070601 UA Andragogiek Centrum voor Andragogiek, UA Attestuitreiking Basisopleiding Schoolbeleid Onderwijs als gemeenschapsopbouw Antwerpen, 1 juni 2007.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inleiding: Leo Lenssen Voorjaarsconferentie Drenthe College 2007 Het roc (ook het Drenthe College?) staat zijn eigen toekomst in de weg.
Advertisements

VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
DE GROENE KWESTIE tussen politieke actie en pedagogische actie
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Bas van den Hoogen Wisselwerk maatschappelijke stages.
De eerste mensen Paragraaf 1 Hoofdstuk 2.
Minderhedenforum Weet wat je SAMEN wil. Inleiding 1.Het allochtoon middenveld 2.De ‘federaties’ 3.Het Minderhedenforum 4.Interculturele Rol?
Breuklijnen: ontstaan (cursus p. 137)
Een antwoord van christenen op de crisis Enkele aanzetten tot discussie Forum 3 oktober 2009.
Samenwerking rond onderwijs. 1 Dit kan u verwachten: 1)Voorstelling van het onderwijsproject 2)Wat zijn de succesfactoren voor het welslagen van een dergelijk.
Presentatie Vereniging VOS/ABB
Onderwijs en kinderarbeid
UA – 11 mei Missie Stichting Lezen wil brede bevolkings- groepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke.
OM DIT TE REALISEREN WIL DE CULTOORCOOP:
TOM waarom eigenlijk? Recht doen aan verschillen
Presentatie Interculturele Communicatie: theorie
Samenwerken in burgerschap
Ethiek en internationaal ondernemen Geen supra-nationale wetgeving Geen supra-nationale vakbonden In derdewereldlanden veel minder background institutions.
Gedragsproblemen: theorie Thema 1D 1.
Trainingsproject voor burgers met kwetsbaarheid. Samenwerking.
NME: kiezen, leren, meedoen
prof. dr. Karel Hoppenbrouwers
Spelen met goed bestuur Governance Maatschappelijke verantwoording of maatschappelijke verankering? Besturen of accommoderen? Inleiding door Leo Lenssen.
Connecting, Developing, Accelerating Het Netwerk Venlo 29 februari 2012 Van wie is de school? Dr. Leo Lenssen.
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
1zorg-route.
De Wingerd: een brede school in ontwikkeling….  Ontwikkelingsarrangementen  Buurt  Kunst en cultuur.
Identiteit en imago openbaar onderwijs
1 Het lokale bestuur in een rol van regisseur of medespeler? Dr. Joris Voets Instituut voor de Overheid (KU Leuven) & Steunpunt Bestuurlijke Organisatie.
‘De weg, de waarheid en het leven’?
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Leven en werken uit de KSL Oude en nieuwe solidariteit in de open samenleving Prof dr. Fred van Iersel Universiteit van Tilburg.
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
Jong gedaan, oud geleerd De burgerschaps-vormingsquiz
Vernieuwing Voortgezet Onderwijs Lelystad Presentatie persbijeenkomst 28 november 2012 Ambitie: uitstekend opgeleide en kansrijke leerlingen Doelstelling:
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
De sociale werking van het recht
Toekomst in beeld Leiding geven met het oog op morgen Studiedag Optimus 25 februari 2010 Leo Lenssen.
Wat is de eigen waarde van een katholieke universiteit? Nicolas Standaert, Sinologie.
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Basisvorming. 2/3 kerndeel  58 kerndoelen 1/3 differentieel  iig 2e MVT & profilering 1040 klokuren (max 69 dagen)
Levensbeschouwing Christendom Religie op de basisschool.
1 Sociologie en Diversiteit hoorcollege 3 Harrie Manders
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit Levensbeschouwing Humanisme Vervolgcursus Levensbeschouwing Islam Vervolgcursus Levensbeschouwing.
Levensbeschouwing Christendom Religie op de basisschool.
Openbaar onderwijs OBS De Carrousel - Foto: John Oud.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendom Keuzemodules: Bijbel Geschiedenis van het christendom - Wereldreligies.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit Levensbeschouwing Humanisme Vervolgcursus Levensbeschouwing Islam Vervolgcursus Levensbeschouwing.
Workshop Identiteit?.
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Levensbeschouwing Christendom Religie op de openbare school.
Levensbeschouwing Christendom (Ikos).
Als je nog geen idee hebt …
Informatieavond Johan de Witt- gymnasium Welkom!.
Samenvatting Spel Mondiaal Beleid AV AROSA – 8 december 2015.
Twisten over publieke en quasi- publieke ruimte Thuislozen in Belgische stations Pieter Cools Ympkje Albeda.
Opbouw nieuwe programma en mogelijke PTA’s Werkwijze nieuwe methode Doelen : –Leerlingen inleiden in de sociale wetenschappen –Leerlingen onderzoek leren.
Universiteit Derde Leeftijd Geel – 15 november 2011.
Jeelo van harte welkom. De wereld-oriënterende vakken in projecten Voor kinderen bestaat de wereld niet uit aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Zij.
Dienstverlening & Producten: een nieuw profiel op het VMBO ondernemend duurzaam innovatief.
ViaVia Info-presentatie
VTOI 7 april 2017 Hans Teegelbeckers/Wim Kuiper
Dilemma’s.
School in zicht lessen uit vijf jaar werken aan
Openbaar onderwijs OBS De Carrousel - Foto: John Oud.
Talentontwikkeling in Noord-Holland/ Flevopolder
CLB Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?
Levensbeschouwing Ideale school Kwartiel Bijeenkomst 1.
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Transcript van de presentatie:

