Introductie Opgroeien in Veiligheid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Informatieronde voor partners buiten IJH
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Zijn er al effecten te zien in de samenwerking CLB – school ?
‘Samen werken aan een Taalbeleid.’
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Ouders en Kinderen Centraal
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Veranderingen in de zorg
Professionals als sleutel tot succes. Programma Inloop en kennismaking De professional in een veranderende context Succesvol veranderen Het fundament.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Dag 3 Jan Tibo directeur VZW Sporen Lieve Nevens staf VZW Sporen
Signs of Safety veiligheid van het kind centraal
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Integrale Jeugdhulp Aan de slag.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Bureau Jeugdzorg Jeugdreclassering.
Netwerktafel Achtergrond en Doel
Integrale Jeugdhulp in Pilootregio Oost-Vlaanderen
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Rook- en alcoholspecifieke opvoeding
Ervaringen Implementatie in Nederland
Dag 2 Jan Tibo directeur VZW Sporen
Het profiel van het OCJ het OndersteuningsCentrum Jeugdzorg
SAmenwerken aan VEiligheid
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Centrum voor Jeugd en Gezin
Samenwerking Onderwijs en Gemeenten Meer mogelijkheden voor ondersteuning voor leerling, school en thuis
‘WESTDAG’ IJH EN ROL VAN HET CLB Hulpverleningslandschap is grondig veranderd zowel inhoudelijk als organisatorisch CLB binnen IJH-landschap.
Doel en taak van de hulpverlening
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Sociaal werk (z)onder dwang Bevindingen uit het CAW.
Werken vanuit het contextuele gedachtegoed van Iván Böszörményi-Nagy
 Een plaats waar ze terecht kunnen met zorgen omtrent de opvoeding van hun kinderen, maar ook over anderen thema’s die hen bezig houden (werk zoeken,
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Coaching week Rotterdam Academy.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Korte Oplossingsgerichte Therapie Raymond Smulders
Methodiek: Plancyclus
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
Hulpprogramma Crisisjeugdhulp Verhaal van samenwerking: Crisismeldpunt draaischijf van crisisnetwerk IJH.
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
 Als antwoord op een groeiende wachtlijst..  Verschuiving naar RTJH: Hulpverlening verantwoordelijk voor een adequaat en efficiënt wachtbeheer;  Hulpverlening.
Signs of Safety.
Workshop 7.   Maatschappelijke noodzaak: verandering in het landschap.  Kennismaking met de gemandateerde voorzieningen: wat kan de aanmelder verwachten.
Jeugdbeschermingskader
Ouderinformatieavond Andere schooltijden Het belang van alle kinderen staat voorop!
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Jong en geborgen op de Dialoogdag Enkele boeiende themasessies – Telkens een stuk inhoud uitgelicht – Met per sessie een 15-tal deelnemers Nog vele.
Stappen die gezet kunnen worden bij verontrusting Perspectief vanuit de Gemandateerde Voorzieningen.
1 Impulsdag, samenwerken in de jeugdhulpverlening 24 september 2015 Samenwerken in het jeugdhulplandschap.
Integraal sociaal werk
Concrete stappen naar aansprekende woonzorg- en serviceconcepten
Ouderenmis(be)handeling ‘Horen, zien en praten’
OPweg Innovatief project
De Wiekslag werkt samen aan veiligheid
benutten van kansen en Eigenkracht
Auteur: Magrite Kalverboer Gemaakt door Jolien Vanoverbeke
Transcript van de presentatie:

Introductie Opgroeien in Veiligheid Ter Loke 29/04/2014

“Kinderbescherming houdt onvermijdelijk onzekerheid in, ambiguïteit, en feilbaarheid. Onze kennisbasis is beperkt, voorspellingen over het toekomstig welzijn van het kind zijn onzeker, het is geen uitgemaakte zaak hoe de conflicterende rechten van ouders en kinderen dienen in evenwicht te worden gehouden. De publieke opinie legt terecht de lat heel hoog voor werkers in de kinderbescherming, maar dit blijft problematisch.” (Eileen Munro 2008)

“verontrusting” – “maatschappelijke noodzaak” Een jongere, ouder, leerkracht, buur, thuisverpleger, therapeut, begeleider, … maakt zich zorgen over, is ongerust over … de veiligheid, de ontwikkelingskansen van een kind, jongere, vanuit een combinatie van intuïtie (“buikgevoel”), praktijkervaring, kennis, signalen, feiten,…

“maatschappelijke noodzaak”: minimum wat de maatschappij verwacht van de opvoeding van kinderen, jongeren Wordt op een bepaald moment gedefinieerd door een “gemandateerde voorziening”.

Werkmap “maatschappelijke noodzaak” (IJH) Integrale Jeugdhulpverlening: - CAW - CGG - VAPH - CLB - CIG - K&G - BJB (driehoek cliënt – verwijzer – hulpverlener)

“Elke jeugdhulpverlener moet handelen in het belang van de minderjarige.” (DRM) “Beschikbaarheid verwijst naar het bestaan van een aanbod, maar ook naar het feit dat hulpverlening aanspreekbaar is voor zaken die niet direct te maken hebben met het aanmeldingsprobleem…”(p222)

“Cruciaal bij hulpverlening vanuit het interventierecht is de focus op een gezinsgerichte benadering.” (p224) “In de richtlijn maatschappelijke noodzaak wordt het belang van een interactionistische visie op verontrustende situaties benadrukt… expliciete aandacht voor de wisselwerking tussen verschillende mogelijke visies of perspectieven op een (vermeende) verontrustende situatie.” (p 225)

