Presentatie Viresh & Arthur Burgemeestersreferendum Zoetermeer 2003.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
Advertisements

Karel Willems I have a dream…….
Serieel naar parallel omzetting
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
De wereld draait door Uitzending De wereld draait Door.
Verkiezingen en kiesstelsels
Verkiezingen 2006 Klik op de vraag van jouw keuze Afsluiten •Wat gebeurt er op 8 oktober?Wat gebeurt er op 8 oktober? •Ben.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Debatavond over de toekomst van Stein 8 juni 2011 MFC Berg aan de Maas.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
1 Het burgemeestersreferendum Waarom een referendum? Hoe gaat een burgemeestersreferendum in zijn werk? Op wie kun je stemmen? Waar zet Jan Waaijer zich.
Peter Strawson.
Clubhuis Sportpark De Meerpaal Tijd: 2”0:00 – 22:00 (inloop vanaf 19:30u) Donderdag 13 februari 2014 Politie k caf é Liberale duurzaamheid in Houten Met.
Do’s and Don’ts presentaties
Saca’s PowerPoint Presentatie
Nederland na 1945: Cultuur en mentaliteit
Aanwezigheid meester Hans: Meester Hans is komende week aanwezig op: Maandag: – u – u Dinsdag: – u Woensdag:
Paragraaf 7. Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer.
Autisme en intelligentie
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
Het Debat Opbouw en inhoud.
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
Politiek jargon Bingo.
Wie beslist wat? 10 9 Wie beslist wat?
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Het bos van Nieuw Wulven
1. Het Congres, wat is dat? 2. Een stukje geschiedenis: het 1 ste Congres 3. Het 2 de Congres.
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
burgemeestersreferendum
2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws.
Dmv een starterslening willen vele gemeenten de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt. Niet alle gemeenten.
Gemeente Zoetermeer Voorontwerpbestemmingsplan Zorghart.
Hoe groot is die eigenlijk?
Politieke besluitvorming De toekomst van de Nederlandse politiek
Start zondag Vanaf volgend jaar zal elke eerste zondag van september een start zondagdienst gehouden worden. Na alle vakanties weer in saamhorige eenheid.
Enquête-uitslagen PowerPoint Fanfare Sint Caecilia 2011.
Republiek versus Frankrijk
De reis,naar Frankrijk. Bij een komst was om En de vertrektijd was En de reis heeft ongeveerd 12 uur geduurd. Onderweg hebben we ook nog.
Oktober 2014 Woord van Leven “Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Waterschapsverkiezingen 2008
Tweede wereldoorlog.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Het bacheloreindproject (BEP) 1BT04 / 1GT04
Politiek jargon Bingo.
ontdek wat jij kunt bereiken
Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 1: Introductie en algemene staatsinrichting.
Herhaling Staatsinrichting
Verwachting Mijn verwacht van dit spel was erg laag. Voordat ik het spel ging spelen, vond ik het er maar stom, makkelijk en kinderlijk uitzien. Ik wou.
Hoofdstuk 7 paragraaf 1: de regio
De Heiland Uw Heiland.
Suriname klimaat+geografie
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Staatsinrichting In Nederland.
ZORGSTROOM CONCERT Het Zeeuws Orkest 27 januari 2013.
§3: Verkiezingen en kiesstelsels:
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
ProDemos schuift aan: Verkiezingsspecial
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
Waar of niet waar? waar niet waar.
De macht in de gemeente ? ? ? ? ? Burgemeester Regering Wethouders
PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: Verkiezingen en de gemeente
Kato bruyneels, Lore Driessens
-Uitnodiging- In Between Café De Bilt
Waar of niet waar? waar niet waar.
Transcript van de presentatie:

Presentatie Viresh & Arthur Burgemeestersreferendum Zoetermeer 2003

Presentatie Burgemeestersreferendum2 Inhoud van de Presentatie De Kandidaat-burgemeesters De Kandidaat-burgemeesters Wat is nu eigenlijk een referendum? Wat is nu eigenlijk een referendum? Het referendum Het referendum Wat gebeurt er na het referendum? Waar kunt u stemmen? Waar kunt u stemmen? Reflectie Reflectie

Presentatie Burgemeestersreferendum3 De Kandidaat-burgemeesters René van Diessen René van Diessen Jan Waaijer Jan Waaijer Beide zijn 51 jaar Beide zijn 51 jaar Dit zijn de kandidaten voor het burgemeestersreferendum, wij zullen verder in de presentatie vertellen hoe het eraan toe ging bij het referendum en nauurlijk wat wij er zelf van vinden.

