Studieochtend Basiskwaliteit en basisondersteuning 1 november 2012 1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

PPO Delflanden Op weg naar 1 augustus 2014.
Leek, zaterdag 30 november Zorgplicht  Schoolbestuur  Leerlingen die staan ingeschreven  Leerlingen die worden aangemeld  Geen leerling tussen.
VOORLICHTING voor OUDERS najaar 2013
De Zevensprong APRIL De Zevensprong.
Nu: weer samen naar school
Bekostiging passend onderwijs
Weer Samen Naar School 2012 en verder studiedag Dronten,
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
SWV de Eem.nl Amersfoort Baarn Bunschoten-Spakenburg Leusden Soest (Soesterberg) Woudenberg 31 schoolbesturen 123 scholen: 113 bao 7 sbo 3 so.
Kenniskring VSO 25 september Budgettaire beheersbaarheid en transparantie Geen thuiszitters Minder bureaucratie Noodzaak tot het labelen van kinderen.
 Gebaseerd op bestuurlijke uitspraken*  Voorbereidende besluitvorming door Stuurgroep  Uitwerking in diverse werkgroepen: -Inhoud -Bestuur -Gemeenten.
Passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek April 2012.
Swv V(S)O Eemland Baarns Lyceum 14 oktober 2013.
Passend Onderwijs: onze gezamenlijke zorg?
Samenwerken aan veranderend passend onderwijs
passend onderwijs en zorgplicht
De ondersteuningsbehoefte van de leraar
Samenwerkingsverband VO 23-02
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
Passend Onderwijs Zorg in en om de school
Swv V(S)O Eemland Voorlichting medezeggenschapsraden
Samenwerkingsverband passend onderwijs VO/VSO Helmond-Peelland
MONITORING PILOT MDO BEDRIJFSECONOMISCH (BUREAU INFINITE)
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr / mr 13 juni 2013.
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
De kern van het arrangeren
FINANCIEN BESTUURLIJKE EN FINANCIELE ASPECTEN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
MODEL ONDERSTEUNINGSPLAN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs April 2012 Auteurs: Ron Benjamins, Dick Rasenberg.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Maastricht 5 oktober 2012 Ron Benjamins.
27 januari 2014 Handelingsgericht Arrangeren. HA 27 januari 2014 Programma Welkom Algemene inleiding Henk Büscher Presentatie Pilot a. Evalueren.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
Ieder kind de best passende ontwikkeling 8 februari 2011 Henk Keesenberg
SWV passend onderwijs i.o. Informatieavond mr 5 juni 2012.
 Bijpraten over ontwikkelingen Passend onderwijs  Op hoofdlijnen schetsen van nieuwe structuur swv Doetinchem Koffie/ thee  Uitwerking thema’s nieuwe.
Passend Onderwijs Directie en IB-ers 10 en 31 oktober 2013.
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Belang Kind Verdeelmodel Verevening
Wat is passend onderwijs?
TAC. 1.Voorzitter 2.Vertegenwoordiging primair onderwijs (sbao) 3.Vertegenwoordiging SO cluster 3 4.Vertegenwoordiging SO cluster 4 Per bespreking 5.Wisselende.
Doelen, ambities en werkwijze Passend Onderwijs
Voorschoolse instellingen Haaksbergen & Hof van Twente
informatiebijeenkomst
Infobijeenkomst IB-ers & directies en ondersteuners scholen PMT
23 september 2014.
Passend Onderwijs in onze deelregio. Programma 7 oktober uur – uurInloop koffie/thee uur – uurOpening uur – uurInformatie.
Diepteanalyse tbv typologieën van samenwerkingsverbanden
Ouderavond verwijzingen vervolgonderwijs.  Welkom  Passend Onderwijs  Verwijzingsprocedure  Mogelijkheden verwijzing - SBO (Speciale Basisschool)
Passend onderwijs maak(t) het mogelijk
Expertise Onderwijszorgkoepel Nu en in de toekomst.
‘Passend Onderwijs’. Gezamenlijke opdracht regulier en speciaal onderwijs. Herverdeling:  Ondersteuning  Middelen Eigen beleid in de regio (SWV)
Lucas Rurup één jaar onderweg…en nu verder.
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr 10 oktober 2012.
Agenda  Wat is Passend Onderwijs?  Samenwerkingsverband de Eem  Zorgplicht  Basisondersteuning  Wanneer komt u ons tegen?  Waar kunt u met vragen.
Bijeenkomst SWV Kampen 27 oktober  Stroomschema routing Aanvraag Arrangement/ TLV  SWV Kampen.
WELKOM! Kick-Off Passend Onderwijs SWV V(S)O uur Duiven, 23 oktober 2013.
Passend onderwijs Dominique van der Elst 7 oktober 2013.
Volle Kracht Vooruit Stand van zaken Passend onderwijs – inhoud – tijdpad - financiën.
Vso voorlichting 27 maart 2014 Passend Onderwijs vanuit het perspectief van vso scholen.
Geen rugzakjes meer, wat nu? Tine Bruijne Mirjam Moons.
Ieder kind de best passende ontwikkeling februari 2013 OP WEG NAAR 2014.
WSNS regio Leiden en VIA Leiden. WSNS is een samenwerkingsverband van alle schoolbesturen primair onderwijs in de regio Leiden Wij zijn van en voor de.
Roel Weener Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG.
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Ieder kind de best passende ontwikkeling NOT 2011 Henk Keesenberg
LWOO en PRO Integratie in passend onderwijs 11 mei 2015.
passend onderwijs en de overdracht po-vo
Passend Onderwijs en Zorgplicht
WELKOM CBO Meilân MR en GMR 8 juni 2017.
Transcript van de presentatie:

Studieochtend Basiskwaliteit en basisondersteuning 1 november

AGENDA 9.00 uur – 9.10 uur: Welkom en mededelingen 9.10 uur – 9.45 uur: Toelichting basiskwaliteit, basisondersteuning, extra ondersteuning en zware ondersteuning uur uur: Pauze uur – uur: Ronde tafelgesprekken uur – uur: Afsluiting 2

Uitgangspunten: De eerste en belangrijkste verantwoordelijkheid voor de leerlingenzorg ligt bij de scholen en schoolbesturen. Het samenwerkingsverband steunt dat en vult dat aan waar nodig; Wij streven met elkaar naar schoolnabije en laagdrempelige oplossingen met een zorgcontinuüm dat kinderen steunt op hun individuele behoefteniveau en met zo weinig mogelijk bureaucratische belemmeringen; Hierbij sluiten wij aan op de (jeugd) zorg(kolom) en zullen het aanbod daarvan ook beïnvloeden waar dat noodzakelijk is. 3

Elementen bij de uitgangspunten: Ondersteuningsprofiel en basisondersteuning van de school belangrijk uitgangspunt; Ondernemerschap van de school bij het invullen van de zorgplicht; In de besteding van ondersteuningsmiddelen het zwaartepunt op de scholen, vervolgens leerlinggebonden inzetten van specifieke deskundigheid en een tenslotte een beperkt ondersteuningsaanbod van het SWV 4

Basiskwaliteit Elke school voldoet aan de basiskwaliteit op basis van de toezicht indicatoren van de inspectie: Opbrengsten Leerstofaanbod Onderwijstijd Schoolklimaat Didactisch handelen Afstemming Begeleiding Zorg Kwaliteitszorg Basiskwaliteit is fluctuerend. 5

Fluctuerende basiskwaliteit. 6

Basisondersteuning Uitgaan van de ondersteuningsprofielen van alle scholen; Moet je uitgaan van de grootste gemene deler (standaard); Wat is de ambitie naar de toekomst, m.a.w. wordt de g.g.d. bijgesteld? Zijn de ondersteuningsprofielen van het SBO en SO hierbij ook relevant? 7

Kernpunten ondersteuningstoewijzing Zorgplatform is de spil bij ondersteuningstoewijzing. Zorgplatform bestaat uit leerkracht, ouders, IB, orthopedagoog en een CJG-medewerker; Belangrijkste vraag kan de ondersteuningsbehoefte binnen de basisondersteuning plaats vinden; Zorgplatform bepaalt in afstemming onderwijsarrangement; Bij niet bepalen van onderwijsarrangement wordt trajectbegeleiding ingeschakeld; 8

Extra ondersteuning: De school kan basisondersteuning geven aan een kind mits er sprake is van extra ondersteuning vanuit het samenwerkingsverband Vormen van extra ondersteuning kunnen zijn AB, vormen van inclusief onderwijs zoals hoogbegaafdengroep, schakelklas, rebound, leespaleis, opvang cluster 3 Groen. 9

