Datagestuurde handhaving :

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Analyse van incidenten
Advertisements

SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Miran SCHEERS Afdelingshoofd Gedrag en Beleid
René Grispen Infovergadering Plan-MER Oosterweelverbinding 26 juni 2013 Doorrekeningen Plan-MER OWV 1.
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Campagne Een gezonde werkplek Naam.
Antibioticaresistentie in de veehouderij
to print or not to print … Logo van uw onderneming WIJ DOEN MEE.
Opvoeding en ondersteuning van personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen Annette van der Putten ‘s Heeren Loo/ Rijksuniversiteit.
PA3 Kust- en overgangswateren in het ISGD van de Schelde.
In het bestuursakkoord
Kwaliteit is ook kwantiteit
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
DIENST BELEIDSGEGEVENS
Het stellen van kwaliteitseisen aan mentoringprojecten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
Infrastructuur en verkeersveiligheid
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
1 Nationaal Forum Certificeren Partnership: Operatoren-D&A 19 juni 2006Raymond Marchal Gewestelijk directeur DACO 1.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
 Aanbeveling structurele opwaardering  Niveau van de organisatie van de stewardwerking  Het statuut van de ‘steward’  De voorwaarden verbonden aan.
“Proeftuinsessie 2: Administratie Wegen en Verkeer”
1 Project Burgergericht Besturen: Kwaliteit en Vertrouwen in de Overheid K.U.Leuven Instituut voor de Overheid
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Effectiviteit en efficiëntie vanuit overheidsperspectief Sofie De Smet Afdeling Beleidsontwikkeling Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Ondernemingsplanning VREG Netwerk organisatiebeheersing – 24/03/2011.
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Inleiding herziening richtlijn brandstofkwaliteit 98/70/EG CCIM- stakeholderoverleg.
1.
Deel 1 De BSC van AWV.
Wat is een communicatieplan?
III Procesdenken in de praktijk
Buurtbemiddeling Een methodiek voor het oplossen van conflicten en het versterken van de buurtcohesie.
Agenda uur:Visie PMGG uur:Klantonderzoek uur:Terugblik monitoring overtredingen uur:Pauze uur:Ontwikkelingen uur:Handhaving.
“Doen we het wel goed?” Na het papier, nu de praktijk.
Departement Werk en Sociale Economie Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Conferentie “Jong in de stad”- Mechelen,
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Handhaving bestaande bouw Afwegingen en argumenten voor een ‘hoger niveau’ Hans van Gurchom 25 juni 2009.
Stand van zaken ontwikkelingen
Op weg naar een generiek model voor een regionale volksgezondheidsrapportage Marja J.H. van Bon-Martens CEPHIR seminar Regionale Volksgezondheid Toekomst.
Groningen = Oranje = VVD. In beweging  We kunnen niet alles.  We zijn vrijwilligers.  Geen uitgebreide plannen of beleidsstukken.  Welke accenten.
De bevolking betrekken bij het ( lokale ) veiligheidsbeleid :
Hoe risicobewust bent u?
Planvorming, van oud naar nieuw, van papier naar een werkende organisatie ir. Ad van Leest.
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
11. Verkoopfunctie beoordelen
PBO Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen presentatie adviesraad OF 31 januari 2011.
Zin en onzin van het gebruik van Kinderrechtenindicatoren KEKI, 25 juni 2012 Danielle van Kalmthout Studiedienst Gezinsbond.
Studiedag Verkeershandhaving, 19 februari 2009, Brussel
GRENSOVERSCHRIJDENDE HANDHAVING Parters Huidige toestand Europa Bilaterale akkoorden Andere overwegingen eSafety workshop – 2 mei 2007.
Zwemvaardigheid landelijk meetmoment en registratie.
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
Belang van diepgaand onderzoek
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Hoe bereid je lessen voor?
« Communicatie » Netwerk verkeer Myriam Adriaensen, Afdeling Gedrag en Beleid.
Personeel & Organisatie Kengetallen voor de Vlaamse overheid HR-netwerk 18 januari 2002.
Procesevaluatie individuele trajectwerking voor werkzoekenden
Opvang asielzoekers: een menselijk en daadkrachtig beleid 04/09/2015.
21 oktober 2015 BeSt Address en structuur IT020 in het Rijksregister Gebruikerscomité Marc Ruymen.
Fixatie-arm beleid: Team- of ziekenhuisdoelstelling Isa Michiels
Stichting Eindhovense Kwaliteitstaxi
BuurtInformatieNetwerken (BIN)
HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE | CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE
Els Enhus 25/12/2018 | pag. 1.
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Zelfevaluatie GOK.
Transcript van de presentatie:

Datagestuurde handhaving : een noodzaak ? Miran Scheers, Afdelingshoofd Gedrag & Beleid

Datagestuurde handhaving is een noodzaak! Kwantitatieve basis om meer kwaliteit te realiseren → gedragsbeïnvloeding ! Effect van verkeershandhaving op verkeersveiligheid = effect op gedrag van de weggebruikers waarbij dat effect omgerekend wordt naar het effect van dat gedrag op verkeersongevallen

