De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 1.4 Bouwen en graven..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 1.4 Bouwen en graven.."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 1.4 Bouwen en graven.

2 Bezit Jagers en verzamelaars deelden alles:
Voorwerpen waren algemeen bezit. Er was weinig verschil in macht. Dat is namelijk nu ook zo bij mensen die nog zo leven. Wel een stamhoofd, maar veel samen belissen.

3 Meer verschillen: Mensen waren gelijk.
Als ze als boeren gaan leven komen er meer verschillen. Boeren hebben meer bezit ( voorwerpen) Rijke boeren met meer spullen hadden ook meer aanzien. Ze luisterden eerder naar je!

4 Rijkdom Rijke boeren werden vaak de baas in het dorp.
Er waren grote verschillen in bezit, aanzien en macht. Dit zijn sociale verschillen. Dit komt door de landbouwrevolutie. Dit is een kenmerkend aspect.

5 Meer en minder grafgiften
Verschillen in rijkdom zijn te zien aan hun graven: Doden kregen spullen mee in hun graf: Potten, gereedschappen. Rijkere mensen kregen duurdere grafgiften mee.

6 Hunebedbouwers In Noord-Nederland gaan mensen hunebedden bouwen als graven. Naam: mensen dachten dat ze gebouwd waren door reuzen (=hunen) Gebouwd vanaf 3400vc.

7 Hunebed Werden gebruikt als familiegraf.
Grafgiften: sieraden, potten, eten en drinken. Waarom? Geen idee! Waarschijnlijk vanwege het geloof: De dode had deze spullen nodig in het hiernamaals.

8 Bron 18, pagina 19 De cultuur van de hunebedbouwers:
Hun manier van leven. Kleding, voorwerpen, huizen, etc.

9 Natuurgoden en geesten
Hunebedbouwers vereerden veel goden. En ook de maan, rivieren en bliksem. Dit is een natuurgodsdienst. Alles in de natuur heeft een god.

10 Als mensen doodgingen werden ze geesten.
Zo konden ze veel dingen die ze niet snapten toch verklaren! Ze wilden de goden ook tevreden houden: Ze offerden dieren voor de goden of deden een speciale dans.

11 Einde


Download ppt "Paragraaf 1.4 Bouwen en graven.."

Verwante presentaties


Ads door Google