Politieke besluitvorming De toekomst van de Nederlandse politiek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
6.1: De macht van de media Planning SE Nakijken Intro HC
Advertisements

Leerlingenraad Leerlingenraad Laat je stem horen!!
Programma •9:45-10:15 Marcel Boogers, hoogleraar UT, BMC Samenwerking en strategische allianties •10:15-10:45 Jan Kerkhof, oud-wethouder Veghel, lid Cie.Huijbregts.
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Het Landsbestuur 4.1 Regering 4.2 Parlement 4.3 Provincie en gemeente
Democratie en dictatuur
De regionale overheid p
Politiek, diverse zaken aan de orde
Politieke Besluitvorming
De tijd van de wereldoorlogen
4.1: Het parlement is baas boven baas
Leven in een rechtsstaat
Basiskennis maatschappijleer 2 klas 4
Politieke Actoren 6.1 Ambtenaren en adviesorganen
Maatschappijleer 1 Nadya Karim
Parlementaire democratie
Parlementaire democratie
Paragraaf 7. Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer.
QUIZ Katern Politiek.
4.1: Het parlement is baas boven baas
Wie heeft het meeste te zeggen? Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
Het Politiek Systeem 2 Beleid Politieke Cultuur
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Politieke stromingen LiNKS RECHTS.
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws.
Baudewijn Franssen en Michiel Verbeek
Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008.
Paragraaf 5.1 Wie heeft het meeste te zeggen in Nederland?
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
4.2: De geschiedenis van de NL democratie
2.2 Pak de boef dan, als je kan
Politiek.
Politiek jargon Bingo.
4.1: Het parlement is baas boven baas
Wie heeft het meeste te zeggen?
Hoofdstuk 7 paragraaf 1: de regio
Politiek-juridische dimensie
: de media & Europa Nakijken Lang HC Debatspel / begrotingsspel Huiswerk.
Schokland 3.0 Politiek-juridische dimensie
4.2: De geschiedenis van de NL democratie
De leerlingenraa d Laat je stem horen!.
Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie
H3 Democratie in de 20 e eeuw Hoe hebben de rechtsstaat en parlementaire democratie zich ontwikkeld tussen 1920 en 1980?
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Politiek Nederland als parlementaire democratie:  Politieke macht ligt bij de burgers dmv volkvertegenwoordigers (indirect)  Vrije en geheime verkiezingen.
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Burgers, de media en pressiegroepen”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Het Parlement Paragraaf 6.
Democratie in Nederland
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
Wie bestuurt Nederland
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Politieke besluitvorming.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Waar of niet waar? waar niet waar.
H1 Wat is politiek?.
Examen ma2 N.a.v. het SE P7.
Politiek Paragraaf 1-3.
Het Koninkrijk der Nederlanden
Hoofdstuk 1 Wat is politiek?
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 5: Beleidsbeïnvloeding
Politieke Bingo.
ProDemos schuift aan: Democratie leeft!
Democratie en Dictatuur
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Waar of niet waar? waar niet waar.
Aantekening van: Wie is de baas
Politieke veranderingen in het verhoudingsvraagstuk
Transcript van de presentatie:

Politieke besluitvorming De toekomst van de Nederlandse politiek Katern Politiek Paragraaf 9 Politieke besluitvorming Paragraaf 10 De toekomst van de Nederlandse politiek

Politieke besluitvorming Paragraaf 9 Politieke besluitvorming

Maatschappelijk probleem Sociaal probleem: situatie die mensen afkeuren Verschillende meningen Veel aandacht van de media De politiek erkent het probleem en bemoeit zich ermee

Politieke besluitvorming in 4 fasen Fase 1: wens wordt een politiek probleem Fase 2: bedenken van oplossingen Fase 3: besluit nemen Fase 4: uitvoeren van het besluit

Invloed van pressiegroepen en media Pressiegroepen: streven bepaalde belangen na en proberen de politieke besluitvorming te beïnvloeden. Dit doen ze door: -openlijk actie te voeren -de publieke opinie (mening) te beïnvloeden -lobbyen waarmee je steun vraagt voor jouw standpunten bij politieke bestuurders

Welke machtmiddelen gebruiken pressiegroepen: Kennis Grootte van de groep Geld De wet (naar de rechter stappen) Media Politici (lobbyen) Charismatische leider Zitting nemen in een bestuur of adviesorgaan (SER)

Hoe kunnen burgers invloed uitoefenen op de politiek? Stemmen Lid worden van een politieke partij Persoonlijk contact opnemen met een politicus Gebruik maken van het spreekrecht Referendum (volksraadpleging) aanvragen Lid worden of oprichten van een pressiegroep Demonstreren Handtekeningen verzamelen Media Klacht of bezwaarschrift indienen Nationale Ombudsman inschakelen

LET OP: Vanmiddag om 14.45 inhalers part I (lokaal 244) Volgende week dinsdag 18/02/2014 Schoolexamen Politiek Par. 1 t/m 10 Blz.126-127 Praktische opdracht. Kiezen uit opdr. 1, 2, 4. Werk individueel, in tweetallen of drietallen. Inleveren op 7 maart!

De toekomst van de Nederlandse politiek Paragraaf 10 De toekomst van de Nederlandse politiek

Knelpunten in het politieke besluitvormingsproces De democratie is niet perfect! Werkt ook niet perfect! Er is een kloof tussen de kiezers en de politici. Burgers ervaren dat politici niet naar hen luisteren. Europa heeft meer macht dan de Nederlandse burger. http://www.youtube.com/watch?v=6zZxZsBN7tU

Nog meer knelpunten… Ministers hebben in de praktijk meer macht dan het parlement: -Bij de uitvoer van wetten, wordt het parlement slechts achteraf geïnformeerd over bepaalde keuzes. -Het regeerakkoord bepaalt al erg veel.

Nog meer knelpunten… 2. Soms neemt het parlement beslissingen die ingaan tegen de wil van het Nederlandse volk of komen ze beloftes uit verkiezingstijd niet na. 3. Sommige problemen zijn erg moeilijk om op te lossen bijv. milieu versus economie. 4. De overheid heeft de laatste jaren minder geld om zaken goed te controleren. 5. In Nederland is er sprake van veel bureaucratie (= veel papierwerk).

Wat kunnen we doen aan deze knelpunten? Referendum invoeren, zodat de burgers zich meer betrokken en serieus genomen voelt. Dit heeft voor- en nadelen: Voor: Burgers hebben direct invloed en politieke besluiten krijgen meer draagvlak onder de bevolking. Na: Referenda kosten veel tijd, sommige problemen zijn te ingewikkeld, media hebben veel invloed, keuzes worden te simpel gezien.

Wat kunnen we doen aan deze knelpunten? 2. Stemplicht ip.v. stemrecht. 3. Gekozen burgemeester en minister-president. 4. Regionale kandidaatstelling. 5. Meer bevoegdheden voor het parlement. 6. Deregulering (= officiële regelgeving, wetten en bemoeienissen van de overheid verminderen om bureaucratie tegen te gaan) 7. Regelgeving dichter bij de burger brengen: meer op gemeenteniveau.

Media onderzoekt de politiek en overheid en heeft een duidelijke waakhondfunctie! http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1396514 RAMBAM: Lokportemonnee!