Ethisch Verantwoord Sporten. Panathlonverklaring als aanzet voor verdere acties voor meer ethiek in de sport.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mental Coaching P.S.C. West-Vlaanderen Pascal Engels Marc Rommelaere
Advertisements

FAIR PLAY NOT ONLY FOR THE GAME !
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Onze kernwaarden.
“Smash sportief op weg naar 2020”
Informatieavond voor ouders van Groesbeeks Glorie.
Regionaal overleg Noord- Zuidconsulenten
Creatieve workshops om de Nederlandse taal te stimuleren bij jongeren
SVK Korfbal Thema avond op weg naar 2015 Door Tijs Huisman 9 april 2010.
Personeelsstructuur Leuven, 15 maart ‘08.
Provinciaal stappenplan
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Sportiviteit & Respect Just do it!
o welkom o voorstellen bestuur o opening vergadering o vaststelling agenda o financiën o eindafrekening en verantwoording o 2010 K&V Luc van Dam / kascommissie.
Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.
Rol lokale overheid.
A.V. VHL Kontich 1 Vlaamse Sportfederatie vzw Geraldine Mattens (Algemeen & juridisch directeur) Sophie Cools (Directeur Sport)
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ BETREKKEN VAN DE DERDE PARTNER Een praktijkbeeld uit.
GOED BETER BEST! Op weg naar kwaliteitsvolle jeugdlokalen en jeugdverblijven 19 maart 2011.
Convenant Fair Play Arnhem, Nijmegen, Maas en Waal
De jeugd bij SKF Presentatie op ALV juni Doelstellingen Ledenaantal bij de jeugd vergroten Opleiden eigen kweek trainers Niveau en effectiviteit.
Aanpassing Selectie beleid. Waarom aanpassingen in het huidige selectie beleid?
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion EUROPEES SOCIAAL FONDS OPERATIONEEL PROGRAMMA Disclaimer: deze info.
Een initiatief van.
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Lokaal Overleg Opvoedingsondersteunig Gent. Decreet van 13/07/07 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning Raamdecreet – schept een structuur.
OUDERS VOOR INCLUSIE. WIE ZIJN OUDERS VOOR INCLUSIE ? Vereniging van en voor ouders Voor alle ouders van kinderen, ongeacht hun handicap We zijn vooral.
Jeugdwelzijnsoverleg Eeklo. Enkele cijfers over Eeklo > % ,6 7,90%
ScaldWIN, Internationale Scheldeweek 2011 De Schelde, rivierstroom als levensstroom.
Vlaamse Atletiekliga – VLAB Handleiding voor een secretaris.
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
“ALS DE BASIS GOED IS…” Hockey Technisch Beleid MHCBE Technisch Kader
1 Sociaal werk: voor of met de patiënt? Vlaams Patiëntenplatform vzw 14 oktober 2010.
Interdisciplinair seminarie ‘Zin en onzin van het gebruik van kinderrechtenindicatoren’ Introductie.
Teamwerk. Heldere doelstellingen Teamwerk Heldere doelstellingen Initiatief tonen.
INFOSESSIE CLUBBEGELEIDING Gent 2 december Inleiding door dhr Philippe Mees, voorzitter VLG vzw -Verwelkoming -Uitgangspunt: -Tevredenheidsenquête.
Opstellen van een (jeugdsport)beleidsplan
Opdracht wetenschappelijke review leerlingenbegeleiding
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Research on stage: “Awel ik zie het niet meer zitten ” Kenniscentrum Kinderrechten Brussel, 9 oktober 2014 Lieve Declerck Hilde De Weirdt Niet gespecialiseerde.
Ouderenraden en Actief ouder worden Colloquium GroenPlus
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Vlaamse Squashfederatie Herentals.  Bestaat al sinds ontstaan van de federatie (1995)  Overgekomen van Engeland  Ongestructureerd: sommige clubs boden.
Brede open school Aansluiting bij ppp van Jan de Maeyer. BOS GO!2020 sd alle scholen tegen 2020 brede scholen : Wat ? visietekst To teach vs to educate.
VC DE HAAN. * Kwalitatieve jeugdopleiding -Middelen *De club vervuld - pedagogische functie gediciplineerde houding - sociale functie geen “fabriek” of.
Projectgroep: Technical and Vocational Training (TVET)
1 Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering Vrijdag 3 oktober 2008 c.k.v. Avanti.
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap afdeling vorming COMPETENTIEGERICHTE ONTWIKKELING HRM-netwerk 20/02/04.
Volwassenwerking in de Vlaamse Atletiekliga Dinsdag 10 maart 2015.
Overlegmoment volwassenwerking Martine Verheyen Simon Plasschaert 10 maart 2015.
Vlaamse Ju-Jitsu Federatie vzw Rapportering EVS / 2013 – aan Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media.
PULSE – POWER - PLAY ISM. SITUATIE VLAAMSE HANDBALVERENIGING Strengths Nog geen “concurrentie” van Multi-Sportfederaties (ook weakness) Goed contact met.
MTB ver. Havelte eo Doelstellingen MTB ver. Havelte eo. Hoofddoelstelling: Het mountainbiken voor iedereen in Zuidwest Drenthe aantrekkelijk.
Welkom. Welkom Voorburgse Rugby - Club We staan! Nu gaan we leren lopen, samen met jullie! Organisatie: Bestuur: Bart, Kour, Maurits TC: Fer en Kour.
Evaluatie Trainingskamp Cyprus 2015 Scores en reacties deelnemers en begeleiding.
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Samenvatting Spel Mondiaal Beleid AV AROSA – 8 december 2015.
Stad Landen Erkeningsaanvraag Sportverenigingen.
FAIR PLAY PILOT DISTRICT ZUID II. PAGINA 2 VAN 16JoQu FAIR PLAY COMPETITIE Kindvriendelijk voetbal.
Voorlichting school & voetbalVoorlichting schoolproject SCHOOL & VOETBAL op het Segbroek College.
WORKSHOP FUNKEY – NHC AGENDA -KNHB filosofie -Wat is Funkey? -Funkey vereniging -Praktijkvoorbeelden -Wat na Funkey? -Ondersteuning KNHB -Funkey,
Tekst hier Positieve beeldvorming rond diversiteit stimuleren in de media.
Infoavond jeugdopleiding seizoen Verloop van deze avond Organigram van onze vereniging (Jeugdvoorzitter Carlos De Rock) Missie en visie rond.
FAIR PLAY Secundair Onderwijs Plaats en datum invullen 1.
Building on People Opleiding Welzijn Toeleiding
Ethisch verantwoord sportbeleid
Sportiviteit en Respect
Transcript van de presentatie:

Ethisch Verantwoord Sporten

Panathlonverklaring als aanzet voor verdere acties voor meer ethiek in de sport

6 ethische thema’s : 1. de rechten van het kind in de sport; 2. inclusie; 3. respect voor diversiteit; 4. het fairplaybeginsel; 5. de fysieke en psychische integriteit van het individu; 6. solidariteit.

Keuze thema VAL Het fairplaybeginsel

Richtsnoeren Richtsnoer 1: De Vlaamse Atletiekliga zal inspanningen leveren om alle actoren en belanghebbenden te sensibiliseren voor het belang van fair play en hen te begeleiden en te ondersteunen bij het implementeren van fair gedrag in de sportfederatie en de sportclub.

Richtsnoer 2: De Vlaamse Atletiekliga zal inspanningen leveren om naast het competitieve kader, het recreatieve, vormende en bredere karakter van de sport op een positieve manier in de kijker te plaatsen.

Doelstellingen Richtsnoer 1 Door het aanbieden van een gedragscode aan de verenigingen, het promoten van een vertrouwenspersoon in de verenigingen en het organiseren van acties om “good practices” te bevorderen, wil de Vlaamse Atletiekliga dat tegen eind 2012 –70% van de verenigingen over een gedragscode beschikt –70% van de verenigingen een vertrouwenspersoon heeft –alle verenigingen op de hoogte zijn van EVS-initiatieven van de federatie

Richtsnoer 2 Door het promoten van technische brevetten voor jeugdatleten wil de Vlaamse Atletiekliga de mentale druk tot het leveren van prestaties bij jongeren verlagen en een alternatieve uitdaging geven voor minder talentvolle kinderen. De federatie streeft er naar dat tegen eind % van de verenigingen gebruik maakt van deze brevetten.

Opstellen van een profiel voor vertrouwenspersonen binnen een vereniging. Aanduiden van een vertrouwenspersoon in de federatie en communicatie hieromtrent naar de verenigingen Infosessie voor vertrouwenspersonen in verenigingen Opstellen en verspreiden van een gedragscode voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden en ouders. Actieplan Richtsnoer 1

Acties tijdens kampioenschappen –handdrukactie –ethische slogan op deelnemers- en toegangskaarten –verkiezing “fairste jurylid” – “fairste atleet” Infosessie voor trainers en bestuurders betreffende ethisch verantwoord sporten

Actieplan Richtsnoer 2 Uitwerken van een technisch stappenplan voor de jeugd per discipline Uitwerken van de lay-out en drukken van de brevetten Infosessie betreffende het gebruik van technische brevetten in de verenigingen Promoten van brevetten bij de verenigingen promotioneel – ter ondersteuning van jeugdbegeleiding – instapvoorwaarde INI-opleiding Eerste gebruik van de technische brevetten in de verenigingen