De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samenwerking rond onderwijs. 1 Dit kan u verwachten: 1)Voorstelling van het onderwijsproject 2)Wat zijn de succesfactoren voor het welslagen van een dergelijk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samenwerking rond onderwijs. 1 Dit kan u verwachten: 1)Voorstelling van het onderwijsproject 2)Wat zijn de succesfactoren voor het welslagen van een dergelijk."— Transcript van de presentatie:

1 Samenwerking rond onderwijs

2 1 Dit kan u verwachten: 1)Voorstelling van het onderwijsproject 2)Wat zijn de succesfactoren voor het welslagen van een dergelijk project? 3)Wat geven studenten aan geleerd te hebben uit het project? 4) Enkele beschouwingen over onderwijs hier en ginder.

3 VOORSTELLING VAN HET ONDERWIJSPROJECT Infosessie diensten Internationalisering AUHA

4 ACTOREN - Dienst OS-Stad Antwerpen -AUHA -Lerarenopleiding KdG - Artesis -3 Marokkaanse vzw’s in Antwerpen: Steunproject Iben Sina Imane -studenten uit de lerarenopleiding -3 lagere scholen in de bergdorpen Bni Kioune, Arouit en Ouled Daoud + 1 Secundaire school Zaoui -Lerarenopleidingen in Nador en Oujda

5 4 STUDENTENSTAGE 2011-2012 6 studenten werkten twee dagen in de lerarenopleiding van Oujda rond didactiek Studenten lerarenopleiding secundair werkten 1 week in secundaire school: In plattelandsschooltjes: 3 teams van 2 studenten (3 weken)

6 5 STUDENTENSTAGE 2012 - 2013 5 studenten werkten één dag in de lerarenopleiding van Nador rond didactiek Studenten zijn als stagiair aan de slag in de drie plattelandsschooltjes (4 weken)

7 6 SUCCESFACTOREN

8 7 Samenwerking tussen partners met eigen expertise, complementair in samenwerking -Dienst OS-stad Antwerpen: bindende rol -Marokkaanse vzw’s: contacten ter plaatse, logistieke ondersteuning, -Lerarenopleidingen: expertise inzake onderwijs Project dat verbonden is met andere projecten Project dat gegroeid is vanuit de basis Inleven en respecteren van ‘the way of doing business’ in een ander land Contact onderhouden met partners uit Marokko

9 8 Wat leren studenten uit zulk project?

10 9 ALGEMEEN Verbetering van de taalcompetenties Frans Ervaringen met taalonderwijs,waarbij de taal anders is dan de thuistaal

11 10 SPECIFIEK VOOR DE AUTOCHTONE STUDENTEN Heeft het project bijgedragen tot een beter verstaan en omgaan met allochtone jongeren van Marokkaanse origine hier als leerkracht?

12 11 SPECIFIEK VOOR DE AUTOCHTONE STUDENTEN een grotere openheid voor andere culturen / minder terughoudendheid een positievere attitude tegenover allochtone jongeren hier een genuanceerdere kijk op het vaak gepolariseerde maatschappelijke debat over integratie het besef dat ‘de allochtone leerling’ niet bestaat minder angst voor het onbekende beter begrijpen van het denkpatroon van ouders

13 12 SPECIFIEK VOOR DE AUTOCHTONE STUDENTEN ‘ … in de praktijk betekent dit voor mij dat bijvoorbeeld een vriendelijke ‘salaam aleikum of chokran soms ontwapende woorden kunnen zijn.’ (Sam Mathysen) ‘Je bent nieuwsgieriger naar hun cultuur en legt vaker een vergelijking in bijvoorbeeld de lessen godsdienst.’ (Caroline Proost)

14 13 SPECIFIEK VOOR DE ALLOCHTONE STUDENTEN Wat heeft het project voor hen betekend?

15 14 SPECIFIEK VOOR DE ALLOCHTONE STUDENTEN ‘Ik heb nu toch een ander beeld van de Marokkaanse leerlingen in Antwerpen, nu ik beter weet waar ze vandaan komen’. ‘Wanneer ik hen vertelde over mijn ervaringen en over het enorme respect – gehalte bij de Marokkaanse leerlingen, kreeg ik automatisch ook meer respect van de allochtone leerlingen in Antwerpen.’

16 Ervaringen met onderwijs in Marokko! Infosessie diensten Internationalisering AUHA

17 16 ENKELE VERSCHILLEN sterk gecentraliseerde aanpak de finaliteit van onderwijs

18 17 DE OVEREENKOMSTEN : GEMEENSCHAPPELIJKE UITDAGINGEN Hoe omgaan met een zeer diverse klasgroep? Hoe kan onderwijs meer functioneren als hefboom voor sociale promotie?

19 18 WAT IN DE TOEKOMST? Realisatie van een langdurig stagetraject in de plattelandsschooltjes in 2013 – 2014 Realisatie van een stagetraject in een college in 2013 - 2014 Zorg voor onze Vlaamse allochtone leerlingen


Download ppt "Samenwerking rond onderwijs. 1 Dit kan u verwachten: 1)Voorstelling van het onderwijsproject 2)Wat zijn de succesfactoren voor het welslagen van een dergelijk."

Verwante presentaties


Ads door Google