Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Omgaan met vermoedens van kindermishandeling
Startconferentie provincie Groningen 2013
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Ervaringen in samenwerking
Samen werken aan een duurzame civil society
Excellente dienstverlening: maatwerk bij complexe problematiek
Ledenbijeenkomst 26 september 2012 Transitie Jeugdzorg.
Wmo-AWBZ in regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden
Veranderingen in de zorg
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
Programma RegioAanpak waar staan we nu? Ambtelijk overleg 4 juni 2013.
Onderzoek kwetsbare gezinnen de noodzaak tot ontschotting
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
RegioAanpak Veilig Thuis ‘Op weg naar een Regiovisie’ 5 december 2013.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Auteur:titel/onderwerp Informatieve bijeenkomst Gemeenteraad Sliedrecht Transitie AWBZ: Pilot Joost van den Vondel Brigitta Müller 19 februari 2013.
Wet Verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Presentatie Zorgcoördinatiepunt Tijdelijk Huisverbod
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Maatschappelijke gezondheidszorg GGD
Zorg nieuwe stijl.
Directe Hulp bij Huiselijk Geweld
Het nieuwe jeugdzorgstelsel op hoofdlijnen
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport OGGZ in de Wmo Maandelijkse bijeenkomst pilotgemeenten Wmo 12 juni 2006.
Kenniscafé huiselijk geweld in het sociale domein
Jeugdzorg naar gemeente
Samen verder!.
Presentatie Steunpunt Huiselijk Geweld Kennemerland
Verbinden van zorg en onderwijs
De 3 D’s in Hof van Twente De overgang van Jeugdzorg, AWBZ begeleiding en Participatiewet naar de gemeente per 1 januari 2015.
SAmenwerken aan VEiligheid
Landelijke Inspiratiedag 3D’s + HR
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
Veiligheid en Vlissingen
Zorg voor de jeugd, het Utreg’s verhaal. Commissie Jeugd UHV 5-6 actieve leden weinig verloop zo’n tien jaar actief.
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
3 Decentralisaties De opgave, Bergense visie en aanpak
Rollen van gemeenten op het gebied van gezondheid en zorg PH-Forumdebat 25 januari 2005.
Regionale Aanpak Kindermishandeling Landelijke uitrol In opdracht van het programmaministerie Jeugd en Gezin Uitvoering: Nederlands Jeugdinstituut Utrecht.
Model-handelingsprotocol AMHK “Informatie & reflectie” Presentatie op bijeenkomst voor gemeenteambtenaren op 1 april 2014 Michel Simon.
Zorgpunt, meldpunt voor zorg en overlast GGD Zuid-Hollandse Eilanden Veerle Wieërs, productgroepcoördinator sociaal medische zorg (AGZ) Peter Laaij, productgroepcoördinator.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
‘Samen aan de slag’ Bijeenkomst voor de gemeenteraden 12 juni 2014.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Jeugd&gezinsteams Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Quirien van der Zijden - Projectleider.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Verkenning Informatievoorziening Sociaal Domein Decentralisaties Jeugd, WMO, Participatie Hans Versteeg - VNG Expertmeeting Informatievoorziening GGD-NL.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Lokale ontwikkelingen Peter van der Terp, wethouder Jeugd 17 oktober 2013.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Welkom Lokale ondersteuningsstructuur huiselijk geweld en kindermishandeling in samenwerking met lokale sociale teams en veilig thuis.
Presentatie stand van zaken AMHK Gelderland Noord en Midden Transitiemanagers G7 4 februari 2014.
SOCIAAL DOMEIN Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet Omzien naar elkaar Ondersteuning door gemeente Pieter van Zwanenburg.
Regio Aanpak Veilig Thuis Afronding Borging Doorontwikkeling.
Symposium Wet meldcode van kracht! 15 oktober 2013.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Lokale invulling betrokkenheid raad bij decentralisaties Datum 4 april 2013.
Integraal sociaal werk
Conferentie Hoe wordt de jeugd GGZ beter?
Wmo beleid in de Drechtsteden
Geweld hoort nergens thuis
Naam: Karin Direks & Susanne Dreuw
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0

Een veilig thuis Gemeentelijke visie op de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De ontwikkeling van verzorgingsstaat naar participatiestaat. De wens om de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling beter te integreren. De commissie de Jong/ Herziening van het stelsel Vrouwenopvang. De drie decentralisaties en de teruggang in middelen. De samenvoeging van het AMK en het SHG. De invoering van de landelijke meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De regio visie huiselijk en kindermishandeling 1

De visie in het kort Veiligheid voorop Triage Een gezin, een plan een regisseur Inzet van eigen kracht en gebruik van sociale netwerk en het intact houden van de sociale omgeving. Visie op hulpverlening Kinderen gaan voor. Het zonder drempels kunnen bespreken van vermoedens Planmatige en gelaagde preventie en eenheid in juridische logica,s 2

Visie als basis WMO en Geweld in Afhankelijkheidsrelaties ( GIA) Algemeen meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Regiovisie Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Opvang en begeleiding GIA

Wetsvoorstel WMO en GIA Het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld onderdeel van de WMO Ketenbenadering: voorkomen – signaleren – stoppen - opvang – nazorg Verbetering van de posities van slachtoffers. Toevoeging van het element Veiligheid Aansluiting brede sociale domein en de veiligheidsketen.

Uitgangspunten AMHK Een geïntegreerd Advies en meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. -Binnen de wettelijke kaders van de jeugdwet, de WMO en de Wet Meldcode. -Herkenbaar en laagdrempelig voor inwoners, betrokkenen en professionals -Deskundigheid over de volle breedte van de problematiek HG en Kindermishandeling. -Met een goede aansluiting op de lokale en bovenlokale structuur van zorg en welzijn en de veiligheidsketen. 5

Uitgangspunten regiovisie Centrum gemeenten en regiogemeenten samen verantwoordelijk. Regiospecifiek Uitwerking van de integratie HG en kindermishandeling Vormgeven van de nieuwe en grotere rol van de gemeenten bij de aanpak GIA Aansluiting bij het brede sociale domein en de veiligheidsketen 6

Uitgangspunten Opvang en begeleiding GIA Veiligheid is leidend. Ambulant waar het kan en de opvang zo kort mogelijk. Zoveel mogelijk in eigen regio/wijk/buurt. Continuïteit van hulpverlening en geen verloren gaan van specialisme. Aansluiting bij de Maatschappelijke opvang en het brede sociale domein. Benutten van eigen kracht en sociaal netwerk. 7

Kern Ambitie Utrecht is een vitaal sociale stad, waar inwoners betrokken zijn en verantwoordelijkheid voor hun omgeving nemen; in Utrecht krijgen ook kwetsbare inwoners de kans om hun toekomst in eigen handen te nemen, mee te doen en zich te ontwikkelen. 8

Utrechts model

Het Utrechtse model

Hoe ziet het er dan uit 11

Systee m AMHK Buurtteams REGIOStadJEUGD regiovisie maatschappij Opvang en begeleiding provincie Sociaal domein

Vragen? Quote Domestic abuse happens only in intimate, interdependent, long-term relationships — in other words, in families — the last place we would want or expect to find violence 13