Zware ondersteuning Dit betreft verwijzingen naar het speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs. Binnen de bekostiging voor het SWV is 2 % normbekostiging voor het SBO het aantal plaatsen voor het SO wordt bepaald door het SWV Daarnaast moet rekening gehouden worden met kinderen die rechtstreeks instromen in het SBO (bijvoorbeeld vanuit MKD of door verhuizing) Wettelijk voorschrift is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) 10

11 Bekostiging Niveau 1: De middelen die beschikbaar zijn voor de basisondersteuning op school. Dit kunnen zijn een vast bedrag per leerling, de bekostiging van een orthopedagoog, ondersteuning deelnemers aan zorgplatform ( IB, leerkracht), zakgeld ten behoeve van ondersteuning of scholing. Niveau 2: De extra ondersteuning die mogelijk wordt gemaakt door AB, inclusief onderwijs. Niveau 3: De verwijzingen naar het SBO en SO. Hiervoor moeten aparte bedragen worden gereserveerd. Afroming van een bedrag voor kinderen die rechtstreeks instromen vanuit het geografisch gebied in het SO.

Randvoorwaarden Voorwaarde 1 Hoe wordt het deskundige advies (TLV) georganiseerd. Afweging daarbij is die de mate waarin de scholen in hun kracht worden gezet versus de gezaghebbendheid van het advies. De positie van het deskundige advies moet zodanig zijn dat deze zoveel mogelijk aansluit bij de wens van de besturen van het samenwerkingsverband dat de scholen in hun kracht komen en het zorgplatform zoveel mogelijk gepositioneerd wordt als spil van de ondersteuning. Het deskundige advies moet een zo gezaghebbend mogelijk advies geven, voorafgaand aan de SO/SBO verwijzing. Het moet dus onafhankelijk gepositioneerd worden. 12

13 Randvoorwaarden: Voorwaarde 2: Is een beheersmatige vraag en gaat in op de manier waarop wordt voorkomen dat het aanvragen van arrangementen de vorm van een openeinde financiering krijgt. Het samenwerkingsverband is van ons allen en wij zijn dus met elkaar verantwoordelijk.

2. bekostiging zware ondersteuning normatieve ondersteuningsbudget normbekostiging verevening€ 297 (bedrag per leerling bao en sbao) € normbekostiging totaal€ 323€ ondersteuningskosten (Prijzen op basis van personeel en materieel 2012) so jonger dan 8so 8 jaar en ouder so cat 1 (CLUSTER 4, ZMLK,. LZ)€ 9.111€ so cat 2 (LG)€ € ondersteuningskosten so so cat 3 (MG)€ € € rugzak bekostiging in baoin sbao CLUSTER 4€ € LG€ € MG€ € LZ€ € ondersteuningskosten rugzakken ZMLK€ € ZMLK bovenbouw€ € /+ in het P&A budgetPreventieve ambulante begeleiding overige ambulante begeleiding€ € € totaal zware ondersteuningskosten € verevening normatieve ondersteuningsbudget minus totaal zware ondersteuningskosten € gecorrigeerd normatief ondersteuningsbudget bij gelijkblijvende leerlingen aantallen schooljaarcorrectiepercentagenormatieve ondersteuningsbudgetcorrectie bedrag gecorrigeerd normatief ondersteuningsbudget %€ € € %€ € € %€ € € %€ € € %€ € € %€ € 0€ FUNCTIES 14

Kengetallen leerlingen o.b.v leerlingen: bao sbao totaal (s)bao so cat 1 so cat 2 so cat 3 so cat 4 so totaal Jonger dan Ouder dan Rugzakken. Cluster 4 LG MG LZ ZMLK totaal rugzakken In bao In sbao Deelname % sbao so cat. 1 so cat 2. so cat 3 so totaal rugzakken PO ,42 % 1,06% 0,08 % 0,14 % 1,27 % 0,69 % Landelijk 2,68 % 1,35 % 0,09 % 0,21 % 1,65 % 1,00 % 15

Gesprekspunten ronde tafelgesprekken 1. Wat is nodig om als school arrangerend te denken en te werken ? 2.Wat is de basis voor een school om te kunnen voldoen aan de basisondersteuning? 3.Hoe blijft de verdeling van de middelen beheersbaar, zodat op alle voorzieningenniveaus optimaal gewerkt kan worden? 4.Hoe spreken wij elkaar aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid die wij hebben voor het SWV? 5.Welke aanvullingen zijn nodig vanuit de lokale overheden om passend onderwijs en zorg voor jeugd te laten aansluiten en wat kunnen wij bieden? 16