De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Democratie en dictatuur

Verwante presentaties


Presentatie over: "Democratie en dictatuur"— Transcript van de presentatie:

1 Democratie en dictatuur
Noorderpoort College Vrijdag 9 maart 2012

2 Woordspin Democratie

3 Woordspin Dictatuur

4 Lesinhoud Democratie Dictatuur Verschillen en overeenkomsten Opdracht

5 Tranen in Noord-Korea om Kim-Jong I

6

7 Wat is een democratie? Het volk wordt vertegenwoordigd door een volksvertegenwoordiging, het parlement De regering is verantwoording schuldig aan de volksvertegenwoordiging De parlementsleden kunnen door de burgers via vrije en geheime verkiezingen worden gekozen Besluitvorming vindt plaats bij meerderheid van stemmen Gelijkwaardigheid van alle burgers Algemeen kiesrecht: iedere burger heeft één stem Men houdt rekening met de rechten/belangen van minderheden Er is sprake van een rechtsstaat

8 DEMOCRATIE Democratie is een wijze van besluitvorming waarbij alle burgers stemrecht hebben. In een democratie heeft het volk rechten en plichten, ze zijn gelijk en hebben vrijheid. Ze mogen hun eigen leven zelf inrichten. De regering mag alleen die vrijheid van een burger alleen beperken, als die burger de vrijheid van andere burgers schaadt.

9 DICTATUUR Dictatuur is een wijze van besluitvorming waarbij de burgers weinig tot niets in te brengen hebben. In een dictatuur heeft het volk voornamelijk plichten en weinig tot geen rechten, daardoor zijn burgers daar meer onderdanen. De macht is in handen van één persoon of een kleine groep mensen.

10 Leervragen Is een dictatuur het tegenovergestelde van een democratie?
Wat zijn de voordelen en nadelen van een democratie ten opzichte van een dictatuur? Wat zijn de voordelen en nadelen van een dictatuur ten opzichte van een democratie? Kan een dictatuur een democratie worden? Kan een democratie een dictatuur worden?

11 Europese dictator

12 Beginnen vanaf de 8e minuut
Uitzending Gemist Beginnen vanaf de 8e minuut Welke boodschap probeert Noord – Korea door deze shows aan zijn burgers mee te geven?

13 Wie van de 2? Bespreken naar aanleiding van de film:
Collectief (geheel) of individu (ik) ? Keuzes zijn vrij of keuzes liggen vast? Gelukkig als groep of persoonlijk geluk? De droom van de grote leider of eigen dromen najagen?

14 Geluk Maakt een democratie gelukkiger dan een dictatuur? Het grote verhaal van een dictatuur , het verhaal van een consumptiemaatschappij, het verhaal van een democraat. Kitsch: Idealen van samenlevingen die leugenachtig zijn. Boek: de ondraaglijke lichtheid van het bestaan vanaf blz. 288

15 Opdracht 1. Open een wikispace. 2. Kies een dictatuur.
3. Schrijf een logboek van een denkbeeldig iemand die leeft in een dictatuur. (bijvoorbeeld van één week) 4. Zorg voor informatie over het land dat jullie hebben gekozen. 5. Voeg beeldend materiaal zoals foto’s en youtube filmpjes toe.


Download ppt "Democratie en dictatuur"

Verwante presentaties


Ads door Google