PEPPER Police Enforcement Programmes on European Roads www.pepper-eu.org

PEPPER – effect op ongevallen Zichtbare onbemande controles : - 34% (-25% -42%) Zichtbare bemande controles : - 18% (- 23%-13 %) Alcoholcontroles : - 8% (- 12%-3%) Gordelcontroles : + 21 % gordeldracht tijdens de actie, + 15% na de actie

PEPPER Meer data zijn en bijkomend onderzoek over invloed van handhaving op gedrag zullen toelaten om de verwachte effecten van handhaving als onderdeel van een verkeersveiligheidsbeleid te kunnen inschatten

Kwantitatieve basis Belang bij beleidsvoorbereiding Laat het bepalen van doelstellingen toe om gepaste maatregelen te nemen Monitoring, evaluatie en bijsturing → beleidscyclus

Werken aan kwaliteit Fundamentele componenten van verkeersveiligheidsbeleid : “risk assessement” : wetenschappelijk onderbouwd en objectief inschatten van risico’s in het verkeer → waar en hoe kan resultaat behaald worden “target setting” : ambitieus maar realistisch →motivatie versterken om verkeersveiligheidsbeleid te versterken

HH-doelstellingen tot op lokale niveau Referentiekader voor politie! (geen verplichting) Debat over de randvoorwaarden om doelstellingen te halen Effecten berekenen – bijsturen – resultaten verbeteren Doel- en resultaatgericht werken

Observatorium voor de Verkeersveiligheid Katalysator voor dataverzameling en exploitatie de objectivering van de verkeersveiligheid in België op een geïntegreerde wijze te realiseren ter ondersteuning van het verkeersveiligheidsbeleid in België het verkeersveiligheidsbeleid op een permanente basis te monitoren en te evalueren

Observatorium VV de verkeersveiligheidsgegevens (ongevallen, handhaving, expositiefactoren, ….) te centraliseren en door coördinatie te streven naar coherentie en eenvormigheid bij de exploitatie van deze gegevens

Observatorium VV Partnerschip en samenwerking op het vlak van verkeersveiligheidsindicatoren bevorderen – protocolakkoorden Lokale (3 vertegenwoordigers) en federale politie (2 vertegenwoordigers) FOD Mobiliteit en Vervoer, BiZa, Justitie, Volksgezondheid, Economische Zaken Assuralia, Gewesten, Europees Observatorium (www.erso.eu)

Indicatorenpiramide (SGVV, 2007)

Indicatorenpiramide (SGVV, 2007)

Indicatorenpiramide (SGVV, 2007)

Activiteiten Publicatie van “quick indicators” : de verkeersveiligheidsbarometer Publicatie van een statistiekenrapport Aanvulling met actuele statistiekenrapporten per thema Nieuwsbrief Het Observatorium voor de Verkeersveiligheid volgt voortdurend de evolutie van de verkeersveiligheid op. Maandelijks legt onze Verkeersveiligheidsbarometer de actuele verkeersveiligheidstendensen bloot. Een statistiekenrapport licht de verkeersongevallen in al hun facetten toe. We vullen dit rapport op regelmatige basis aan met een actueel statistiekenrapport dat de klemtoon legt op één specifiek thema of doelgroep, zoals de gordeldracht, overdreven en onaangepaste snelheid,fietsers, zwaar vervoer of jonge bestuurders. Jaar na jaar organiseert het BIVV gedrags- en/of attitudemetingen die toelaten om het verkeersgedrag op een objectieve wijze te monitoren. Het BIVV ontwikkelt nieuwe analysemethoden die een diepgaande analyse van de ongevallen en van andere verkeersveiligheidsindicatoren mogelijk maken, zodat de oorzaken van verkeersongevallen gericht aangepakt kunnen worden.

Activiteiten Gedrags- en attitudemetingen Diepteonderzoek naar de oorzaken van verkeersongevallen (BART) Nieuwe gegevens betrekken : handhaving, verzekeringen, ziekenhuizen, …. Wetenschappelijk onderzoek

Netwerk verkeerscoördinatoren het organiseren van de informatie-uitwisseling over verkeershandhaving; goede praktijken in de schijnwerpers te zetten; de eenvormigheid in de registratie en evaluatie van de activiteiten te bevorderen; het aanmoedigen van de toepassing van handhaving in combinatie met communicatie.

Datagestuurde handhaving op basis van een goede ongevallenregistratie en analyse meetbare en realistische doelstellingen een centrale (eenmalige) vatting van alle activiteiten en vaststellingen op het vlak van handhaving (politie en justitie) permanente monitoring en evaluatie op basis goede analysetechnieken en stuurborden

(…) zal leiden tot een betere fenomeenkennis betere organisatie van de middelen en mankracht een verhoogde pakkans een wetenschappelijke onderbouw van het beleid Evaluatie en bijsturing Het identificeren van goede praktijken

Dank voor uw aandacht ! miran.scheers@bivv.be