Geloven als ‘dankbare rede’ Bert Roebben Theologische Faculteit Tilburg.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
Welkom Thuis Karpos Leerhuis.
Gods wijsheid kun je alleen aanvaarden door de Geest 1 Korintiërs 2:6-16.
Christengemeenschap De Goede Herder
Zomaar !.
Spirit on the move Sleutelen aan spiritualiteit op school
Zonde, de grootste vijand
9 Ik heb jullie liefgehad, zoals de Vader mij heeft liefgehad
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Woord van Leven April 2014.
Pastoraal op school.
Verbonden.
8 December 2013.
Gezonde Relaties
Een heilig leven leiden betekent:
PAROCHIE… WAARHEEN? STUDIEDAG 10 OKTOBER 2013 ACADEMISCH CENTRUM VOOR PRAKTISCHE THEOLOGIE MET MEDEWERKING VAN CCV EN IPB.
HOEZO BIDDEN?.
Jezus verliest de liefde van mensen
LUISTEREN NAAR DE STEM VAN GOD
BIDDEN IS INTIMITEIT MET GOD
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
Welkom op TOV!.
Vanavond gaat het over: Hoe sta jij in het leven?
Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten een worsteling.
Themadiensten ‘Ik geloof’
Proviand voor onderweg Verder aan de slag met de visietekst Dekenale avonden voor team 2013 Powerpoint bij de slotbezinning.
Handen af van het evangelie van genade! Paulus met hartstocht en passie in de bres voor het evangelie van genade om de jonge gelovigen in ‘Kelten-land’
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Welkom op TOV!.
Hoe hoor ik Gods stem 1. geloven 2. Zijn spreken 3. verzamelen
Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch.
Met handen en voeten geloven 1
Spreken wij Gods Woord in deze wereld? Bidden wij voor deze wereld? Bestrijden wij onrecht in deze wereld? Zondag 12.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
GOD HEEFT OOG VOOR JOU!.
ALS EEN HERT VERLANGT……
Beeldmeditatie Toon een beeld zonder voorafgaande of begeleidende commentaar Wat zie je? Wat zie je erin? Uitwisseling, geen discussie.
Zomaar Prezentacio
Kaarten op tafel.
Jezus volgen kan niet in deeltijd
( ) Beste vriend in Muziek: The Flower Of Schotland.
18de vd Tijd door het Jaar B Luisterend naar de lofzang bidden wij tot de handen van Jezus (“Ad manus” v Buxtehude) die de Broden vermenigvuldigden Regina.
“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse.
Beste vriend(in) Muziek : Francis Goya “Blue Moon”
Discipelschap is leven tot Gods eer “Het gaat niet om mij, maar om God”. “God moet aan zijn eer komen.” Doel van de preek: Wat klopt hier wel en niet aan?
1 Het goede leven En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen. 14 Maar Hij zei tegen.
De geschapen mens.
Mahatma Gandhi,
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Welkom ik maak me sterk.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Thema 3. Had ik de liefde niet - ik zou niets zijn ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is.
V. Wij danken voor de doop van Sep en van Jurre. Wij bidden voor hun ouders, Eric en Tannita, en Wijjert en Monique, met Matthijs. Zegen deze ouders en.
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 1 De boodschap waar wij voor gaan.
Achtergrondartikel E. D E S MET, Het Onzevader Onverwachts in het Nieuw, in Kerk en Leven, 10 september 2014, p
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Aan welke kant sta jij? ’t-Is niet moeilijk te geloven
Muziek bestaat sinds de mens op de wereld is, maar de dieren, de atomen en de sterren maken ook muziek.. Karlheinz Stockhausen maar de dieren, de atomen.
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
Heidelbergse catechismus
“Vader, laat Uw wil gebeuren”
Kindermoment Als je iets niet kunt zien, betekent dat nog niet dat het er niet is.
Hij moet groter worden en ik kleiner Meer Jezus en minder ik
“OPDAT ZIJ ALLEN ÉÉN ZULLEN ZIJN”
Laatste oordeel Gaan alle niet-christenen verloren? Ben jij behouden?
(allen) Houd mij in leven, wees Gij mijn redding, steeds weer
Transcript van de presentatie:

Geloven als ‘dankbare rede’ Bert Roebben Theologische Faculteit Tilburg

1. Ik spreek als theoloog Organisch verbonden met een concrete geloofsgemeenschap Vertrouwend op het ‘fides quaerens intellectum’ Gesitueerd in tijd en ruimte: als gehuwde man, als vader van drie opgroeiende kinderen, als grensganger tussen werelden

2. Afgenomen ‘leesbaarheid’ van de leefomgeving Door (gewelddadige) diversiteit: “wat is het beste voor onze kinderen?” Door (ontwortelende) mobiliteit: weinig mensen ‘geven’ echt thuis Door (overweldigende) globalisering: verontschuldiging in het lokale

“Ik sta [voor U] in leegte en gemis [vreemd is uw naam, onvindbaar zijn uw wegen]” Antwoord: vertier, want nadenken is bedreigend Antwoord: zoeken naar woorden om de beweging van de ziel uit te drukken en zo het verlangen wakker te houden

3. Leesbril van Vaticanum II is aangeslagen Hoe de tekenen van de tijd lezen in het licht van het evangelie, tegen de achtergrond van (1) de afwezigheid van religieuze socialisatie bij jongeren en (2) de grote religieuze diversiteit in onze leefomgeving?

Paradoxale opvoedingssituatie: grote religieuze verlegenheid bij christenen ten aanzien van jongeren (“Wat betekent dat eigenlijk: gelovig zijn?”) – regelmatige confrontatie met andersgelovigen die vaak zeer overtuigd spreken en handelen

4. Jongeren kloppen op de deur Niet beladen met ballast van religieuze zingeving-op-de-terugweg Op school leren ze religie kritisch waarnemen en interpreteren Waar leren ze het eigene van religieuze ervaring smaken en meemaken? Waar doen ze krachtvoer op? Voelen ze dat wij naar hen ‘omzien’ in hun onafheid?

Hun ontluikend idealisme waarnemen en ‘voeden’ met voorbeeldgedrag en gezond verstand Geen aanpassingsstrategie, maar confrontatiestrategie (“Leest U de krant of de bijbel?”) Het zwijgen over God in onze tijd wordt bij jongeren ‘hoorbaar’: ze dwingen ons weer naar de kern van de zaak te gaan

‘Actus credentis non terminatur ad enuntiabile, sed ad rem’ (Thomas van Aquino) Het evangelie dichter bij zichzelf brengen: als de ruimte van vriendschap waarin God gebeurt (Tentenkamp VBM 2003)

5. Leven ‘etsi Deus daretur’ God als dwingende noodzaak is voor velen achterhaald: “Ik heb niets met God” God wordt hoorbaar in de spannende ruimte tussen leegte en verlangen: “Ik sta voor U in leegte en gemis” (Coram Deo) Met andere levensbeschouwelijke overtuigingen deze ruimte verkennen en benoemen Neen aan elke vorm van binnenreligieus fundamentalisme: God is altijd groter

6. En de kerk? Kerk als correlatieve ontmoetingsruimte – belang van de narthex, tussen buiten en binnen, waar men op verhaal komt en zich uitgedaagd weet door verhalen Kerk als communicatieve Bühne, waar stemmen gehoord worden met het oog op overeenstemming, zonder elkaar te overstemmen

7. Geloven als ‘dankbare rede’ Mensen zijn klungelaars, ook inzake geloven Maar bij hen leeft een visioen van ‘een nieuwe hemel en een nieuwe aarde’ Van een kerk mag je redelijkerwijs verwachten dat ze dit visioen levend houdt Zo legt zij getuigenis af van de ‘dankbare rede’