Presentatie Burgemeestersreferendum4 Wat is nu eigenlijk een referendum? Een referendum is een stemming die onder het volk gehouden wordt over een bepaald onderwerp. In dit geval gaat het om de nieuwe burgemeester van Zoetermeer. De gemeenteraad selecteert tijdens de sollicitatieprocedure twee kandidaten en vraagt aan de mensen die in de stad wonen wie van 2 kandidaten zij als burgemeester zouden willen hebben. Een referendum is een stemming die onder het volk gehouden wordt over een bepaald onderwerp. In dit geval gaat het om de nieuwe burgemeester van Zoetermeer. De gemeenteraad selecteert tijdens de sollicitatieprocedure twee kandidaten en vraagt aan de mensen die in de stad wonen wie van 2 kandidaten zij als burgemeester zouden willen hebben. De huidige burgemeester prof. Dr. Luigi van Leeuwen gaat namelijk 1 februari 2004 met pensioen. De gemeente Zoetermeer vindt het belangrijk dat de burgers meer betrokken worden bij de politiek en wil de burgers ook meer invloed geven. Dus heeft de Zoetermeerse gemeenteraad op 21 april besloten dat er op 3 december een burgemeestersreferendum wordt gehouden. Om het burgemeestersreferendum geldig te maken moet er een minimumopkomst zijn. Van de stemgerechtigde kiezers moet er minstens 30 procent stemmen. Dit heet de kiesdrempel. Waarom een referendum?

Presentatie Burgemeestersreferendum5 Waar kunt u stemmen? Er kan op 3 december in ieder stembureau in Zoetermeer gestemd worden en ook in de mobiele stembus. Er kan op 3 december in ieder stembureau in Zoetermeer gestemd worden en ook in de mobiele stembus. De stembureaus open tussen 7.30 uur en uur. De stembureaus open tussen 7.30 uur en uur.

Presentatie Burgemeestersreferendum6 Het referendum Ruim 150 vertegenwoordigers uit het Zoetermeerse bedrijfsleven namen woensdagochtend de moeite om het traditionele ondernemersontbijt van stichting FlorAvontuur bij te wonen. Naast het gebruikelijke netwerken keken de meesten van hen uit naar een debat tussen de beide burgemeesterkandidaten René van Diessen (VVD) en Jan Waaijer (CDA). Dit debat verliep volgens veel ondernemers inhoudelijk zo mager, dat een groot aantal zich hardop afvroeg of dit wel de juiste kandidaten voor het burgemeesterschap in Zoetermeer zijn… Ruim 150 vertegenwoordigers uit het Zoetermeerse bedrijfsleven namen woensdagochtend de moeite om het traditionele ondernemersontbijt van stichting FlorAvontuur bij te wonen. Naast het gebruikelijke netwerken keken de meesten van hen uit naar een debat tussen de beide burgemeesterkandidaten René van Diessen (VVD) en Jan Waaijer (CDA). Dit debat verliep volgens veel ondernemers inhoudelijk zo mager, dat een groot aantal zich hardop afvroeg of dit wel de juiste kandidaten voor het burgemeesterschap in Zoetermeer zijn… Wij vinden dit dus geen goed resultaat, aangezien er ook bijna geen mensen zijn gekomen. Misschien kunnen we hieruit afleiden dat deze 2 kandidaten dus toch niet geschikt zijn. Wij vinden dit dus geen goed resultaat, aangezien er ook bijna geen mensen zijn gekomen. Misschien kunnen we hieruit afleiden dat deze 2 kandidaten dus toch niet geschikt zijn.

Presentatie Burgemeestersreferendum7 De uitslagen schaduwverkiezingen jongeren Jan Waaijer: 59 % René van Diessen: 37 % Blanco: 4 %

Presentatie Burgemeestersreferendum8 Wat gebeurt er na het referendum? De kandidaat die de meeste stemmen haalt wordt de winnaar. De winnaar wordt dus de nieuwe burgemeester. Na het referendum moet de gemeenteraad de eerste en tweede kandidaat voordragen aan de minister van binnenlandse zaken. Het kabinet beslist uiteindelijk over de benoeming, maar normaal gesproken zal de keuze van de burgers worden overgenomen.

Presentatie Burgemeestersreferendum9 Reflectie We het erg nuttig om deze powerpoint te maken omdat je dan ook weer wat te weten komt over het referendum. We het erg nuttig om deze powerpoint te maken omdat je dan ook weer wat te weten komt over het referendum. Ook vonden we het gebruik van dit programma niet moeilijk omdat alles erg overzichtelijk is, en wij al enige ervaring hebben met dit programma. Ook vonden we het gebruik van dit programma niet moeilijk omdat alles erg overzichtelijk is, en wij al enige ervaring hebben met dit programma. We vonden het ook opmerkelijk dat referendums al veel worden gehouden in Amerika, en het hier in Zoetermeer voor het eerst is. We vonden het ook opmerkelijk dat referendums al veel worden gehouden in Amerika, en het hier in Zoetermeer voor het eerst is. Meer informatie

Einde Presenatie Viresh & Arthur