“Het erkennen van ouders als cliënt en als volwaardige partner in de jeugdhulp is uiteraard essentieel.” (p228)

Interactionistische visie… verschillende mogelijke visies of perspectieven vader … controle toekomst zus zorgen nu sterktes broer bijsturing veiligheid opa moeder buurvrouw noodzaak jongere “Verontrusting” verwijzer CLB-medewerker oma acties politie doelstellingen evaluatie

Gemeenschappelijke uitgangspunten/vaststellingen ‘werkmap’ – Signs of Safety (SofS) 1. noodzakelijkheid van het creëren van een gemeenschappelijk kader, een duidelijke, verstaanbare taal 2. de kwaliteit van de relatie hulpverlener- cliëntsysteem is bepalend voor het succes van de hulpverlening. 3. “vrijwillig aanvaarde” of “(af)gedwongen hulp” als hefboom voor een zo coöperatief mogelijke hulpverlenings- relatie

4. volwaardig partnerschap tussen cliënten en hulpverleners vergroot de effectiviteit van de hulpverlening. 5. de hulpverlening aan kinderen, jongeren en hun gezinnen is effectiever als ze vertrekt vanuit competenties, sterktes en hulpbronnen van het cliëntsysteem. 6. gericht op toekomstige veiligheid (mits garanderen van de huidige veiligheid)

7. professionaliteit van de hulpverlener

Partnering for Safety

Signs of Safety Is ontstaan in de “kinderbescherming” (werken met gemandateerde voorzieningen – “driehoek”) Welke mandaten hebben voorzieningen in andere sectoren?

Recht op jeugdhulp – interventierecht Vrijwillige hulp – vrijwillig aanvaarde hulp (onderhandelde hulp) – (af)gedwongen hulpverlening

Signs of Safety Vertrekt vanuit Solution Focused Brief Therapy (Steve de Shazer, Insoo Kim Berg) “Resoluut oplossingsgericht” (resolutions approach Susie Essex)

12 praktijkprincipes 1. Ga om met je cliënt als iemand die het waard is om mee samen te werken. 2. Werk samen met de persoon, niet met het misbruik. 3. Besef dat samenwerking ook mogelijk is wanneer dwang noodzakelijk is. 4. Erken dat elk gezin signalen van veiligheid heeft.

5. Houd je focus op de veiligheid van de kinderen. 6 5. Houd je focus op de veiligheid van de kinderen. 6. Onderzoek wat de cliënt wil. 7. Zoek altijd naar details, concrete voorbeelden. 8. Werk aan het tot stand brengen van kleine veranderingen. 9. Verwar de details van een zaak niet met je oordeel.

10. Bied keuzemogelijkheden. 11 10. Bied keuzemogelijkheden. 11. Zie het gesprek als een forum voor verandering. 12. Beschouw deze praktijkprincipes als aspiraties, niet als aannames.

12 praktijkprincipes (in coaching) 1. Respecteer je medewerker als iemand die het waard is om mee samen te werken. 2. Werk samen met de persoon, niet met zijn fouten. 3. Besef dat samenwerking ook mogelijk is, als er bepaalde dingen moeten. 4. Erken dat elke medewerker sterktes heeft.

5. Blijf professionaliteit centraal stellen. 6 5. Blijf professionaliteit centraal stellen. 6. Ga na wat je medewerker wil. 7. Zoek altijd naar details. 8. Werk aan het tot stand komen van kleine veranderingen. 9. Verwar de details van een zaak niet met beoordelingen.

10. Bied keuzemogelijkheden. 11 10. Bied keuzemogelijkheden. 11. Zie het gesprek als een forum voor verandering. 12. Beschouw deze uitgangspunten als aspiraties, niet als aannames.

Drie-kolommenmodel

Wat zijn de zorgen? Zorg 1 Wie? Waarvoor, met welke schade voor de kinderen? Past harm Zorg 2 Zorg 3 Wat gaat er goed? Wat moet er gebeuren? Maatschappelijke noodzaak: Einddoelstelling 1 Tussendoelen en afspraken Einddoelstelling 2 Einddoelstelling 3

Formuleren van Danger-statements Wie? (netwerk + professionelen) Over wat = welk gedrag van de ouders met welke “schade” voor de kinderen? Met welk effect op de kinderen? “Haasje over”: om de ontkenning heen werken Verstaanbare taal voor iedereen, ook voor de kinderen Past harm: concrete voorbeelden, signalen, feiten uit het verleden (eerste – laatste – ergste) Connectie “signalen” – “schade”

Wat gaat er goed? Sterktes, krachten, hulpbronnen: uit het netwerk Bestaande veiligheid

Veiligheidsplan - handelingsplan Maatschappelijke noodzaak: Wat is het minimum dat in dit gezin in orde moet zijn (verwachtingen vanuit de maatschappij)? Einddoelstellingen: moeten kloppen met de zorgen; tussendoelen en concrete afspraken vanuit het netwerk maken gebruik van bestaande hulpbronnen, sterktes.

De rol van het netwerk = betere assessment en veiligheidsplan maken Safety circles!

Spreken met kinderen De drie huizen Words and pictures Het veilige huis

Eigen risicogedrag – eigen veiligheidsplan: Oefening nichtje Eigen risicogedrag – eigen veiligheidsplan: Welke stress en triggers? Welke afspraken met wie uit je netwerk? 24/7