UA Andragogiek Centrum voor Andragogiek, UA Attestuitreiking Basisopleiding Schoolbeleid Onderwijs als gemeenschapsopbouw Antwerpen, 1 juni 2007 Jacques Haers SJ

Een belangrijk en soms verwaarloosd aspect van het schoolgebeuren is zijn gemeenschapsopbouwend karakter. 1. Passief: scholen zijn maatschappelijk ingebed en communiteitsgebonden. 2. Effecten: binnen scholen ontstaan vriendenkringen en netwerken. 3. Bewuste actieve keuze: scholen als “laboratorium” voor gemeenschapsopbouw en duurzaam en respectvol samenleven.

De uitdagingen voor jonge mensen vandaag: samenwerken en samenleven. Dit zijn hun “tekenen des tijds”, ook als hoop. 1. Relationele werkelijkheid: interreligieus, intercultureel, oorlog en geweld, globalisering, milieu. 2. Relationele waarden: privatisering, sociale rechtvaardigheid, (christelijke) religie. 3. Hermeneutiek van de samenwerking: wetenschappen en wereldbeelden, transdisciplinariteit, teamwerk. 4. De concrete wereld van de speelplaats: samleven met “anderen” en de verleiding tot het ghetto.

Om zo’n gemeenschapsbenadering te ontwikkelen en af te stappen van een op individuen (op competitief en niet collaboratief handelen) gericht onderwijs zijn heel belangrijk: een relationele ontologie met aandacht voor gesprek relationeel constructionisme en emergentie gemeenschappelijke onderscheiding en geloften teamwork, transdisciplinariteit en netwerkverbanden de kunst verstaan van de “grensruimtes” … … met daarin een bijzondere aandacht voor de “armen” transculturaliteit, interreligiositeit

De verschillende actoren binnen een schoolgemeenschap: leraars, leerlingen, directie, ouders, oud-leerlingen, inrichtende macht, anderen. Waar liggen de knooppunten voor gemeenschapsopbouw? Wie zijn diegenen die gemeenschapsopbouw bevorderen? Welke metaforen hanteren wij: klaslokaal of speelplaats? Welke zijn de gesprekshiërarchiën? Vakinhouden met een “gemeenschapsopbouwende” ondertoon Wie behartigt de gemeenschapsopbouw en wie wijst op de moeilijkheden tot gemeenschapsopbouw? De rol van vakken als religie en godsdienst

Als “laboratoria” voor samenleven en gemeenschapsopbouw geven de scholen de toon aan voor onze toekomstige samenleving.