Verknopen door verbinden Joris Claes en Itte Van Hecke.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evaluatie van mentorprojecten
Advertisements

Diverse aanbieders • Forum voor afstemming • Visie • Werkafspraken • Onderlinge warme doorverwijzing.
Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Vzw Begeleid Wonen Leuven
Vorming zorgregie criteria RPC toegelicht
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
Rechtstreeks Toegankelijk Hulpaanbod (RTH). Uitgangspunten RTH Perspectief 2020 Kritische succesfactor: voorhanden zijn van ruim aanbod van rechtstreeks.
WORKSHOP MPG CONGRES ‘Herkennen signalen LVB’
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Congres Uitvalpreventie en studiedag KDG oktober 2010
LA CONTRIBUTION DU PROJET EXPERTS DU VÉCU AU SEIN DES SERVICES PUBLICS FÉDÉRAUX Project Ervaringsdeskundigen binnen de federale overheid Middagatelier.
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULPVERLENING (RTH): praktische uitwerking
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Stuurgroep Drugs 28 juni 2012 Oostende Voorstelling ondersteuningsproject nachtopvang Oostende.
HUB KAHO Omgevings– en procesanalyse van gastopvang voor ouderen als startende inclusieve woonzorgvorm Diels V., Van Rampelberg S., Van Puyenbroeck J.
MAATZORG IN DE THUISLOZENZORG Tine Van Regenmortel
Theorie Stappen in hulpverleningsproces: 1 Inventarisatie probleem
Effectiviteit en efficiëntie vanuit overheidsperspectief Sofie De Smet Afdeling Beleidsontwikkeling Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Superdiversiteit kleurt de sociale diensten
Structuur 1. Over netwerken tussen hulpverleningsorganisaties
Intensieve begeleiding voor kinderen/jongeren van 9 – 18 jaar
Doelgroep van PZT Mensen met een chronisch (niet-acute) psychiatrische problematiek verblijvend in de thuissituatie We richten ons niet op crisisopvang.
Zp3 tweede oproep Huize Ter Walle vzw CIGB
Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH)
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Project Bruggen na(ar) 18 Project in het kader van netwerk jeugdhulp Deinze-Eeklo-Gent Integrale Jeugdhulp Oost-Vlaanderen i.s.m. Lokaal Sociaal Beleid.
Begeleidingsplannen GGZ
Ondersteuning van kinderen van ouders met problematisch middelengebruik Werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening, werkgroep gezin, werkgroep onderwijs.
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
EFFECT bij JES vzw Competentietrajecten die schooluitval voorkomen ?
Instap en integratie van laaggeschoolde en langdurig werklozen in het reguliere arbeidscircuit de Dip-methode als instrument voor detectie van knelpunten.
Belang Kind Verdeelmodel Verevening
1 GIPSO : gids voor inclusieve projecten en sociaal ondernemen  Advies en coachingsbureau  Woon- en dagbestedingsinitiatieven  Ouder- en netwerken van.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Belangrijkste resultaten van de transversale benadering Prof. em. J.-J.Detraux Onderzoeks- en opleidingscentrum rond het buitengewoon onderwijs Université.
Casusoverleg Forensisch Zorgtraject
De VOA en schuldhulpverlening
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
Buitenlandse minderjarigen Ilse Derluyn Vakgroep Sociale Agogiek – Universiteit Gent.
Criteria PTB 4 juni Criteria Grote vraag is : dient deze zorgvrager prioriteit te krijgen op andere zorgvragers ? De RPC probeert aan de hand van.
Social work: Het verschil dat jij maakt.
Consultfunctie Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Debatlunch COJ 20/11/2015.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
JAN PIETER HEIJE Cheyenne Cubuk & Erwin Duits. ● VOBC, LVB behandelcentra in Nederland ● Pluryn  Hietveld, Beele, Hoenderloo Groep, JOBSTAP, Werkenrode,
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
 Als antwoord op een groeiende wachtlijst..  Verschuiving naar RTJH: Hulpverlening verantwoordelijk voor een adequaat en efficiënt wachtbeheer;  Hulpverlening.
PVF en het vernieuwde basisdossier Algemene vergadering FOVIG
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Zorgmijding in de verstandelijke gehandicaptenzorg Jannie Boomsma, december 2008.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
De Nieuwe Kans Rotterdam.
Ouders met kinderen met specifieke zorgbehoeften
Doelen behalen met activiteiten
Rechtstreeks toegankelijke hulp: hoe & wat?
OPweg Innovatief project
Geïntegreerd breed onthaal
Het systeem van de persoonsvolgende financiering en de doelstellingen uit perspectief 2020 in vogelvlucht.
BOM-model PV 25/03/2014.
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
JEUGDzorg - voor wie?.
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Project Jongvolwassenen Beschut Wonen
Aanbod jongvolwassenen
Introductie en ontwikkelingen
Transcript van de presentatie:

