De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De bedenker van het Daltononderwijs

Verwante presentaties


Presentatie over: "De bedenker van het Daltononderwijs"— Transcript van de presentatie:

1 De bedenker van het Daltononderwijs
Les 2 De bedenker van het Daltononderwijs

2 Helen Parkhurst (1886 – 1973)

3 Haar jeugd Helen werd geboren op 8 maart 1886 in het plaatsje Durand in Papin County, Wisconsin, aan de rivier Chippewa. Haar ouders runden daar een hotel en haar vader handelde ook in vee. Voor Helen was haar oma heel belangrijk. Zij gaf haar vertrouwen en heeft haar ook geld gegeven voor haar carriere. Helen kon als vijfjarige al heel goed lezen. Ze ging in Durand naar school en in 1904 haalde ze haar diploma

4 Haar eerste beroep Helen was kritisch op het onderwijs: het steeds stilzitten, steeds luisteren, uit het hoofd leren van teksten en het oefenen en herhalen van opdrachten vond ze niet uitdagend genoeg. Parkhurst wist al vroeg dat ze onderwijzeres wilde worden . Na een korte zomercursus werd ze onderwijzeres van 40 kinderen. Ze was toen 17 jaar en had nog geen opleiding gedaan voor docent. Een jaar later ging ze wel een opleiding daarvoor volgen en in 1907 haalde ze haar diploma. Ze had toen al allerlei nieuwe ideeen. Ze veranderde allerlei dingen in haar klaslokaal en in de manier van lesgeven. Ze werkte daarna op meerdere scholen en gaf al snel les aan andere docenten.

5 Maria Montessori In 1913 werd Helen directeur van de onderwijsafdeling van de lerarenopleiding. Zo kwam ze in contact met Maria Montessori. De ideeën van Maria spraken haar erg aan. Ze reisde naar Rome in Italie om van Maria te leren. Van 1915 tot 1918 werkte ze samen met Maria Montessori. Omdat ze nu veel van Montessori-onderwijs wist, werd ze officieel vertegenwoordiger van dit onderwijs in Amerika. Ze reisde heel Amerika door en gaf uitleg over Montessori-onderwijs.

6 The Dalton School Door de eerste wereldoorlog werd het contact tussen Helen Parkhurst en Maria Montessori minder goed. Italië was nu immers een vijand van Amerika. Ook wilde Helen haar eigen gang gaan. Helen richtte in 1919 haar eigen school op in New York waar ze ging werken volgens het Daltonplan. Ze noemde deze school The Dalton School. Helen bleef tot 1942 directeur van deze school. Ze vond het vooral belangrijk dat het onderwijs aansluit bij wat een leerling al kan. Helen Parkhurst schreef een boek over haar manier van lesgeven. Dit boek heet “Eductation on the Daltonplan”. In het Nederlands vertaald, betekent dit “onderwijs volgens het Daltonplan”

7 Het contact met Nederland
In 1920 kreeg Helen bezoek van mensen uit Engeland. Een van deze bezoekers schreef een heel stuk in de krant over de The Dalton School. Zo kreeg deze manier van lesgeven steeds meer bekendheid. Helen Parkhurst werd beroemd. Ze werd door veel landen uitgenodigd om te komen vertellen over haar plan. Hiervoor reisde ze over de hele wereld en kwam ze onder andere in Nederland. Als in de jaren 30 de Nederlandse Daltonvereniging wordt opgericht, zij er ook contacten met Helen Parkhurst. In de laatste jaren van haar leven werd Parkhurst nog benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

8 De programma’s op de radio
In 1942 stapte Helen uit het onderwijs. Ze was toen 55 jaar oud en begint een nieuwe carriere. Ze ging psychologie studeren. Na deze studie besteedde ze haar tijd met het in gesprek gaan met kinderen over veel verschillende onderwerpen: liegen, stelen, straf, de dood en God. Uiteindelijk interviewde ze kinderen op de radio en tv over deze onderwerpen. Ze vond het heel belangrijk dat er eens naar de kinderen werd geluisterd. In 1951 schreef ze nog een boek over alle gesprekken die ze gevoerd had.


Download ppt "De bedenker van het Daltononderwijs"

Verwante presentaties


Ads door Google