeren Klas 1 BK Lesweek 4"— Transcript van de presentatie:

1 Cursus 2.3 Het Leven van de Eerste Boeren Klas 1 BK Lesweek 4
Mens en Maatschappij Cursus 2.3 Het Leven van de Eerste Boeren Klas 1 BK Lesweek 4 Blz. 56 in het handboek.

2 Vorige les: ? – 3000 v. Chr. Ik kan in eigen woorden uitleggen wat een nomade is. Ik kan drie voorbeelden van bezit opnoemen die de Jagers en Verzamelaars hadden. Ik ben bekend met rotstekeningen en kan vertellen waar deze vroeger voor gebruikt werden. Ik ben bekend met hoe de samenleving van de Jagers en Verzamelaars eruit zag. Je leert de volgende begrippen: Nomaden, Middel van Bestaan, Bezit, Zelfvoorziening, Continuïteit, Prehistorie, Archeologen en kan deze ook in eigen woorden uitleggen.

3 Deze Les: ? – 3000 v. Chr. Ik kan in eigen woorden uitleggen wat de landbouwrevolutie is. Ik kan drie voorbeelden van bezit opnoemen die de Eerste Boeren hadden. Ik kan wat vertellen over wat er voor de jagers en verzamelaars veranderde toen ze boeren werden. Ik kan in eigen woorden uitleggen wat de prehistorie is en in welke jaartallen dit was. Je leert de volgende begrippen: Landbouwrevolutie, Hunebed en Landbouwsamenleving en kan deze ook in eigen woorden uitleggen.

4 De Eerste Boeren ? – 3000 v. Chr. Na de eerste mensen komen de eerste boeren. Prehistorie Tijdvak Jagers en Boeren Steentijd Bronstijd IJzertijd Jagers en Verzamelaars Boeren Voor Christus Voor Christus Voor Christus

5 De Eerste Boeren ? – 3000 v. Chr. Na de eerste mensen komen de eerste boeren. Eerste Mensen Jagers en Verzamelaars Nomaden Weinig bezit, moeten veel reizen Middel van bestaan: Jagen en verzamelen Eerste Boeren Boeren Wonen op een plek Al veel meer bezit: huizen, dieren, gereedschap etc.. Middel van bestaan: Landbouw Wat is het middel van bestaan van de boeren?

6 De Eerste Boeren ? – 3000 v. Chr. Jagers en verzamelaars ontdekken een manier waardoor ze meer voedsel overhouden. De landbouw. Ze hoeven nu minder rond te trekken en kunnen langer op een plek blijven. Ze gaan dan ook schapen en paarden houden op een plek, zodat ze altijd vlees bij zich hadden. De nomaden gingen zo langzaam over in een landbouwsamenleving, een samenleving waarin de mensen leven van de landbouw. Dit was voor deze mensen een grote verandering, een grote verandering noem je ook wel een revolutie.

7 De Eerste Boeren ? – 3000 v. Chr. Door de landbouwrevolutie veranderde er veel voor de mensen. Zo bleven ze nu op een plaats wonen en gingen ze huizen bouwen. Mensen kregen daardoor ook meer bezit, ze hoefden namelijk niet alles meer mee te nemen en konden daardoor spullen bewaren. De ene boer had daardoor ook meer dan de andere, er kwam meer verschil tussen arm en rijk. Toch was er ook continuïteit: Ze bleven nog steeds jagen en vissen. Wat is continuïteit ook al weer?

8 Mensen in Nederland ? – 3000 v. Chr.
Rond 5.o00 V. Christus kwamen ook de eerste boeren in Nederland. Zij woonden in Limburg en Gelderland omdat het in de rest van het land te nat was en te weinig voedsel was. Deze mensen bouwden ook Hunebedden: grote op elkaar gestapelde stenen waarin zij hun doden lagen. Ze werden daarnaast ook met allerlei spullen begraven, het bezit, die van hun waren. Toch was er ook continuïteit: Ze bleven nog steeds jagen en vissen. Wat is continuïteit ook al weer?

9 Einde van de Jagers en de Boeren
? – 3000 v. Chr. Rond V. Christus eindigt het tijdvak van de Jagers en Boeren. De Prehistorie stopt dan. Vanaf dit moment gaan mensen lezen en schrijven. Prehistorie = De Tijd waarin mensen nog niet lezen of schrijven. Wat is Prehistorie ook alweer?

10 Samengevat ? – 3000 v. Chr. Landbouwrevolutie = Mensen gingen op een vaste plek leven. Zij hoefden niet langer te jagen en verzamelen maar gingen leven van de landbouw. Drie voorbeelden van bezit = Dieren, Boerderijen, Werktuigen, Potten, Bekers. Leven = Het leven van mensen veranderde enorm. Hun bestaan werd rustiger en veiliger, meer zekerheid. Prehistorie = Periode waarin mensen nog niet opschreven wat zij deden.


Download ppt "Cursus 2.3 Het Leven van de Eerste Boeren Klas 1 BK Lesweek 4"

Verwante presentaties


Ads door Google