Verknopen door verbinden Joris Claes en Itte Van Hecke

V ERHALEN UIT HET AWW 25% van de meerderjarige hulpvragers zijn jarigen Thuisloosheidsrisico Fragmentering van het hulpverleningstraject met breukmoment op 18 jaar: zelf oplossen, onbeschikbaar vervolgaanbod, niet gewerkt aan perspectief Knelpunten in de regelgeving

Sociale uitsluiting en marginalisering: té-jongeren – Dakloos – Sociale administratie – Psychische/psychiatrische problemen – Schulden – Kinderen – Verslavingsproblemen – Beperkt of uitgeput netwerk

G EDEELDE BETROKKENHEID EN ZORG Zoeken naar gepaste ondersteuning, maatzorg want JOVO met beperkte vaardigheden om concrete en constructieve vragen te stellen Andere omgangsnormen Geen correcte inschatting van eigen mogelijkheden … In het werken aan Zelfredzaamheid en zelfvertrouwen Verantwoordelijkheid opnemen Sociaal netwerk opbouwen Realistisch toekomstperspectief

H ANDICAPSPECIFIEKE DESKUNDIGHEID Hoe herken je een licht verstandelijke handicap? Wat betekent dit op de verschillende domeinen? Hoe hiermee omgaan in de begeleiding? Hoe kan je handicap en doorverwijzing ter sprake brengen? Hoe verloopt de aanvraagprocedure bij het VAPH? Nood aan een hands-on vertaling van gespecialiseerde expertise

S EN EN “ JONGEREN ” SEN werkt een aangepast aanbod uit voor professionelen die dagelijks werken met ‘jongeren met een beperking die uit de boot (dreigen) te vallen’. Dit is een moeilijke en complexe vraag omwille van: de ingewikkelde materie, de veelheid van factoren die bepalen of een jongere moeilijk is of wordt, de verschillende lagen en perspectieven waarmee je naar dit thema kan kijken. De veelheid van actoren die hierbij betrokken zijn De aankondiging van extra middelen voor CAW’s voor het opzetten van inclusieve trajecten voor jongeren (tussen 17 en 25 jaar) met een beperking: Kans om intensief samen te werken met het algemeen welzijnswerk en het SAW Kans om handicapspecifieke expertise te delen en te verspreiden in het AWW

S AMENWERKING TUSSEN SEN EN SAW De speerpunten van een goede samenwerking: Het uitbouwen van (lerende) netwerken Een regionale inbedding voor het verspreiden en delen van (handicapspecifieke) expertise Een regionale benadering Combinatie van terreinkennis, sectorinhoudelijke én handicapspecifieke expertise

H ANDICAPSPECIFIEKE EXPERTISE Wat betekent ‘handicapspecifieke’ expertise in de context van een CAW: Hoe schat de hulpverlener het functioneren van de jongere in? Welk traject kan je als hulpverlener met de jongere doorlopen (eventueel los van zijn/haar erkenning door het VAPH) Wat betekent ‘handicapspecifiek’ voor de communicatie met de jongere? Welke implicaties heeft het handicapspecifieke voor het hulpverleningsplan? Hoe vertaal je gespecialiseerde expertise in een voor de hulpverlener en cliënt herkenbare en bruikbare elementen? Het kunnen de CAW’s omgaan met het VAPH gegeven: De complexe regelgeving De mogelijk onvermoede effecten van hulpverlening (bijvoorbeeld effect op de plaats op de wachtlijst).

H OE NU VERDER … De eerste verkenning (inhoudelijk en organisatorisch) is achter de rug. Concretiseren van de samenwerken: – Uitwerken van een gedragen aanbod voor de CAW’s – Organiseren van een duurzame ‘leeromgeving’ – SEN als facilitator van inbreng van ‘handicapspecifieke’ expertise – Met een intersectorale bril kijken Doel van deze samenwerking moet zijn: – Een meer duurzame oplossing voor deze doelgroep – Intersectoraal samenwerken voor een optimaal handelingsplan voor deze jongvolwassenen