Conflicten bij ruimtelijke projecten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Groepje: Alissa Beijdorff Mark Aarden Maurice America Brad Bijtjes
Michiel van Oudheusden Université de Liège
Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
Toekomst Oudegeinlaan en omgeving
De prijs van de benzine € 1,22 per liter.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Schepen ruimtelijke ordening te Brugge
Het Bewonerscomit é van de Bevrijdingsbuur t. Het Bewonerscomit é van de Bevrijdingsbuur t Voor wij het ontstaan van het Comité aan U laten zien stellen.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Ruimtelijke ordening Oorzaak ruimtelijke problemen? DE OVERHEID
TECHNIEK! HET DRAAIBOEK 28 oktober: Vandaag kregen we de opdracht uitgelegd. Ook moesten we met het idee komen voor de robot. Hier hebben we met z’n.
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Structuurvisie 2035 en Woonvisie 2020 Raadspresentatie 10 maart 2011.
Vertrouwen als samenwerkingsmechanisme binnen ruimtelijke planning Jasper de Vries/ 28 oktober 2008/ Rotterdam.
Wat maakt het leven zinvol?
Herstructurering Babberspolder-Oost en de menselijke maat
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
Burenbemiddeling Gent Welzijnsoverleg 25 januari 2011.
School:Cbs het Kompas Groep:7-8 Project:Weidevogels
De schaduw en het licht Tekst Toon Hermans Muziek James Galway
Dag 3. Dag 3 Hallo jongens en meisjes, Dag 3 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Daar ben ik weer. En hoe is het bij jullie? Zijn jullie al bezig.

Het socialisme Paragraaf 7..
DE NOTARIS EN BEMIDDELING: 10 jaar later 20 mei 2009.
1 Beleidsaanbevelingen SP2SP symposium 8 maart 2010.
SPSP symposium 8 maart 2010 Conflict en protest bij ruimtelijke projecten Tom Coppens KU Leuven.
Hoera, Sinterklaas is weer in het land ! Zaterdag kwam hij aan in Almere Het was een feest !
Oaseplaats en uitvalsbasis
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Mediation Visie en werkwijze bij het Juridisch Loket
Strategische samenwerking
In die tijd kondigde keizer Augustus aan dat alle mensen zich moesten laten inschrijven in de stad van hun familie.
Als buurtbewoners willen we een aangename en warme wijk waar gezinnen rustig en aangenaam wonen, leven, werken, waar mensen met plezier voorbij komen,
Hoe houden we onze woonwijk leefbaar? Werkgroep Sint-Pieters-Buiten.
Project Management Fails
Signaal 65: De moeilijke communicatie met schuldbemiddelaars.
WIJ ZULLEN VOOR ALTIJD VRIENDEN ZIJN ...
© VIP GilzeRijen ( brengt hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar en de website is een zusje van Zorgvoorelkaar.com. Rob: “Ik was.
Bemiddelen voor landbouwbedrijven overname en samenwerken
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Er was eens een oud koppel van 85 jaar
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Wij heten je van harte welkom op deze groepscursus !
Ondernemersfonds Leids Model
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken De Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport De Vlaamse minister.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo augustus 2015.
De robot en de uitvinder! Geschreven door de kinderen van groep 3 en 4a!
“Die pleit om een koe, geeft er één toe”
Plancyclus les 3 Actualiteit Quiz over de stof tot nu toe
Welkom ik maak me sterk.
waarom, wat, hoe, kansen van mediation wat kan ik doen?
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Roadshow Omgevingswet Deelsessie Gezondheid en omgevingsplan
Bond Beter Leefmilieu, Koepel van Vlaamse milieuverenigingen Versnelling Maatschappelijke Projecten Vlaams Parlement 29 januari 2010 Erik Grietens, Beleidsmedewerker.
Innovatie in Juridische Dienstverlening Jelle van Veenen.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Opdracht Wijk niveau Opstellen Toekomstvisie Boswinkel Sociale Agenda Herstructurerings opgave Oost Boswinkel WoonWensenOnderzoek Ruimtelijke Verkenning.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Toelichting zienswijze van de fam. Van Hal en Haerkens Ontsluiting gebouw plan Elzenstraat 60 naar de Elzenstraat goed gepland? of is er een veiliger alternatief?
… in de praktijk van de ruimtelijke ordening. Stellingen o Ik ken de Atlas Leefomgeving o Ons eigen ‘kaartenportaal’ werkt uitstekend Atlas Leefomgeving.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
Verniewing / digitaal m.e.r.
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Procedurele rechtvaardigheid in multiculturele conflicten
Transcript van de presentatie:

Conflicten bij ruimtelijke projecten Tom Coppens

Populaire zienswijze over bewonersprotest Protest is gevolg van NIMBY gedrag (Not in My Backyard) Egoïsten Angsthazen Verzuurden De rechtspraak is wereldvreemd. Er zijn geen projecten meer mogelijk in functie van het algemeen belang Bananenland weg met de procedures!

