Infosessie Sociologie. => Nadruk op de analyse van het maatschappelijk gebeuren:  Hoe is ons 'samen-leven' geordend zodat we als individu en als groep.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
The future of the European labour markets: Transitions, Risks and Opportunities Neujobs Stakeholders Dialogue Programmatorische Federale Overheidsdienst.
Advertisements

Kleurende steden. Uitgeverij Vanden Broele, Stationslaan Brugge - -
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
ANDRAGOLOGIE & MECHANISM DESIGN
Methoden en technieken/veldwerk tweede jaar sociale geografie
Startvergadering van woensdag 26 november 2003
Faculteit Economische en Toegepaste Economische Wetenschappen
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Masterroute Sociologie van Gezondheid, Welzijn en Zorg
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Seminarie « Kwalitatieve arbeidsrelaties » Loon en beloning Peter Samyn Sigrid De Jaegher.
Huidige pagina.
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
Infosessie master academiejaar
Masterroute Sociologie van Gezondheid, Welzijn en Zorg
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
Infosessie master academiejaar
Dossier Empowerment Roos Delahaij
Jongerenwerker moet voldoen aan steeds hogere eisen
Hfdst 5: politieke participatie: deel 3
= DIVERSITEIT van NIEUWSGIERIGHEID
17 & 18 november '08 Bouwen aan een opleiding CConceptueel kader en onderwijskundig referentiekader.
1) Synthese 2) Context 3) Auteur 4) Wat doet de overheid? 5) Belangrijke organisaties 6) Moeilijke woorden 7) Interessante links 8) Besluit.
Traditionele Belgische breuklijnen
Werken met Nurse practitioners: “effecten van functie differentiatie op de grens van care en cure". Ik wil graag iets vertellen over mijn promotie onderzoek.
Onderzoek in het onderwijs: opvattingen
Twinning 2011 Verruiming door kennis
Cultuurparticipatie bij jongeren
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Thematische workshop Thematische workshop Ondernemerschap.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Breuklijn tussen laag- en hooggeschoolden
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
VIGeZ vzw © maart 2009
Bachelor Politieke en Sociale Wetenschappen Afstudeerrichting Politieke Wetenschappen.
‘Denkdiner’ VWL Samenwerkend Limburg 31 maart 2010 Hans Bodt, Manager HRM a.i. Atrium Medisch Centrum Parkstad Langer doorwerken: Hoe maken we dat mogelijk.
Interdisciplinair seminarie ‘Zin en onzin van het gebruik van kinderrechtenindicatoren’ Introductie.
Curriculumhervorming Bachelor TT Paul Pauwels – vicedecaan onderwijs.
Major/Minor Personeel en Organisatie 19 maart 2014.
Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Economie en Bedrijfswetenschappen.
Soepel: al in een vorige periode opgenomen in programma
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Dossier Empowerment.
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Major/Minor Personeel en Organisatie 18 maart. Thema’s HRM o Hoe kan de inhoud van HRM afgestemd worden op de bedrijfsstrategie? o Welke methoden van.
Overdragen van de Informatica Jurriaan Hage, Silja Renooij Periode 2, 2009/2010.
Major/Minor Marketing 18 maart Thema’s Plannen en strategieën uitwerken om markten te selecteren Producten en diensten: - ontwikkelen - prijs bepalen.
Sociologie Cultuur en Context J1.3. Bezetting Maagdenhuis Jeugd en muziek.
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
RGO Middelharnis Voorlichtingsavond H3/A3 21 september 2015.
INFORMATIEVAARDIGHEDEN SAW B.Wydooghe L. Gheysen C. Neckebroeck.
Basisvorming. 2/3 kerndeel  58 kerndoelen 1/3 differentieel  iig 2e MVT & profilering 1040 klokuren (max 69 dagen)
DE INVLOED VAN ICT VAARDIGHEDEN VAN DOCENTEN OP AFSTANDSONDERWIJS AAN LANGDURIG ZIEKE KINDEREN MET BEHULP VAN EEN KLASSECONTACTSET Emma Degrande December.
Informatie bijeenkomst ouders Maatschappijwetenschappen MAW. Het examenvak.
Master in de economie, het recht en de bedrijfskunde Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen i.s.m. Faculteit Rechtsgeleerdheid Februari 2016.
Onderzoekateliers Een eerste stap naar partnership?
Sociale en culturele pedagogiek Studie van pedagogische praktijken in relatie tot maatschappelijke uitdagingen vanuit de vraag hoe mensen samenleven vorm.
Programma(hervorming) Prof. dr. Jan Masschelein Prof. dr. Filip Dochy 15/02/20111.
Perspectieven op een gezond en gelukkig leven
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Portfolio voor eerstejaars geneeskunde studenten
Bs Petrus en Paulus en bs Edith Stein
Opleiding, onderzoek en werkveld
Enkele interessante vragen!
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
DE PERCEPTIE VAN OUDERE WERKNEMERS OVER OUDER WORDEN OP HET WERK
Scriptie in de Pedagogische Wetenschappen
Sociologische paradigma’s
Interdisciplinair seminarie ‘Zin en onzin van het gebruik van kinderrechtenindicatoren’ Introductie.
Toelichting pijlenschema’s volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Europese Unie De Europese pijler van sociale rechten
Transcript van de presentatie:

Infosessie Sociologie

=> Nadruk op de analyse van het maatschappelijk gebeuren:  Hoe is ons 'samen-leven' geordend zodat we als individu en als groep kunnen functioneren?  Hoe evolueert een maatschappij, welke factoren beïnvloeden die evolutie en hoe kunnen we vernieuwingen stimuleren? => Leren om op een gestructureerde manier individuele gedragingen en houdingen, de interacties tussen individuen, organisaties en maatschappelijke instellingen te onderzoeken en begrijpen

Actuele thema’s Vergrijzing van de bevolking Toereikendheid van de pensioenen Sociale uitsluiting Migratie Combinatie arbeid-gezin Cultuurdeelname en -beleid …

Algemene doelen van de opleiding Methodologisch en theoretisch competente algemene sociologen afleveren die:  sociale ontwikkelingen of problemen zelfstandig kunnen analyseren en evalueren op basis van onderzoeksgegevens en theoretische inzichten.  inzetbaar zijn voor academisch en toegepast onderzoek.  beleidsgerichte adviezen kunnen formuleren voor sociale organisaties of overheidsinstanties.  Theorie – Methodologie - Beleid

Specificiteit Leuvense opleiding Leuvense driehoek: theorie – methodologie – beleid Algemene sociologen + mogelijkheid thematische uitdieping Onderzoeksgebaseerd onderwijs: de hoge onderzoeksoutput van het CeSO zorgt voor een wetenschappelijke basis van hoog niveau onder het gegeven onderwijs Directe verbindingen met beleidsinstanties op federaal en regionaal niveau Aandacht voor kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden

2° Bachelor

2° Bachelor – vervolg Interdisciplinaire vorming:  Economie  Sociaal Recht  Inleiding tot de sociale en culturele antropologie  Filosofie van de sociale wetenschappen  Sociale wijsbegeerte Theoretische vorming:  Sociologische en politicologische theorieën  Filosofie van de sociale wetenschappen Methodologische vorming:  Data-analyse in de sociale wetenschappen: inleiding (gegevensverwerking mbv statistische software)  Kwalitatieve onderzoeksmethoden (interviewtraining en inhoudsanalyse op krantenmateriaal)

2° Bachelor – vervolg Integratievakken (Theorie-Methodologie-Beleid)  Bevolkingssociologie  Actuele maatschappijdiagnose (verdere toelichting LH) Practicum (3 onderwijsleeractiviteiten):  Schriftelijk en mondeling presenteren  Kritisch lezen van wetenschappelijke teksten  Vormvaardigheden voor wetenschappelijk publiceren (presenteren statistieken en structureren van een betoog) Academisch Frans voor sociale en politieke wetenschappen:  Gecontextualiseerde sociaal-politieke basiswoordenschat  Training van de 4 vaardigheden (lezen, luisteren, schrijven en spreken)

3° Bachelor

3° Bachelor - vervolg

Seminarie: doorlopen sociaal -wetenschappelijke onderzoekscyclus (bouwt verder op M&T eerste bach)  Uitwerken probleemstelling  Opstellen vragenlijst  Trekken van een steekproef  Afnemen van interviews  Opbouw dataset  Analyse  Rapportering Gerichte keuze (12 sp): thematische uitdieping Persoonlijke accenten via vrije keuze

Onderzoek naar …? … waarom allochtonen benadeeld worden op de arbeidsmarkt. … waarom zoveel huwelijken mislukken en wat daar de gevolgen van zijn. … de toereikendheid van de pensioenen. … de privaat-publieke mix in de sociale zekerheid. … de implicaties van de uitbreiding van de Europese Unie voor het sociaal beleid. … armoede bij ouderen. … bedrijfsgerelateerde maatregelen ter bevordering van de combinatie arbeid en gezin. …de invloed van ouders/peers/school op iemands levenskansen. … jeugdcultuur, subculturen of bepaalde leefstijlen. … de opvattingen van jongeren over relaties, huwelijk en seksualiteit.

Onderzoek naar…? …de demografische respons op economische crisissen in het 19de-eeuwse Vlaanderen. … het belang van de Europese Ondernemingsraden wat betreft de informatie-, consultatie- en participatierechten van werknemers. … de organisationele antecedenten van kwaliteit van de arbeid. … de sectoren in de Vlaamse economie die het meest onderhevig zijn aan collectieve jobverschuivingen. …geheugeneffecten in survey-interviews. …genderverschillen in (opvattingen over) stemgedrag. …belemmeringen en stimulansen voor de doorstroom van vrouwen naar beleidsbepalende functies in de kerkelijke organisatie.

Beroepsuitwegen Sociologen zijn tewerkgesteld binnen een zeer brede waaier van sectoren:

Bron: Onderzoek naar de arbeidsmarktsituatie van de afgestudeerden tussen en (N = 446), Departement Sociologie, K.U.Leuven.

Beroepsuitwegen Enkele voorbeelden:  docent in het hoger onderwijs  onderzoeker aan een universiteit  veranderingsdeskundige  cultuurbeleidcoördinator  OCMW stafmedewerker  beleidsontwikkelaar

Master in de sociologie Verplichte opleidingsonderdelen: 26 sp  Verdieping van de componenten methodologie – theorie – beleid Keuze-opleidingsonderdelen in overleg met promotor: 12 sp  thematische uitdieping Meesterproef: 18 sp  integratie van de componenten methodologie – theorie – beleid  persoonlijke vaardigheden op het vlak van onderzoek en/of beleidsinteresse  Individuele begeleiding in combinatie met collectieve begeleidingssessies Vrije keuze: 4 sp  individuele klemtoon

kortom sociologie… ontzettend boeiend dat vinden wij alvast