De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR

Verwante presentaties


Presentatie over: "DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR"— Transcript van de presentatie:

1 DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
1. Dove mensen kunnen geen leerkracht worden. 2. De Broeders van Liefde en Zusters van Liefde startten het eerste echte dovenonderwijs in 1825. 3. In België was gebarentaal in het onderwijs verboden tot ongeveer 1980.

2 DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
1. Niet waar. Dove leerkrachten werken in het dovenonderwijs. 2. Waar. Dat was in Gent, in de Bijloke. Later verhuisde de school naar de Appelstraat. Sint-Gregorius in Gentbrugge werd gebouwd in 1957. 3. Waar!

3 DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
Op de 2 volgende dia’s zie je de 2 keramieken aan de hoofdingang van het K.O.C. Sint-Gregorius in Gentbrugge waarop de geschiedenis van het instituut van 1823 tot 1964 en wat vooraf ging wordt uitgebeeld.

4 1823…

5 1964 …

6 DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
4. Dove kinderen horen thuis in aparte scholen. 5. Doven spellen elkaars naam met het vingeralfabet. 6. Gebarentaal kent in Vlaanderen vijf dialecten.

7 DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
4. Niet waar. Heel wat dove kinderen volgen nu les in een gewone school. Dit is pas zo sinds zowat Tot dan gingen ze naar aparte dovenvakscholen waar ze een beroep leerden. 5. Niet waar. Doven geven elkaar een naam in gebarentaal op basis van eigenschappen. 6. Waar. Er zijn vijf dialecten omdat er 5 dovenscholen waren: één in elke provincie.

8 DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
7. Ook wie doof is, kan dansen. 8. Als je een dove voor het eerst ontmoet, neem je best geen contact. 9. Doven kunnen niet werken of huwen. Ze blijven thuis of zitten in een speciale instelling.

9 Dansen http://www.youtube.com/watch?v=XG9-ScRVkII

10 DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
7. Waar. De meeste doven hebben gehoorresten en horen toch iets van de muziek. Wie helemaal doof is, gebruikt zijn overige zintuigen en danst op basis van bastonen, lichteffecten en geuren. Een dovendisco heeft een trilvloer, een bewegende dansvloer. 8. Niet waar. Lichaamstaal begrijpt iedereen. Als je de aandacht van doven wilt trekken, kan je zacht op hun schouder tikken of even zwaaien. 9. Niet waar. Doven kunnen een normaal leven leiden.

11 DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
10. Kinderen die doof geboren worden kunnen nu al veel beter geholpen worden. Zelfs zo goed dat ze kunnen communiceren met horenden. 11. Er bestaat zoiets als een ‘dovenkoor’. 12. Doven kunnen geen voetbalwedstrijd (en andere sporten) spelen, want ze horen het fluitsignaal van de scheidsrechter niet.

12 DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
10. Waar. Bij dove baby’s kan men een implantaat inbrengen. Na jarenlang oefenen kunnen deze kinderen praten. Bekijk de reportage van Charlotte:

13 DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
11. Waar. In Vlaanderen bestaat een dovenkoor. Ook in andere landen. Kijk eens op en

14 Liverpool Signing Choir
Het Liverpool Signing Choir is een koor waarin kinderen met en zonder gehoorproblemen uit heel Liverpool samen zingen. Het koor begon met 12 kinderen van wie er een volledig doof was. Er was al gauw veel belangstelling voor het koor bij andere scholen in en rond Liverpool waardoor het koor nu kinderen uit heel Liverpool telt. Dit stedelijke koor werd in 2009 officieel voorgesteld en is nu een rolmodel en ambassadeur geworden voor de jongeren, hun scholen, de horende gemeenschap en de dovengemeenschap, de stad Liverpool en hun land. Het Liverpool Signing Choir kreeg onlangs de prestigieuze ‘Queens Award for Voluntary Services’ uitgereikt.

15 DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
12. Niet waar. Het fluitsignaal wordt vervangen door vlaggen of kaarten. Wil je nog veel meer weten over doofheid?


Download ppt "DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR"

Verwante presentaties


Ads door Google