Stellingen De overheid creëert zijn eigen stilstand. Overheid dwingt burger tot juridische middelen NIMBY = “blaming the victim” Rechtspraak leidt niet tot een duurzame oplossing van conflicten Bemiddeling kan een alternatief zijn voor juridische procedures bij conflicten

De overheid creëert zijn eigen conflict: theorie van conflictescalatie

Sociale psychologie van conflict escalatie Rationeel model Contender – defender model Conflict spiral model Psychologische model Psychologische veranderingen bij partijen Doelveranderingen van het conflict

Case: Gent Sint Pieters Renovatie stationsgebouw/ tram en busstation Parking 2800 wagens 200.000 m² ontwikkeling Nieuwe weg en tunnel Openbaar domein Natuurontwikkeling 554 bezwaarschriften 56% zou deelnemen aan protestacties Actiecomité buitensporig Raad van State + Milieustakingsvordering Europese commissie Petities, betogingen, website, nationale en lokale pers, ….

…Wat we het meest vervelend vonden is dat we nooit informatie kregen We strijden al jaren voor het behoud van de Schoonmeersen als natuurgebied. Wij waren verbaasd te horen dat de stad een weg door het gebied wilde leggen. …Wat we het meest vervelend vonden is dat we nooit informatie kregen Er is als zoveel sluipverkeer. We vreesden dat onze wijk door dit project nog extra verkeer zou krijgen. Toen we de plannen zagen organiseerden we prompt een petitie en hebben die aan de schepen overhandigd. De schepen heeft ons verzekerd dat ze ook niet te vinden was voor hoogbouw. De buurt reageert…

Die ochtend op de stuurgroep Ok. Eindelijk groen licht van de Federale en Vlaamse overheid. Wat moest er nu nog allemaal gebeuren? Het ontwerp beantwoordt nog niet aan onze eisen. En ik wil nog wel eens een woordje over de centen. Er moet een MER, MOBER en hoogbouwstudie worden opgestart. We moeten nog een RUP maken en een natuurcompensatiedossier Die ochtend op de stuurgroep

Ondertussen in de stationsbuurt Uit de adviesraden komen onheilspellende berichten. Als de stad niet communiceert doen we het zelf verdorie. Wij zullen een handje helpen omdat wij vinden dat fijn stof meer aandacht verdient!

Het waren erg moeilijke onderhandelingen Het waren erg moeilijke onderhandelingen. We waren al blij dat de partners wilden investeren. Ik zag niet echt een opportuniteit voor participatie. Participatie en communicatie heeft geen zin, zolang er hier geen definitieve overeenkomst is We moeten de buurt niet ongerust maken. We moeten hen toch overtuigen waarom dit project nodig is.

Die zomerdag in Gent… ….met torens van 90 meter hoog en een megaparking eronder! Komt er dan geen sluipverkeer? Wablieft??? We starten een actiecomité IK HAAT TORENS!

Maar waarom die weg en die megaparking? En dat stond allemaal in het structuurplan van de stad. Dat zijn keuzes die reeds lang gemaakt zijn. Maar waarom die weg en die megaparking?

Over wat dan nog wel? Dit is schijninspraak Dat gaat niet. Wij willen in de stuurgroep van het project Over wat dan nog wel? Dit is schijninspraak We willen geen weg, een halvering van het programma en geen hoogbouw. En jullie zijn geïnfiltreerd door groene extremisten, en u procedeert voor de sport. Dat gaat niet. We kunnen over alles discuteren, maar niet over de basisuitgangspunten van het plan.

Verzoekschrift vordering tot schorsing RUP Brief Gouverneur Verzoekschrift vordering tot schorsing RUP Verzoekschrift vordering tot schorsing bouwvergunning Milieustakingsvordering Brief Europese commissie

Als jullie nu al eens eerst zouden stoppen met procederen. We gaan niet akkoord met deze klankbordgroep, en krijgen nog steeds geen antwoord op onze vragen. Als jullie nu al eens eerst zouden stoppen met procederen.

Deze klankbordgroep heeft ons sterk ontgoocheld Deze klankbordgroep heeft ons sterk ontgoocheld. Er is slechts éénrichtingscommunicatie. … Als we kunnen procederen we terug.

Besluit Overheid dwingt bewoners in oppositie Motieven om geen interactie aan te gaan Focus besluitvorming Ideologisch Participatie en communicatie in onzekerheid Procedures als strategische escalatie bij gebrek aan alternatief Oppositionele tactieken creëren nieuwe conflicten Inhoudelijk -> procedureel -> relationeel Rechtspraak creëert geen oplossing voor inhoudelijke bezwaren.

Bemiddeling als alternatief? Bemiddeling als strategie tegen escalatie en juridisering van conflicten Vrijwillig proces (met of zonder derde partij) Zoeken naar win –win situaties Bv aanleg OD, verkeerssituatie, publieke ruimte Ontwerpend onderzoek als instrument Joint fact finding